20 / 04 / 2024

İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?

İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?

Ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmesi halinde iskan ruhsatı alınması gerekiyor. Peki, iskan ruhsatı alınmazsa ne olur?



İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?

İskan oturma izni anlamına geliyor. Yapının kullanım izni olup, gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen bir belge olarak ifade ediliyor.


İskan ruhsatı almak için inşaat sahibinin ilgili belediyeye dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor.  Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek belirleniyor. 


Ruhsatı alınmış ve  iki sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olan yapıya iskan almak için ise inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Ancak belirtilen bu sürelerin aşılması halinde yeniden ruhsat alınması gerekiyor. 


İskan alınmazsa...

Son yıllarda iskanı alınmamış konutlar için ciddi yaptırımlar geliyor. Öncelikle İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlıyor bu da daha yüklü fatura demek. Elektrik de su faturası gibi yüksek tarifeden hesaplanıyor


Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşmede iskanın müteahhit tarafından alınacağı belirtilmiş ve iskan henüz alınmamışsa, müteahhite karşı teslimin eksik yapılmasından dolayı dava açılabiliyor.


2015 iskan harç bedelleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön