20 / 04 / 2024

Isparta Kasımlar Barajı yapımındaki 12 sorun mecliste!

Isparta Kasımlar Barajı yapımındaki 12 sorun mecliste!

Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Isparta'nın Sütçüler ilçesinin Darıbükü Köyü'ndeki Kasımlar Barajı'nın yapımında çevreye ve köylülere zarar verildiği iddialarına ilişkin olarak soru önergesi hazırladı..



Isparta Kasımlar Barajı yapımındaki 12 sorun mecliste!


Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Isparta'nın Sütçüler ilçesinin Darıbükü Köyü'ndeki Kasımlar Barajı'nın yapımında çevreye ve köylülere zarar verildiği iddialarına ilişkin olarak soru önergesi hazırladı.


Okutan, hazırladığı soruların Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Okutan önergesinde, "Isparta ili Sütçüler İlçesine bağlı Darıbükü Köyü, Kasımlar Baraj yapımı nedeniyle Darıbükü Köyü sular altında kalmaktadır. Bölge endemik bitki türü açısından zengindir. Baraj inşaatı doğal dokuya zarar vermektedir. Ayrıca Bölge halkının mağduriyetleri söz konusudur. Barajın yapılabilmesi için bölge insanına ve çevreye zarar vermeme koşulu işlemediği gibi; Darıbükü köylülerini umursamaz bir anlayışla hareket edilmektedir. 


Gerek kamulaştırma birimi ve değer tespiti sırasında, gerekse köylülerin hayatlarını zorlaştırmayacak tedbirlerin alınması hususunda çok büyük ihmallerin olduğu aşikardır. Bilhassa yeni yerleşim yerinde alınan yetersiz önlemlerin sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve fiziki olarak köylüleri çok zor durumda bırakması kabul edilebilir şey değildir. Köylüye adeta buraları derhal terk et denmektedir. Bunu yaparken özensiz davranılmış, hukuki, ahlaki değerler hiçe sayılmıştır." dedi.


Okutan'ın soruları


1. Bu projede henüz söz konusu şirkete ihale edilmeden önce proje taslağında köylülerin nakli hususu var mıydı? Varsa kamulaştırma usulü acele kamulaştırma yapılacak işlerden miydi?


2. Devlet Su İşleri veya Enerji Bakanlığı ihale ve projenin sonuçlandırılmasını takip etmekte midir?


3. Darıbükünde Muhtar ile şirket arasında bir bağ var mıdır? Muhtar ile şirket arasında bir bağ yoksa neden muhtar ve yakınlarına ayrıcalık yapılmaktadır?


4. Köylüler aldatılarak imzaları atmış görünüyor, köylülere kim hangi vaatte bulundu? Burada muhtar ve kamu gözcüleri köylüleri ikna için rol aldı mı?


5. Çevre Bakanlığı, Enerji Bakanlığı bu aşamada bile köylülerin yaşayabileceği yeni bir düzenleme yapamaz mı? Ekonomik yatırımlarla köylülerin faydalanabileceği onarımlar ve takviye yatırımlar yapılamaz mı?

 

6. Kamulaştırma mevzuatına uyularak mı acil el koyma yoluna gidildi? Yoksa köylüler adam yerine koyulmayarak bu yapılanlar bile fazla anlayışı mı uygulandı? Köylüler aleyhine değer tespiti yapan Kamulaştırma Komisyonu nasıl belirlendi?


7. Bu tutum o toprakların asıl sahibi köylüleri yok sayıp, müteahhit ve iş adamlarını, parası olanı destekleyen anlayışın tekrarı değil mi? Yerel tabiatı, çevre düzenini bozan bu projeye kim ve ne zaman onay verdi?


8. Kasımlar barajının son şekli ile hem çevresel değerleri, ekolojik yapıya, hem de köylülerin hayatlarına her türlü zararı verdiği ortadadır. Bu projeyi bu haliyle kim yaptı, nasıl onaylandı?


9. Projenin ilk yapılışı bugünkü gibi yanlış değilse Bakanlığınız ve denetimden sorumlu kamu görevlileri neden görevlerini yapmadılar?


10. Kasımlar Barajı projesi bölgede ekolojik dengeye zarar verdiği gibi bilhassa köprülü kanyon gibi turizm değerlerine zarar vereceği görülmedi mi?


11. Projenin bittiği görülmekle, bölgenin ekonomik, turizm, sosyolojik ve psikolojik zararlarını önleyecek ne gibi tedbirler alıyorsunuz?


12. Bu barajın yapımı sırasında çevre köy yollarına çok zarar verilmiştir.Bu yolların yenide yapılması sağlanacak mıdır?





Geri Dön