24 / 04 / 2024

İSO, İran'da OSB kuracak!

İSO, İran'da OSB kuracak!

İSO, yabancı yatırımcıların akın ettiği İran pazarında 10 milyar dolarlık OSB kuracak. İşgücünün yüzde 85’i İran, 15’i ise Türkiye’den karşılanacak.



Batı'nın ekonomik yaptırımlarını kaldırdığı İran'da Türkler'in yatırımları hız kazandı. İSO, İran Ticaret Sanayi Maden ve Tarım Odası (TSMTO) ile Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için iyi niyet anlaşması imzaladı. İran TSMTO Başkanı Muhsin Celalpur, "Sanayi bölgesi için ilk etapta 10 milyar dolarlık yatırım yapılacak" dedi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise "İran'da bir OSB oluşturmak için odamızda deneyimli arkadaşlarımızdan oluşacak bir çalışma komisyonu hazırlığına başlıyoruz" diye konuştu. Varılan anlaşmaya göre, OSB'deki işgücünün yüzde 85'i İran, 15'i ise Türkiye'den olacak. Celalpur, sanayi birimlerinin inşa çalışmalarının bu yılın ikinci yarısında başlayacağını söyledi.


ÖZEL STATÜYE SAHİP OLACAK

İran TSMTO Bakan Yardımcısı Ali Yezdani ise ülkedeki sanayi bölgelerinde yabancıların yer aldığını ancak ilk kez yabancı bir ülkenin İran'da Özel Sanayi Bölgesi kuracağını belirtti. Yezdani, "Türkiye'nin yanı sıra Çin ve Rusya ile de Casek ve Bem bölgelerinde OSB inşası için müzakereler yürüttük. Şu anda Merkezi, Erdebil, Semnan ve Hemedan eyaletlerinde sanayi bölgesi ve özel ekonomi bölgesi oluşturma yönünde İstanbul Sanayi Odası'na sunduğumuz öneri kabul edildi" ifadelerini kullandı.




Sabah


Geri Dön