28 / 03 / 2024

İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sonuçları açıklandı!

İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sonuçları açıklandı!

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "Ekonomimizin büyümesi yüzde 9'lardan, yüzde 2,2'lere kadar geriledi. Bu daralmanın yarattığı etki sanayi şirketlerimizin büyüme performanslarında da görülüyor. Büyüme var ama istenen ölçüde değil" dedi...



İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sonuçları hakkındaki değerlendirmesinde, Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'e odaklı bir hedef doğrultusunda geleceğe doğru yol alırken, küresel büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerin artarak devam ettiğini belirtti. Eski risklerin varlığını sürdürdüğünü anlatan Bahçıvan, yükselen piyasa ekonomilerinde ortaya çıkan düşük potansiyel büyüme, yavaşlayan kredi hacmi ve ABD'deki parasal sıkılaştırmanın sermaye hareketlerini sınırlaması ve benzeri faktörlerin yeni riskler ortaya çıkarttığını vurguladı.


Bu konjonktürün ekonominin genel performansına olan negatif etkilerinin 2012 yılında yaşandığını ve Türkiye'nin ekonomik büyümesinin yüzde 9'lardan, yüzde 2,2'lere kadar gerilediğini anımsatan Bahçıvan, şunları kaydetti:


"Bu daralmanın yarattığı etki sanayi şirketlerimizin büyüme performanslarında da görülüyor. Büyüme var ama istenen ölçüde değil. Bu nedenle Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporu 2012 sonuçlarının, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu koşullar ve dünya ekonomisindeki gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkileri bağlamında değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum."


Özellikle ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemeyi azaltmaya yönelik sinyaller vermesinin, gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalarında dalgalanmaya yol açtığını aktaran Erdal Bahçıvan, bu durumun, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkileme olasılığı nedeniyle uluslararası finans piyasalarını ve söz konusu ülkeleri tedirgin ettiğini, ayrıca iç talepteki hafif toparlanmaya rağmen, özellikle Avro Bölgesi'ndeki durgunluğa bağlı olarak ihracatın zayıf seyrini sürdürmesinin büyüme üzerinde sınırlayıcı bir etki yarattığına işaret etti.


Bahçivan açıklamasını şöyle tamamladı:


"Ancak küresel piyasalardaki olumsuz hareketlilik, bizleri bugüne ve geleceğe yönelik hedef ve planlarımız konusunda kuşkuya, karamsarlığa asla sevk etmemelidir. Biz Türkiye olarak, ekonomi bağlamında geçmişte oldukça zor günler geçirdik, ama her seferinde hep beraber, elbirliğiyle yolumuza devam ettik. Bugün ve gelecekte de aynı anlayışla yolumuza devam edeceğimize inanıyor, sanayiciler olarak hedeflerimize ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye de devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.”

Liste için tıklayın...

AA


Geri Dön