19 / 04 / 2024

İskansız eve su aboneliği alınabilir mi?

İskansız eve su aboneliği alınabilir mi?

Bir yapının inşa edilmeden önce onaylanan ruhsatlı projesine uygun olarak inşa edilmeyen yapılara iskan belgesi verilmiyor. Peki, iskansız eve su aboneliği alınabilir mi? İskansız ev su sorunu nasıl çözülür?



İskansız eve su aboneliği alınabilir mi?

Bir binanın fen - teknik - imar ve hukuksal süreç açısından “tamamlanmış” olduğunu gösteren izin belgesinde iskan deniyor. Tanımda geçen uygun sürede tamamlanmayan yapılara iskan belgesi verilmiyor. 


İskan belgenin alınabilmesi şartı arasında; ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması şartı aranıyor.


Yapı için iskan belgesini müteahhitin alması gerekiyor. Belediyeler; iskan belgesi vermek için; binaya ilişkin tapu örneği, yapı ruhsatı; vergi dairesi ilişik kesme belgesi, ssk ilişiksizlik belgesi, su-elektrik borcu olmadığını gösterir belgeler ve yapı denetim uygunluk formu istiyor. 


Bir yapının iskan belgesini alabilmesi için kamu kurumlarına sigorta, vergi; su elektrik borcu bulunmamalı ve binanın imar kurallarına uygun imal edilmiş olması gerekiyor. 


İskan ruhsatı olmayan bazı yapılara, İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden uyguluyor, elektrik faturasıda aynı şekilde yüksek tarifeden uygulanıyor. Bu durumlarda da faturalar yüksek geliyor. Peki, iskansız ev su sorunu nasıl çözülür?


İskansız eve su aboneliği!

İSKİ abonelik işlemleri için gerekli belgeler arasında yapı kullanma izni (İskan belgesi) isteniyor. Ancak iskansız evlerde bazı istisnalar söz konusu olabiliyor.  12 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığı belgelenen yapılar için iskan ruhsatı alınması koşulu ve inşaat ruhsatı da aranmıyor.



İskan ruhsatı nereden alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön