25 / 04 / 2024

İskan alma koşulları nelerdir?

İskan alma koşulları nelerdir?

Ev satın alırken, yapılacak yatırımı riske atmamak için iskan, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi konulara bilmekte fayda var. Peki, iskan alma koşulları nelerdir?



İskan alma koşulları nelerdir?

İskan raporu;ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belge olarak karşımıza çıkıyor.


Genel iskanda müteahhit yapının iskanını alabilmek için belediyeye başvuru da bulunuyor. Başvurunun onaylanması için yapının yangın projesinin itfaiye müdürlüğü tarafından onaylanması gerekli oluyor. 


Bu onayı alabilmek için inşa aşamasında yangın merpeninin bulunması, söndürme tüplerinin eksiksiz olması gibi aşamaların yönetmeliğe uygun olması gerekiyor. Ayrıca müteahhit il savunma müdürlüğünden yapının sığınağının yönetmenliğe uygun olduğuna dair onay almak zorunda oluyor.


 Tüm bu yükümlülükler yerine getirildikten ve gerekli harçlar ödendikten sonra yapı belediyenin mimarları tarafından incelenerek projenin uygunluğu denetlenerek uygun olduğu tespit edildiğinde iskan veriliyor. 


İskan alma koşuları!

İskan raporu alınabilmesi için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuru da bulunması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptıyor. 


Binanın herhangi bir teknik eksikliği yoksa hak  sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak  TEDAŞ, TÜRK Telekominikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektirik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor.  Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor. 


İskan alındıktan sonra yapılacaklar!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön