19 / 04 / 2024

Isparta Uluborlu'da dönüşüm toplantıları başlıyor!

Isparta Uluborlu'da dönüşüm toplantıları başlıyor!

Uluborlu'da ilçe merkezinde yer 200'den fazla işyeri ve konutu kapsayan alanda yapılacak kentsel dönüşümle uzun yıllara hitap edecek modern bir kent merkezi oluşturulması hedefleniyor.



Uluborlu Belediyesi hazırladığı çarşı merkezi kentsel dönüşüm projesi ile kentsel dönüşümü tam manası ile uygulamaya hazırlanıyor. Uluborlu'da ilçe merkezinde yer 200'den fazla işyeri ve konutu kapsayan alanda yapılacak kentsel dönüşümle uzun yıllara hitap edecek modern bir kent merkezi oluşturulması hedefleniyor. Uluborlu'da kent merkezinin dönüşümü için hazırlanan proje ile ilgili toplantılara ise bu cumartesi başlanacak. Öncelikle hazırlanan proje Uluborlu halkına anlatıldıktan sonra vatandaşların önerileri de alınacak ve kent merkezinde dönüşümün nasıl yapılacağı kararlaştırılacak. 


Uluborlu Belediyesi Van Depreminin ardından 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında kanun ile tüm Türkiye'de olduğu gibi Isparta'da da toplumun bir numaralı gündemi haline gelen Kentsel dönüşümle ilgili örnek olacak bir proje hazırlıyor. İl merkezindeki birçok örnekte eski yapıların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması olarak anlaşılan kentsel dönüşüm konusunda Uluborlu'da hazırlanan proje ile ilçe merkezindeki eski çarşı merkezin baştan aşağı yenilenecek. Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi proje ile gelişen ve büyüyen bir ilçeye yakışır işyerlerinin oluşturulacağına dikkat çekerek "kirazın merkezi Uluborlu her yıl giderek artan üniversite öğrencisi sayısı ile de bir öğrenci kenti olmaya aday. Gelecek yıl üç yeni bölüm daha açılması planlanıyor. 


Bizim bu bölümlere öğrenci çekebilmemiz için öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek modern bir kent merkezi kurmamız zorunlu oldu. Kentsel dönüşüm bu anlamda bizim için önemli bir fırsat" dedi. 


KENT BÜTÜN OLARAK PLANLANMALI 


Kentsel Dönüşüm aslında 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanunun halk içindeki adı. Kanunun adından da anlaşılacağı gibi Türkiye'nin neresinde olursanız olun (mezra, köy, kasaba, ilçe, şehir) eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkıldı - yıkılacak durumdaki binaların bu kanun ile Devletin sağlamış olduğu yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç - vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapılmasını ön görüyor. 


Van Depremi; çarpık, denetimsiz kentleşmenin bize nelere mal olacağını bir kez daha hatırlattı, Maalesef sadece Van değil Türkiye'nin bel kemiği İstanbul, izmir başta olmak üzere tüm şehirlerimizdeki binalar Afet ve Depremlere karşı dayanıksız, Afetlerde yitirilen Can Kaybı sıralamasında ise Dünya üçüncüsüyüz. Bu riskleri ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan kanun kamuoyunda çok tartışıldı ve tartışmaların merkezinde her zaman kentsel dönüşümün bütünsel olarak planlaması yer aldı. 


ULUBORLU'DAN ÖRNEK PROJE 

Her ne kadar kentsel dönüşümün bütünsel olarak planlanması konuşula gelse de İsparta il merkezindeki birçok örnek eski yapının yıkılarak yerine yeni binaların yapılması şeklinde oldu. Tüm bunların arasında Uluborlu'da örnek bir kentsel dönüşüm projesi hazırlanıyor. Uluborlu ilçe merkezinde yer alan çarşı merkezi ada bazlı kentsel dönüşüm sahası olarak değerlendirilecek ve 200'den fazla ev ve işyeri kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilecek. Uluborlu'da planlanan kentsel dönüşüm projesi Gülses'e anlatan Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi projenin taslağının hazırlandığını söyledi.


PROJEYE VATANDAŞ KATKISI 

Projenin taslağının hazır olmasına rağmen Uluborlu halkı ile ayrıntılarını tartışarak belirleyeceklerini söyleyen Uluborlu Belediye Başkanı Ünverdi "biz bir proje hazırlayıp vatandaşa dayatmıyoruz. Taslak bir proje hazırlayarak vatandaşlarında katılımı ile tartışarak ayrıntılarını belirleyeceğiz. Projeye vatandaşın katkı sağla- v ması çok önemli çünkü ¦fcÇJ yapılacak işyerlerini o va- =gy$f tandaşlar kullanacak. 

Nasıl bir alan istediklerini metrekare büyüklüklerini kendi ihtiyaçlarına göre belirlemeleri gerekiyor. 

Bu noktada vatandaşa yapacağımız sunumlara bu cumartesi başlıyoruz. 

Cumartesi günü tüm Uluborlu halkının katılımı ile belediye düğün salonunda bir toplantı yaparak kentsel dönüşümü nasıl uygulamamız gerektiğini tartışacağız" diye konuştu. 


ÖĞRENCİ KENTİNE YAKIŞIR BİR CARŞI

 

Uluborlu'nun kirazın merkezi olmanın yanında günden güne artan öğrenci sayısı ile de dikkat çektiğini belirten Ünverdi "eski belediye binamızı üniversitemize tahsis ettik. Bunu gören SDÜ Rektörümüz gelecek döneme Uluborlu'ya üç yeni bölüm daha açma sözü verdi. Uluborlu'da zaten ciddi miktarda üniversite öğrencisi var. Gelecek dönem açılması planlanan yeni bölümlerle öğrenci sayımız daha da artacak. Bizim Uluborlu'da öğrencilerimizin rahat edebilmesi, aradıklarını bulabilmesi, kendilerini rahat edecekleri sosyal mekanları bulabilmesini sağlamamız gerekiyor. Bunu da ancak çarşı merkezini dönüştürerek sağlayabiliriz. 50 yıl önce yapılmış küçük küçük dükkanlar bu zamana kadar ihtiyaca cevap verse de bundan sonra cevap verme şansı görünmüyor" dedi. 


Gülses Gazetesi


Geri Dön