26 / 04 / 2024

Isparta Belediye Meclisi'nde imar komisyonu raporları görüşüldü!

Isparta Belediye Meclisi'nde imar komisyonu raporları görüşüldü!

Belediye Meclisinin Nisan ayı toplantıları 2015 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi ile sona erdi. Meclis toplantısında imar komisyonu raporlarının görüşülmesinin ardından 2015 yılı faaliyet raporu görüşmelerine geçildi.



Belediye Meclisinin nisan ayı toplantılarının son gündem maddesi olan 2015 Yılı Faaliyet Raporunun görüşmesi MHP ve AK Partili meclis üyeleri arasında tartışma ve gerginliğe yol açtı. AK Parti grubu adına 2015 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Salim Güntaç ile MHP’li meclis üyeleri arasında yaşanan tartışmalar uzayınca, belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın oylamaya geçti. AK Partili meclis üyelerini konuşmalarına izin verilmediğini söyleyerek meclisi terk edeceklerini belirtti. Tartışmalar arasında oylaması yapılan 2015 Yılı Faaliyet Raporu MHP’li üyelerin oyları ile kabul edilirken, AK Partili meclis üyeleri ise oylamanın geçersiz olacağını iddia etti.


Belediye Meclisinin Nisan ayı toplantıları 2015 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi ile sona erdi. Meclis toplantısında imar komisyonu raporlarının görüşülmesinin ardından 2015 yılı faaliyet raporu görüşmelerine geçildi. Yasa gereği faaliyet raporu görüşmeleri sırasında Belediye Başkanın toplantıya katılmasının meclis üyelerinin iznine bağlı olduğunu belirten Yusuf ziya Günaydın’ın toplantıya başkanlık etmesine meclis üyeleri oy birliği ile karar verdi. Oldukça tartışmaları geçen toplantıda AK Parti’li meclis üyeleri kendilerinin konuşmalarına izin verilmediği gerekçesi ile toplantı sonunda meclisi terk etti.


AK PARTİ’LİLERDEN AKP KINAMASI


AK Partili meclis üyeleri adına söz alarak 2015 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Salim Güntaç “Bizler yapıcı bir muhalefet yapmaya gayret ederken faaliyet raporunu 8. sayfasında Isparta Belediye Meclis üyeleri listesinde partimizin adının AKP olarak yazılmasını anlayabilmiş değiliz. Adalet ve Kalkınma Partisinin bir kurumsal kimliği var. Kurumsal kimliğinde Adalet ve Kalkınma Partisinin kısaltılmış ismi AK Parti’dir. Böyle bir siyasi nezaketi göstermediğiniz için sizleri kınıyoruz” dedi.


Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın “Bu kınanacak bir şey midir?” diye sordu.


BELEDİYE KİŞİ BAŞINA 600 TL HİZMET ÜRETMİŞ

2015 yılı faaliyet raporuna ilişkin değerlendirmelerine devam eden AK Partili meclis üyesi Salim Güntaç “Isbaş fabrikası sizler tarafından Ortadoğunun en büyük fabrikası olarak ifade ettiğini bir fabrika. Ama bakıyoruz. 2014’den 2015’e sadece üretim olarak %20 artış kaydetmiş olan bir fabrika. Sadece 46 kişi üretim yapan ve bölgeye hakim olduğu belirtilen fabrikanın cirosu ise 10 milyon 230 TL. Geliri ise %1 bile değil 53 bin 810 TL. Yani Isbaş’ın Isparta’ya katkısı çalıştığı bir yıl içinde %1 bile kar etmemiş olmaması mıdır? Ayrıca bütçe gerçekleşme oranlarına geldiğimizde sizlerin 235 bin nüfuslu Isparta’ya hedeflediğiniz bütçe 240 milyon lira idi. Yani 2015 yılı için hedeflenen rakam 240 milyon TL idi. Yani 235 bin ortalama 240 bin nüfuslu bir Isparta’da kişi başı bin TL’lik bir hizmet üretilecekti. Ama gerçekleşen bütçe rakamına baktığımızda 149 milyon 724 bin 563 TL’lik bir hizmet yapılabilmiş. Biz geçen yılda bu bütçenin ayalarının yere basmadığını ve faaliyet raporunda bununla karşılaşacağımızı söylemiştik. Nitekim karşılaştık. Yani Isparta’da kişi başı 600 TL’lik bir hizmet üretilebilmiş. Isparta Belediyesi halka kişi başı aylık 50 TL’lik hizmet üretebilmiş” şeklinde konuştu.


FAİZE 10 MİLYON TL

Belediyenin 30 milyon TL’lik alacaklarını tahsil etme sürecini hızlandırmayarak faiz ödediğini belirten Güntaç “Bunun yanında özellikle başta Kadıahmetoğulları olmak üzere 30 milyon TL bir alacak olmasına rağmen bunun tahsil süreci hızlandırılmayıp, faiz giderlerine 10 milyon TL’den ödeme yapmıştır. Siz pazartesi günü bahsetmiştiniz, MHP’li bir belediyeye düştüğümüz için böyle muazzam bir faaliyet raporu ile karşınızdayız, diye. Gider tablosuna göre belediye bütçesinin gerçekleşme oranı %62,39” ifadelerini kullanırken, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise “Çekemediyseniz başka şeyler arıyorsanız o başka. Bütçelerde bir miktar tolerans payı koymalısınız. Cevap vermeleriniz tamamen ve bilmeden yapılan eleştiriler. Fabrika yatırım içerisinde, yeni arsalar aldı, stoka alanlarını büyüttü. Yani 3-4 trilyonluk bir büyüme gerçekleştirdi. Fabrika büyük bir atılım içinde” şeklinde konuştu.


TARTIŞMALAR KARŞILIKLI ATIŞMAYA DÖNÜŞTÜ

Belediye meclisinde tartışma karşılıklı cevap vermelerle devam etti. Belediye meclisindeki tartışmalı görüşmede kimler ne dedi? İşte ses kaydının çözümü.


SALİM GÜNTAÇ: Bu atılım bitmeyecek mi? 7 yıldan bu yana fabrika büyük bir atılım içerisinde. 46 kişiden kaç kişi bekçi olarak çalışıyor, kaç kişisi üretimde çalışıyor.


BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA GÜNAYDIN: Sen AK Parti’nin çözemediği işsizliği Isparta belediyesine mi çözdüreceksin. Elbette 46 kişi çalışıyor. Bu fabrika otomasyon ile çalışan bir fabrika. 81 vilayet içerisinde üretim yapan istihdam yaratan tek belediye Isparta Belediyesidir. Elbette yatırım yapıyoruz. Bol bol lüzumsuz yere vergi mi ödensin. Anlayamıyorsan sessiz kalırsın, bu elbette bir mütevaziliktir.


SALİM GÜNTAÇ: Sayın başkanım kepazeliktir diyemezsiniz.


BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA GÜNAYDIN: Ben öyle bir şey demedim. Onu siz söylüyorsunuz.


SALİM GÜNTAÇ: Açın kayıtlara bakalım.


BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA GÜNAYDIN: Arkadaşlar ben öyle bir şey dedim mi?


ÖMER TAHİR GÜRAKAN: 4 bin 107 ton pomza satışı yaptık. Buna karşılık 53 milyon TL gelir elde edildi. Yani o rakam sadece pomza satışından elde edilen gelirdir.


SALİM GÜNTAÇ: O zaman açıklayın siz gerçek geliri.


ÖMER TAHİR GÜRAKAN: O noktada yasal olarak bizim açıklama yapma hakkımız yoktur. Bunu daha öncede söylemiştik.


BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA GÜNAYDIN: Türkiye’de bir şeyleri kötünden söküp satan, yok eden insanlar burada bizlere bir şeyler söylemesin.


KADİR ÖZKAN: Hasan Balaman’dan bahsediyorsanız biz bu konuda daha öncede söyledik. Gidin davanızı açın. Hasan Balaman dönemi ile bu dönemin Ak Partili meclis üyelerini suçlayamazsınız.


SALİM GÜNTAÇ: Buradan Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyorum. Burada Yusuf Ziya günaydın’ın bildiği fakat Cumhuriyet Savcılarına iletmediği bazı şeyler var.


BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA GÜNAYDIN: Tamam bu konuda avukatlara talimat vereceğiz.


ÖMER TAHİR GÜRAKAN: Sizin bahsettiğiniz 53 milyon hammadde satışından kazanılan para. 10 milyon TL ise tanesi 7 kuruştan bimsblok satışı ile elde edilen gelirdir. Bir yılda siz ne kadar bir gelir öngörüyordunuz. Zaten bu fabrika 40 milyon TL kar yapamaz. Ama bunun yanında fabrikanın çimento alımı, mazot alımı, bayilerine kazandırdıkları ile yan kuruluşlara sağladığı katma değer var.


BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA GÜNAYDIN: Bunun uzatılmasını istemiyoruz. Tartışma lüzumsuzlaştı. Sizin bu açıklamaların ardından bizleri tebrik etmeniz gerekirken neler söylüyorsunuz. Uzatmalara müsaade etmiyorum. Uzatılmasının bir anlamı yok. Oylamaya geçiyorum.


SALİM GÜNTAÇ: Tamam kürsüde konuşmak istiyorum.


BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA GÜNAYDIN: 20 dakikayı geçmiş, oylamaya geçiyorum. Arkadaşlar kabul edenler, oy çokluğu ile kabul edilmiştir.


SALİM GÜNTAÇ: Bizde bu durumda meclisi terk ediyoruz. 


Gülses Gazetesi


Geri Dön