29 / 03 / 2024

İskansız ev kiralanır mı?

İskansız ev kiralanır mı?

İnşaat çalışmaları bitmemiş ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilmemiş yapılara iskan belgesi verilmiyor. Peki, iskansız ev kiralanır mı? İskansız ev kiraya verilir mi?



İskansız ev kiralanır mı?

İnşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteren belgeye iskan belgesi deniyor.


İskan belgesi alabilmek için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


İskan belgesi başvurusu ilgili Belediyeye müteahhit tarafından yapılması gerekiyor. Peki, iskan belgesi için gerekli belgeler neler?


- Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

- Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


Bina asansörlü ise asansör firmasından;

- TSE Belgeleri,

- Garanti Belgesi,

- Mühendislerin SMM Belgeleri,

- Muayene Raporu – 4 adet

- Muayene fişi,

- Uygulama projeleri.



İskansız ev kiralanır mı?

İskan belgesi olmayan daireler kiralanamaz diye bir kural olmamak ile birlikte; isteyenler iskan belgesi olmayan evleri kiralayabiliyor. İskan belgesi olmayan ev ilk başta elektrik ve su gibi zorunlu aboneliklerin yapılmasında sorun çıkarabiliyor. Bu konu aşıldıktan sonra görünürde bir problem yaşanmıyor. Ancak iskansız evde oturmanın her zaman için ileriye dönük olabiliyor.


Çünkü her an tapunuzdan dahi olma ihtimaliniz yer alıyor. İskan belgesi olmayan evi kiralayanlarda ise bu durum her an evi boşaltmak zorunda kalma şeklinde ortaya çıkıyor.



İskansız evde oturulur mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön