29 / 03 / 2024

İSKİ Sarıyer Gümüşdere köyüne atık su arıtma tesisi kuracak!

 İSKİ Sarıyer Gümüşdere köyüne atık su arıtma tesisi kuracak!

Sarıyer’in taze sebze ve meyve üretim alanı Gümüşdere köyüne İSKİ tarafından atık su arıtma tesisi yapılmak istenmesi, halkın tepkisini çekiyor. Köylüler, tesisle 610 kişinin işsiz kalacağı ve tarım alanının yok olacağı görüşünü savunuyor...



Sarıyer’in taze sebze ve meyve üretim alanı Gümüşdere köyüne İSKİ tarafından atık su arıtma tesisi yapılmak istenmesi, halkın tepkisini çekiyor. Köylüler, tesisle 610 kişinin işsiz kalacağı ve tarım alanının yok olacağı görüşünü savunuyor.


İstanbul’un nadir tarım alanlarından Sarıyer’in Gümüşdere köyünde İSKİ’nin atık su arıtma tesisi kurmak istemesi köylülerin tepkisini çekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım alanı olarak kabul edilen araziye biyolojik arıtma tesisi yapılması için Toprak Koruma Kurulu’ndan geçtiğimiz mart ayında karar çıktı. Kurul, yaklaşık 600 dönümlük araziyi tarım statüsünden çıkararak İSKİ’ye tahsis etti. Yapılması planlanan biyolojik atık su tesisi ile Gümüşdere, Kilyos, Zekeriyaköy ve Uskumruköy yerleşimlerindeki atık sular burada arıtılacak. Fakat söz konusu arazinin 490 dönümünde seracılık ve açık alan tarımcılığı yapılıyor. Elde edilen mahsuller İstanbul’un taze sebze ihtiyacını karşılıyor. Ürünler, Sarıyer, Bebek, Arnavutköy ve Beşiktaş’ta semt pazarlarında ve hallerde satılıyor. Koruma altındaki topraklarda arıtma tesisi kurulursa tarımın biteceğini ve buradan geçimini sağlayan yaklaşık bin köylünün mağdur olacağı uyarısını yapan Gümüşdere Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Hatip Polat, şöyle konuştu: “Hakkımızı aramak için itiraz dilekçeleri verdik. Ancak bölgenin Büyükşehir Belediyesi’nden çıkıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğuna girdiği belirtildi. Biz arıtma tesisine karşı değiliz; ama Gümüşdere’den daha uygun yerlere, örneğin Kısırkaya’daki taş ocaklarının çorak arazisine yapılabilir.”


Başta domates, biber, patlıcan, gibi sebzeler olmak üzere kivi ve diğer meyve türlerinin hemen hepsinin yetiştirildiği Gümüşdere köyü, adeta İstanbul’un sebze ve meyve deposu. Yaz kış tarım yapılan köyde yaklaşık 632 kişiye doğrudan tarım alanında istihdam sağlanıyor. Dolaylı olarak ise 4-5 bin kişi tarımdan geçimini sağlıyor. Burada üretilen doğal sebze ve meyveler İstanbul’un diğer ilçelerine gönderiliyor. Tek geçim kaynakları tarımın yok olacağından endişe eden köylüler, yaklaşık bir yıldır projenin yapılmaması için mücadele veriyor. Köyde yaşayan ziraat mühendisi Beyhan Uzunçarşılıoğlu, “Biz bu tesisin neden Kilyos Deresi’nden alınıp Gümüşdere’nin tarım arazileri üzerine yapılmak istendiğini merak ediyoruz.” diye konuştu.


Konuyla ilgili bilgi almak için telefonla 5-6 kez aradığımız herhangi bir yetkiliye ulaşamadık. Ancak İSKİ çevresinden edindiğimiz bilgiye göre, proje yakında ihale edilecek.


Zaman Gazetesi


Geri Dön