26 / 04 / 2024

İskanı alınmamış evin tapu masrafı!

İskanı alınmamış evin tapu masrafı!

Tapu masrafları, taşınmaz alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için tapu dairesinin bildirdiği banka hesabına yatırılması gereken hizmet bedeli oluyor. Peki, iskanı alınmamış evin tapu masrafı ne kadardır?



İskanı alınmamış evin tapu masrafı!

Tapu masrafları, taşınmaz alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için tapu dairesinin bildirdiği banka hesabına yatırılması gereken hizmet bedeli olarak karşımıza çıkıyor.


İlgili mevzuat gereğince, arsa ve arazi üzerine inşa edilen binaların tapuya tescilinde binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.


Binanın tapuya tescil edilmesi için iskan ruhsatı alınmış olması gerekiyor. Ancak iskan ruhsatı alınmayan binalarda müteahhitler tapuyu arsa payı olarak veriyor. 


Hal böyle olucna insanlar da tapuda arsa payı olarak görünen evlerde oturuyor. Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.


Ödeme için belgelerin tesliminden sonra size işleminizin başladığı dosya numaranızla birlikte bir SMS'le bildiriliyor. İşlem hazırlandıktan sonra ise ikinci bir SMS'le tapu harcını bankaya yatırmanız istenecek ve bir randevu saati veriliyor.


Tapu harcı ödemeleri artık cep telefonuyla veya internet üzerinden de yapılabililiyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 



İskanı alınmamış daire kiralanır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön