26 / 04 / 2024

İskansız evde oturulur mu?

İskansız evde oturulur mu?

Bir binanın fen - teknik - imar ve hukuksal süreç açısından “tamamlanmış” olduğunu gösteren izin belgesine iskan belgesi deniyor. Peki, iskansız evde oturulur mu?



İskansız evde oturulur mu?

 

İskan belgesi  bir yapının  inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak ifade ediliyor.

 

İskanın düzenlenebilmesi için ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. 

 

İskan belgesi, inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteriyor.

 

Müteahhitin inşaatı projesine uygun yapmaması, skk borcu bulunması gibi nedenler var ise yapıya iskan belgesi verilimiyor. İskanın olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Peki, iskansız evde oturulur mu?

 

İskansız evde oturulabiliyor fakat iskansız evlere ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında;  İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden tarifelendiriliyor ve fatura daha kabarık geliyor. Su faturasındaki uygulama elektrik içinde geçerli oluyor.

 

İskansız ev tapu masrafı!

 

 

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön