26 / 04 / 2024

İskansız ev satılır mı?

İskansız ev satılır mı?

Yapı inşaatı tamamlanmış evlerde oturumun başlayabilmesi için iskan izninin alınması gerekiyor. Peki, iskan belgesi alınmazsa ne olur? İskansız ev satılır mı? Satılamaz mı? İşte yanıtı..



İskansız ev satılır mı?

Yapı inşaatı tamamlanmış evlerde oturumun başlayabilmesi için iskan izninin alınması gerekiyor. Bu izin müteahhit tarafından gerekli belgelerin düzenlenmesi ile belediyeye yapılacak müracaat sonrasında alınıyor.


İskan izninin alınabilmesi için ise yapının projesine uygun bir şekilde ve zamanında tamamlanması gerekiyor. 


İskan belgesi alabilmek için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


Bu koşullara uygun yapı için iskan belgesi düzenlenebiliyor. Peki, iskan belgesi alınmazsa ne olur? İskansız ev satılır mı? Satılamaz mı?


İskansız evlerin satışı yapılabiliyor. Ancak, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar yaşayabiliyor.


Aynı zamanda tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.



İskansız ev kiralanır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön