25 / 04 / 2024

İskan izni olmayan binalarda kat mülkiyetine geçilmez

İskan izni olmayan binalarda kat mülkiyetine geçilmez

Posta gazetesinden Tamer Heper sorulan soruları yanıtladı



Soru: 30 mesken 14 dükkanı olan bir binada oturmaktayız. Bina kat irtifaklı. Ancak dört dükkanın oturma raporu belediyede çıkmıyor. Kat mülkiyetine geçemiyoruz. Ne tavsiye edersiniz? A.P.

Cevap: Kat irtifakı tesis edilmiş bir binada kat mülkiyetine geçilebilmesi için iskan izninin alınmış olması şarttır. Doğrusu bir anayapı içinde olup da kırk bağımsız bölümün iskan izninin olup dört tanesinin olmamasına pek akıl erdiremedim.
Şayet anayapı içindeki dört dükkan projeye aykırı biçimde yapıldı ise anayapı projesine aykırı demektir ki bu halde hiçbir şekilde kat mülkiyeti tesis edilemeyecektir.
Ancak kırk bağımsız bölüme iskan izni alınması demek ana yapıda projeye aykırılık yok demek. Bu halde de iskan izninin alınması ve kat mülkiyetine geçilmesi lazım.
Şayet bu dört dükkan nedeni ile iskan izni alınamıyor ise karşınızda iki yol var. Ya projeye aykırılığı gidereceksiniz ve iskan izni alıp tüm bağımsız bölümler için kat mülkiyeti tapusu alacaksınız veya bağımsız bölümlerinizi kat irtifakı tapusu ile kullanacaksınız.
Tabii ki tavsiye edilen kat irtifakı tapusu ile kullanmak değildir. Zira kat irtifakı tapusu aslolan tapu değil, bir geçiş dönemi tapusudur. Aslolan kat mülkiyeti tapusudur.
Tamer Heper / Posta


Geri Dön