26 / 04 / 2024

İskan verilmezse ne olur?

İskan verilmezse ne olur?

İskan, yapının projesine ve bölgenin imar planına uygun bir şekilde inşa edilmişse veriliyor. Ancak aksi şekilde inşa edilen ya da borcu ödenmemiş yapılara iskan belgesi düzenlenmiyor. Peki, bir yapıya iskan verilmezse ne olur?



İskan verilmezse ne olur?

İnşaat çalışmaları sona erdikten sonra alınması gereken iskan belgesi, belediyeler tarafından düzenleniyor. İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteriyor.


Bu belge, yapının projesine ve bölgenin imar planına uygun bir şekilde inşa edilmişse veriliyor. İskan alınırken ssk borçlarının da ödenmiş olması, iskan harcının da yatırılmış olması gerekiyor.


Ancak aksi şekilde inşa edilen ya da borcu ödenmemiş yapılara iskan belgesi düzenlenmiyor. Peki, bir yapıya iskan verilmezse ne olur?


İskan verilmezse..

İskan verilmeyen yapı, yasal olarak bitmiş kabul edilmiyor. Yapı resmi kayıtlarda hala inşaat halinde gözüküyor. Bu nedenle çeşitli abonelikler mesken veya işyeri aboneliğinden değil; şantiye aboneliğinden sağlanıyor. 


Bu da mesken ve işyeri aboneliklerine istinaden yüksek tarifeden fatura düzenlenmesine neden oluyor. 


Ayrıca, bazı bankalar iskansız yapıya kredi vermiyor. Bu nedenle iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor. 


Müteahhit kaçtı, iskan nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön