26 / 04 / 2024

İsmet İnönü'nün evi Pembe Köşk ziyarete açılıyor!

İsmet İnönü'nün evi Pembe Köşk ziyarete açılıyor!

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 48 yılını geçirdiği Pembe Köşk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bugün ziyarete açılacak.



2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 48 yılını geçirdiği Pembe Köşk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bugün ziyarete açılacak. İnönü’nün 1923’te Uzunoğlu Ali Ağa ailesine mensup Mehmet Bey’den satın aldığı ve ailesiyle birlikte 48 yılını geçirdiği Pembe Köşk, yılda iki kez ziyarete açılıyor. Köşk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bugün ziyarete açılacak ve 24 Mayıs’a kadar saat 10.00-17.00 arasında ücretsiz olarak gezilebilecek. Ziyaret süresi boyunca Köşk’te bir de sergi açılacak. Sergide, Köşk’ün arsasının ve Köşk binasının tapusu, Türkçe çevirileriyle birlikte yer alacak. Sergide ayrıca, yaklaşık bir asırdan eski fatura ve irsaliye makbuzları, Mevhibe ve İsmet İnönü’nün kıyafetleri, kullandıkları eşyalar ve fotoğraflara da yer verilecek.


‘Ne zormuş’

İsmet İnönü, Pembe Köşkü satın aldıktan sonra eşine yazdığı mektuplarda, Köşk’teki tadilatın uzamasından şikayet etmiş. “Sevgili Mevhibeciğim” diye başlayan 3 Nisan 1924 tarihli mektubunda İnönü, tadilatın bir türlü bitmemesinden yakınarak, “Ah yapıw yaptırmak ne güç şeymiş. Çoğu gitti, azı kaldı derken, yine bir aylık işi var diyorlar” diyor. İnönü bir diğer mektubunda “Ev için gece gündüz çalışıyoruz. Yapı yaptırmak ne kadar güç imiş. Bir iki haftaya kadar sıvadan başka işler kamilen bitecek. Sıvası ile beraber, bayrama bitireceğiz ümidindeyim. Ne mutlu. Neyse çoğu bitti azı kaldı. Biraz daha sabredelim iki gözüm” ifadeleri yer alıyor.


Toker rehberlik yapacak


Sergiye gelen öğrenci gruplarına bizzat evin sahibi, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker rehberlik yapacak. Kendisi de halen evin üst katında oturmaya devam eden Toker, gelen konuklara bizzat annesinin tarifiyle hazırlanmış kurabiyeleri ikram edecek.


Milliyet


Geri Dön