20 / 04 / 2024

İskoçya'dan bir metrekare toprak alanlar lord veya lady oluyor!

İskoçya'dan bir metrekare toprak alanlar lord veya lady oluyor!

Moon Estates şirketi, internet üzerinden İskoçya'dan bir metrekarelik arazi satıyor. Toprak sahibi olanlar, lord veya lady unvanını alıyor, ülkeye rahat girip çıkma şansına sahip olabiliyor. Peki, bu işler bu kadar kolay mı...



Hediye seçmek her daim sıkıntılıdır. Özgün olmalı, yarınlara kalmalı, karşı tarafın koltuklarını kabartıp havalara sokmalı. İngiliz Moon Estates Şirketi, insana karın ağrısı veren 'hediye alma kıstasları'na çok kafaya takmış olacak ki, geçtiğimiz yıl özgün bir kampanya başlattı. Kişileri dünyada hem makam hem mevki sahibi yapan bir kampanya!

Şirket, İskoçya'nın batısındaki Kıncavel bölgesindeki beş yüz dönümlük bir arsa satın aldı. Burayı sembolik olarak herkese 1/3 yard (yaklaşık 1 metrekare) düşecek şekilde 50 bin parsele böldü. 'Bu dünyada çakılı bir çivim bile yok' diye hayıflananlara bu arsacıkları satmaya başladı. Uygulamanın asıl orijinal tarafı ise şu: İskoç yasalarına göre ülkede toprak sahibi olan herkes otomatikman lord veya lady oluyor... "İnanmıyorum" diyecekleri de düşünmüş şirket. Bunun için tapuyla beraber lord veya lady sertifikasını kargoyla mülk sahibinin evine yolluyor. Sertifikalar, arkadaşlara hava atmak ya da çerçeveletip milli törenle oturma odasına asılmak için verilmiyor. Sağladığı çok önemli bir avantaj var. İskoçya'da toprağı ve yasal unvanı olan biri olduğunuz için belge; İskoçya, İngiltere, Galler ve diğer Birleşik Krallık ülkelerine vize başvurularında kullanabiliyorsunuz. Onay çıktığı anda elinizi kolunuzu sallayarak Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilirsiniz.

Moon Estates, vize konusunda kendinden oldukça emin. "Sertifika İngiltere'nin bu alandaki en köklü kuruluşundan temin ediliyor. Kişilerin İskoçya'daki unvanının ve orada toprak sahibi olduğunun yasal kanıtı. Suç sicili, yurt dışına çıkış yasağı bulunmadığı takdirde vize almasını kolaylaştırır." açıklamasıyla müşterilerine güvence veriyor. Satış oranları, güven ve ilginin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. 2011'de satışa çıkan 50 bin parselin 40 binden fazlası satılmış.

Şirket, iki hafta önce Türkiye'de satışa başladı. Hem de Anadolu halkının hoşuna gidecek bir indirimle: "İki lord olana üçüncüsü yüzde 50 indirimli." Bir metrekare arazi, tanıtıma özel 99 TL. 50 adet stok bittikten sonra fiyatlar 250 TL'ye çıkacak.

Ayrıntıları okuduktan sonra çiçekli gömlekleri, parmak arası terlikleri çantaya koyup yollara düşmek istiyor insan! Durun bir... İşin aslını öğrenin! Tabiî ki öyle kolay değil vize almak. İngiltere Başkonsolosluğu, İskoçya'da yatırım yapan işadamlarının bile pasaport alırken zorlandığını söylüyor. Türkiye'deki satış temsilcileri ise yorum yapmak çekiniyor. Çetin bir pazarlığa oturuyor, "10 metrekare arazi alırsanız röportaj veririz." diyorlar. Bir de bir karış toprağın olunca öyle hemen lord veya lady olunmuyor. İngiltere'de bu unvan kraliçenin yetkisi dâhilinde. Yazdığı kitaplarla rüşdünü ispatlayan yazarlar, uluslararası müsabakalarda başarı alan sporcular, sanatçılar kraliçenin isteğiyle bu unvana kavuşuyor. Onlar öldüklerinde de unvan ortadan kalkıyor, bir tek soylu ailelerde babadan oğula geçiyor. Yüz-iki yüz yıllık köklü geçmişe sahip ailelerin hemen hepsi büyük toprak sahipleri. Baba öldüğünde birden fazla oğlu varsa unvan en büyüğüne geçiyor ve bu aktarımla sonsuza kadar devam ediyor. Bu unvanların İngiltere'de çok fazla değeri olduğunu sanmayın. İnsanların birbirini onore etmek için belirli zamanlarda kullanıyor sadece. Bu kampanyadan sonra artış olur mu, olmaz mı bilinmez. Bizim korkumuz '50 adet, 1 metrekarelik arazi alıp birleştiren Türkler, gecekondu inşaatı sırasında gözaltına alındı' haberlerinin yakında basına yansıması.

Bak bu yıldız benim!

Moon Estates, hediye alırken 'dünyada eşi benzeri olmasın' diyenleri de düşünmüş. Bunun için Ay, Venüs ve Mars'tan da toprak satıyor. Müşterinin gönlü ferah olsun diye de yine tapusunu evine gönderiyor. Bir diğer seçenek ise yıldızlar... Gece istediğin yıldızı seçiyor ona ad veriyorsun. Yakın bir yıldız varsa onu da eşine dostuna ayırma şansın var. Yıldızı seçerken iyi düşünüp taşınması gerekiyor müşterinin. Yıldızı kaydığı zaman satın alanın söz hakkı yok. Fiyatlar 15-20 Euro arasında değişiyor. 'Param çok, harcayacak yer bulamıyorum' diyenler ise 10 dönüm arazi alıyor, adını altın harflerle kaliteli kâğıda basılan tapulara bastırıp 94 Euro ödüyor.

AYHAN HÜLAGÜ/Zaman


Geri Dön