19 / 04 / 2024

İskan belgesi ne demektir?

İskan belgesi ne demektir?

İnşaatı tamamlanan bir yapıda iskan belgesi alınmadığı takdirde yasal olarak oturum izni verilmiyor. Peki iskan belgesi ne demektir? Detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İskan belgesi ne demektir?

İskan belgesi, alındığı yapının tasdiklenen projesine uygun olarak inşa edildiği ve bu nedenle belediye tarafından içinde oturma izninin verildiği anlamına geliyor. İskan belgesinin alınabilmesi için iskan belgesi ne demektir sorusunun yanıtından da anlaşılacağı üzere yapının projesine uygun bir biçimde; projede gösterilen esasların dışına çıkılmaması gerekiyor. Örneğin tasdiklenen projede yapının 5 katlı olacağı bildirilmiş ise inşaat bitiminde söz konusu yapı 6 katlı ise bu durum projesine aykırı olduğu için iskan belgesi alınamıyor.


İskan belgesinin alımı için istenen belgelerin temin edilmesi ve gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye iskan için başvuru yapması gerekiyor. 


İskan almak için gerekli belgeler..

-Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

-Tapu kaydı bilgileri,

-Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

-Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

-Telekom Olur Yazısı,

-Proje Müellifleri Raporu, 

-Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

-Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

-Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

-SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


Yukarıda sıralanan belgeler kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bağlı bulunulan belediyeden iskan belgesi için gerekli belgelerin neler olduğu öğrenilmeli, buna göre belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerine başvurulmalıdır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön