26 / 04 / 2024

İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ofisi açıldı!

İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ofisi açıldı!

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye'nin son 10 yıldaki çok köklü ekonomik reformları, Türkiyeyi çok güçlü hale getirdi. Reformlar, gerek içeriden gerek dışarıdan gelecek her türlü ekonomik şoklara karşı da gayet sağlam ve koruyucu hale getirdi"...




Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin son 10 yıldaki çok köklü ekonomik reformlarının ülkeyi çok güçlü hale getirdiğini belirterek, "Reformlar gerek içeriden gerek dışarıdan gelecek her türlü ekonomik şoklara karşı da gayet sağlam ve koruyucu hale getirdi" dedi.


Gül, İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ofisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, kendisinin de 1983-1991 yılları arasında, neredeyse 8 yıl uluslararası memur statüsünde iktisat uzmanı olarak bu kuruluşta görev yaptığını söyledi.


O zamanlar çok fazla olmayan Türk personel sayısının arttığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, "Tabii 8 sene, genç olduğumuz dönemde bankada çalışmıştık. Dolayısıyla bu vesileyle neredeyse 20 yıl önceye de kendimi götürmüş oldum. O zaman bankada geçirdiğimiz en verimli, en güzel günleri hatırlıyorum. Ayrıca belki de hayatımızın ailece de en  sakin dönemiydi o dönemler. Bunu da doğrusu bu vesileyle burada paylaşmak isterim" şeklinde konuştu.


İslam Kalkınma Bankasındaki çalışma tecrübesinin kendisine İslam dünyasını daha yakından tanıma avantajını ve problemlerini daha yakından görme imkanı verdiğini ifade eden Gül, "Bugünkü siyasi hayatımda, devlet hayatımda doğrusu bunlardan faydalanıyorum" diye konuştu.


İslam Kalkınma Bankasının üyelerinin, İslam İşbirliği Teşkilatının da üyeleri olduğunu hatırlatan Gül, Birleşmiş Milletlerden sonra en çok üyesi olan kuruluşun İslam İşbirliği Teşkilatı olduğunu kaydetti.  


Teşkilatta çok zengin üyeler olduğu gibi kalkınmakta olan ve az gelişmiş üyeler de bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu anlamda İslam Kalkınma Bankasının üye profili çok ilginç. Bu ayrıca bankaya ayrı bir sorumluluk ve mesuliyet getirmekte" dedi.


Bankanın 1975'de kurulduğunu anımsatan Gül, o günden bu güne epey zaman geçtiğini, bankanın kendisini ispatladığını, çok güçlü hale geldiğini, üye ülkelere hizmet eden bir kuruluş olduğunu vurguladı.


Gül, kuruluşun aynı zamanda, faizsiz finans kurumlarının, faizsiz çalışan bankaların bütün dünyada kabul görmesinin önünü açtığını ifade ederek, bütün bu çalışmalarda üye ülkelerin çok büyük desteği olduğunu ama Bankanın Başkanı Ahmet Muhammed Ali'nin liderliği, kendisini bu işe vermesi ve çalışkanlığının da bu başarıda büyük rol oynadığını dile getirdi.


İslam Kalkınma Bankasının bu çalışmalarıyla faizsiz bankacılığın nasıl çalışacağının teorilerini, bunların metodlarını geliştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Yoksa bankacığılın nasıl yapılacağı çok bilinmiyordu açıkçası. Ama bugün gelinen noktada eğer 2 trilyon dolara ulaşmış bir para, İslam prensipleri çerçevesinde faaliyet gösteren bankaların bünyesindeyse ve çerçevede bu kadar büyük bir para varsa yine bunun bu hale gelmesinde IDB'nin (İslam Kalkınma Bankası) çok büyük bir rolü olmuştur" dedi.


Bankanın ürünlerinin çok geliştiğini, bir taraftan üye ülkelerin kalkınmasının esas misyonu olduğunu, diğer taraftan İslam ülkeleri arasındaki ticaretin gelişmesine hizmet ettiğini, sigorta, eğitim ve sosyal amaçlı hizmetler de sunduğunu vurgulayan Gül, bütün bunlar düşünüldüğünde bankanın çok geniş bir alanda faaliyetleri olduğunu ve bunların milyarlarca dolara ulaştığını söyledi.


-"Beklenti büyük"


Üye ülkelerin, özellikle az gelişmiş ülkelerin bankadan beklentisinin büyük olduğuna dikkati çeken Gül, temel alt yapı, sağlık, eğitim bütün alanlardaki beklentilerin çok büyük olduğunu söyledi. IDB'nin en büyük hizmetinin bu sahalarda olduğunu belirten Gül, bunu yapan kuruluşların sayısının fazla olmadığını kaydetti.  


Bu açıdan üye ülkeler içerisinde daha gelişmiş ülkelerin bu çalışmaları güçlü bir şekilde desteklemelerinin önemli bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Gül, "IDB'nin bu faaliyetlerine çok büyük hepimiz destek vermemiz gerekiyor. İslam Kalkınma Bankasının sermayesinin 10 milyar doları geçmesi ve IDB'nin bir taraftan üye ülkelerdeki kullanılmayan fonları değişik mekanizmalar bulup onları yönlendirmesi, diğer taraftan da yatırımlarını yapması tabii ki kalkınmanın da önemli motoru olmaktadır" diye konuştu.


Bu süre içerisinde bankanın personelinin de çok geliştiğini dile getiren Gül, yeni binanın görkemli olduğunu buna uygun şekilde çalışma alanlarının da çok geliştiğini söyledi.


-"IDB'nin önemli ortaklarından biriyiz"


Bütün bunların kendilerini ümitlendirdiğini ifade eden Gül, Türkiye'nin bu alandaki kuruluşların önemli üyesi olduğunu belirtti. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:


"IDB'nin önemli ortaklarından biriyiz. IDB'nin imkanlarından da tabi en iyi şekilde faydalanan bir ülkeyiz. Bir taraftan fon sağlayan bir taraftan imkanlarından faydalanan ülkeyiz. Çünkü Türkiye'nin o kapasitesi de var. Bazen mevcut kapasiteyi fonları değerlendirecek yer bulamazsınız. Bu anlamda Türkiye banka için de çok büyük bir şans. Türkiye'nin son 10 yıldaki çok köklü ekonomik reformları, Türkiyeyi çok güçlü hale getirdi. Reformlar, gerek içeriden gerek dışarıdan gelecek her türlü ekonomik şoklara karşı da gayet sağlam ve koruyucu hale getirdi. Neticede dünyada yaşanan finans krizinden en az etkilenen ülkelerden birisi olduğumuzu sizler yakından takip ediyorsunuzdur. Biz bu ilgimizi devam ettireceğiz. Bugün Ankara'da bu ofisin açılması çok memnuniyet verici. Ümit ediyorum ki yakında İstanbul'daki ofis de açılır. İstanbul'u finans merkezi yapmak için büyük bir projemiz var. Bunu sizler de yakından biliyorsunuz. Sadece IDB değil dünya bankası, IFC onlar da ofislerini açtılar. Yine bunun yanında diğer uluslararası kuruluşlar da İstanbul'da diğer bankalar da ofislerini açıyorlar."


Kısa süre içerisinde İstanbul'un dünyanın önemli finans merkezlerinden biri olacağına ve bunda IDB'nin önemli bir yeri olacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ofisin SESRIC içinde açılmasının anlamlı olduğunu, binanın yapılışını yakından takip ettiğini ve desteklediğini, bütün bu kuruluşların bir çatı altında olmasının ise ayrı bir anlamı olduğunu vurguladı.


Cumhurbaşkanı Gül, SMP endeksinin faaliyete geçmesinin önemine işaret ederek, "Aslında uluslararası piyasalarla buluşuluyor. Uluslararası piyasaların islami finans sistemlerini tanımasına fırsat verilmiş oluyor. Bütün bunları çok önemli gelişmeler olarak görüyorum. İnanıyorum ki bu ofis sayesinde Türkiye ve IDB arasındaki ilişkiler daha üst düzeye ulaşacaktır ve hedef belki Ortaasya ve başka çevrelere de önemli yine açılımlar gerçekleştirilebilir" diye konuştu. 


Konuşmasının sonunda IDB Başkanı ve tüm çalışanlarını tebrik eden Gül, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Beşir Atalay ve IDB Başkanı Ahmet Muhammed Ali ile İslam Kalkınma Bankası Türkiye ofisinin açılış kurdelesini birlikte kesti. Gül daha sonra ofiste incelemelerde bulundu. 


AA


Geri Dön