16 / 04 / 2024

İSKİ'den su kesintisi açıklaması!

İSKİ'den su kesintisi açıklaması!

İSKİ, su yönetiminde tasarruf amacıyla su kesintisi yapılmadığını ve yapılmayacağını bildirdi. Şehirde mevcut su kaynaklarının doluluk oranının yüzde 21, olduğu, bu rakamın toplamda 188 milyon 290 bin metreküp suya tekabül ettiği belirtildi.




İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ),su yönetiminde tasarruf amacıyla su kesintisi yapılmadığını ve yapılmayacağını bildirdi. 


İSKİ'nin yazılı açıklamasında, şehirde mevcut su kaynaklarının doluluk oranının yüzde 21, olduğu, bu rakamın toplamda 188 milyon 290 bin metreküp suya tekabül ettiği belirtildi.


Açıklamada, "aktif hacim" denilen bu su miktarına ilaveten  su kaynaklarının "0" kotunun altında ölü hacimde toplam 100 milyon metreküpe yakın kullanılabilirsu bulunduğu aktarılarak,  su toplama hacmi olan kaynakların dışında Melen, Istrancalar ve Yeşilçay regülatörlerinden desu alındığı ifade edildi. 


İstanbul'un su durumuyla ilgili bilgilerin kurumun internet adresinden paylaşıldığı vurgulanan açıklamada, kentte mevsime bağlı su tüketiminin farklılık gösterdiği, nüfus artışının yanı sıra yaz aylarında da tüketimin arttığı kaydedildi.


Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:


"Hal böyleyken kamuoyunda İstanbul'un su yönetim sistemine tam vakıf olmayan kişilerce su durumuyla ilgili yapılan yorumlar kamuoyunu yanıltmaktadır. 3 metrelik çelik isale hattından oluşan 135 kilometre uzunluğundaki Melen 2. kademe hattı tamamlandı, hatta Sakarya Nehri mevkisinde inşa edilen Sakarya Terfi İstasyonu'nun da bağlantısı yapıldı. Melen'de yeterli su olmadığı dönemlerde Sakarya Nehri'nden günlük 800 bin metreküpe kadar su bulma imkanımız vardır. Melen Projesi'nin 2. kademesinden su alma kapasitemiz günlük toplam 1 milyon 100 bin metreküpün üzerindedir. Havaların ısınmasıyla  su tüketimi 3 milyon metreküp sınırına dayanmıştır. Dolayısıyla bazı yayın organlarında belirtildiği gibi 'arıza' adı altındasu kesintisi uygulanmış olsaydı, su tüketiminde artış değil azalış olurdu. Yeni su yatırımlarımız Melen 2. kademe, Sakarya Terfi Merkezi, su kuyuları hizmete alınarak yeni su kaynakları oluşturulmuştur. Su yönetiminde tasarruf amacıyla su kesintisi uygulaması yapılmamıştır, yapılmayacaktır."


İSKİ olarak alınan tedbirlerin yanında mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılması için herkese görev düştüğü vurgulanan açıklamada, "Su tükettiğimiz tüm mecralarda alacağımız pratik tedbirlerle tasarruf ettiğimiz her damla su, yine bizim musluklarımızdan akacaktır" denildi.



Dünya


Geri Dön