24 / 04 / 2024

İskansız ev alırsak ne olur?

İskansız ev alırsak ne olur?

İskan belgesi, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteren belgeye deniyor. Peki, "İskansız ev alırsak ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..



İskansız ev alırsak ne olur?

İskan belgesi, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteren belgeye deniyor.


İnşaat çalışmaları tamamlanan yapılara verilen iskan belgesi, ancak yapının projeye ve bölgenin imar planına uygunluk teşkil etmesi halinde veriliyor.


Kimi zaman, yapının projesine ve bölgenin imar planına aykırı olarak tamamlanması veya müteahhitin borçlarının bulunması halinde belediyenin imar birimleri tarafından yapıya iskan verilmiyor. 


Peki, iskan belgesi olmayan bir ev almak istediğinizi ve "İskansız ev alırsak ne olur?" diye sorduğunuzu düşünelim. Yanıtı şu şekilde olacak;


İskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.


Öte yandan; binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabilmektedir. Belediyenin kararı neticesinde kaçak ev yıkılabiliyor.



İskansız eve internet bağlanır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön