28 / 03 / 2024

Isparta'da 40 bin konuda ihtiyaç var!

Isparta'da 40 bin konuda ihtiyaç var!

Isparta’da resmi rakamlara göre halen daha 40 bin konut ihtiyacı olduğuna dikkat çeken İnşaat Mühendisi Kerem Araz “bu ihtiyacın büyük kısmını Yenişehir imar alanı, bir kısmını da kentsel dönüşümle üretilecek projeler karşılayacak.



Demirel ailesinin yanında inşaat koordinatörü olarak çalışan ve Süleyman Demirel Demokrasi Müzesinin inşası gibi önemli projelerde katkısı bulunan İnşaat Mühendisi Kerem Araz 2014 yılının Temmuz ayında ise Eyfa Yapı ismi ile kendi firmasını kurarak Isparta’da konut üretimine başlıyor. 2009- 2014 yılları arasında Belediye Meclis Üyesi olarak Isparta’ya hizmet Araz, Çünür’de imara açılan Yenişehir sahasında Eymen Park konutlarını modern kooperatifçilik modeli ile üreterek hem kısa sürede hem de ekonomik daire sahibi olma fırsatı sunuyor.


İLK ETAP AĞUSTOSTA TESLİM

2014 öncesinde Isparta’da inşaat sektöründe ihtiyacı tespit ederek konut üretmeye karar veren Eyfa Yapı ilk olarak Eymen Park evlerinin 1. etabının temellerini atarak 72 daireyi yeni model kooperatifçilik ile üretmeye başlıyor. 2013 yılında Yenişehir sahasında konut üretimine başladıklarını belirten Kerem Araz, “işe başladığımız zaman heniz hiçbir alt yapı, yol, elektrik dahi yoktu. Buna rağmen hızlı bir çalışma yürüterek Eymen Park evlerinin 72 dairelik ilk etabının sonuna geldik. 1. etap konutları Ağustos ayında teslim etmeyi hedefliyoruz” dedi.


İKİNCİ ETAP 4 AY ÖNCE TESLİM EDİLECEK    

Gelen talep üzerine 2. etap 21 dairelik konutların üretimine başladıklarını ifade eden Kerem Araz “ikinci etap konutları Temmuz 2016’da teslim edeceğiz diye sözleşme imzalamamıza rağmen şimdi Yenişehir konut alanındaki alt yapı, elektrik gibi ihtiyaçların karşılanmış olmasının da etkisi ile 3-4 ay önceden Nisan 2016’da teslim edilecek şekilde çalışma yürütüyoruz” şeklinde konuştu.


3. ETABIN TEMELLERİ ATILDI

Yeni talepleri dikkate alarak Yenişehir imar sahasında 56 1+1 apart, 36 4+1 daireden oluşan 3. etabın çalışmalarına başladıklarını belirten Kerem Araz “3. Etap Eymen Park Begonya evelerinin imalatına başladık. Bu etaptaki konut ve apartların sözleşmesini 2017 mart ayında teslim edeceğiz şeklinde imzalamıştık. Fakat apart daireleri 9 ay önce yani 2016 Haziran ayında teslim etmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında yeni taleplerde gelmeye devam ediyor. Yenişehir imar alanında 3 bloktan oluşan 62 dairelik yeni anlaşmayı da tamamlamak üzereyiz” diye konuştu.


EN ACİL İHTİYAÇ DOĞALGAZ HATLARI

Yenişehir imar alanına yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çeken Araz “bu nedenle o bölgede çok sayıda proje yapıldı. İlk başlayan projeler bitirilmek üzere. Isparta Belediyesi orada çok güzel işler yaptı. Kanalizasyon, yol, su gibi ihtiyaçlar kısa sürede giderildi. Bunun yanında elektrik hatları da çekildi. Telekomünikasyon hatları tamamlanmak üzere. Şimdi acilen doğalgaz hatlarının çekilmesi gerekiyor. Çünkü bizim ilk etap dairelerimiz haziran 2015’de teslim edilecek. Bu yıl içinde teslim edilecek ve hak sahiplerinin oturabileceği başka projelerde var. Kışa hazırlıklı olmak açısından doğalgaz hatlarının tamamlanması gerekiyor” dedi.


40 Bin Konuta İhtiyaç Var    

Isparta’da resmi rakamlara göre halen daha 40 bin konut ihtiyacı olduğuna dikkat çeken İnşaat Mühendisi Kerem Araz “bu ihtiyacın büyük kısmını Yenişehir imar alanı, bir kısmını da kentsel dönüşümle üretilecek projeler karşılayacak. Fakat o sürede yeni ihtiyaçlarda ortaya çıkacaktır” dedi.


 Konut ihtiyacını karşılayacak projeler üretilirken yapılaşmanın büyük önem taşıldığına dikkat çeken Kerem Araz, “Yenişehir imar sahası bu anlamda öne çıkıyor. O bölgenin revaçta olmasının başlıca nedenleri, üniversiteye yakın olması, banka kredilerinin cazip olması, sosyal donatı alanı, yol genişliği gibi avantajlarının bulunması, mahallenin bütünsel olarak planlanması gibi etkenler sıralanabilir. Anadolu ve Halıkent Mahalleri de bu şekilde oluşmuştu. Fakat Yenişehir oralardan daha hızlı yapılaşacak. Şu anda o bölgede 3 bin konut üretimi devam ediyor. Talebin yoğun olmasında ki bir başka etken ise yeni otogarın o bölgeye kısa zamanda taşınacağı beklentisi” diye konuştu.  


İNSANLAR SİTE TARZI YERLERİ TERCİH EDİYOR

İnsanların atık konut alırken site tarzı yerleri tercih ettiğini belirten Kerem Araz “insanlar artık modern yaşamda sosyal donatı alanı fazla olan. Belli sosyal imkanları kendi konutlarının çevresinde karşılayabildikleri, binanın ortak giderlerini diğer kat malikleri ile paylaşabildikleri site tarzı yerleri tercih ediyor. Eskisi gibi müstakil tarda yaşam sürdürülen yerler hem ekonomik hem sosyal açıdan birçok kişiye cazip gelmiyor” şeklinde konuştu.


ISPARTA’DA ARSALAR BOĞAZ MANZARALI

Isparta’da konut fiyatlarının yüksek olmasındaki en önemli nedenin arsa payının yüksek olmasından kaynaklandığını ifade eden Kerem Araz “Isparta’da arsa maliyeti Antalya’da deniz manzaralı arsa maliyetinden daha yüksek. Antalya’da yeni imara açılan alanlarda arsa payı %25 oranında, Isparta’da ise bu oran %40’lara çıkıyor. Isparta’da konut fiyatlarının yüksek olmasından dolayı müteahhitlerin fazla kazandığı düşünülmesin, kazanan aslında arsa sahipleri. Bugün Yenişehir imar alanında arsa payı %40’larında üstüne çıktı” dedi.


ÇOK KATA İMAR DÜZENLEMESİ İLE KARAR VERİLMELİ

İnşaatlarda çok katlı binaların giderek artmasında teknik açıdan bir sorun olmadığını söyleyen Kerem Araz “inşaat mühendisi olarak çok net söylüyorum. İnşaatların çok katlı olmasında teknik yönden bir sakınca yok. Statik projenin doğru yapılması halinde 3 katlı binadaki riskle 13 katlı binada ki risk aynıdır. Tabi inşaat esnasında ayıplı bir üretim yapılmazsa. Fakat çok katlı binalara karar verilirken mutlaka imar düzenlemesi yapılmalıdır. Çünür Yenişehir imar sahasının tercih nedeni olmasının sebeplerinden biri bu. Yenişehir’de en küçük yol 20’lik, ana yollar ise 30’luk. İmar planlarında noktasal değişiklikler yapmak ihtiyaca cevap vermez tersine o bölgede yapı yoğunluğunun artması ilerleyen zamanlarda sorunlara yol açar” ifadelerini kullandı.


Emlak Danışmanı, komisyoncu değildir

Eyfa yapı olarak ürettikleri konutların pazarlamasını emlak danışmanları aracılığı ile yaptıklarına dikkat çeken Kerem Araz  “Eymen Park evlerinin 3. etabının emlak danışmanlığını Yağmur Emlak yetkili Yeliz Kurt yapıyor. Biz emlak danışmanlığının mutlaka yerleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Artık müteahhit firmalar ürettikleri konuları kendileri pazarlamamalı” dedi. 


Emlak Danışmanlığı ile komisyonculuğun ayrılması gerektiğini belirten Kerem Araz açıklamalarında şunlara yer verdi. “biz inşaat mühendisiyiz. Mühendislikten mezun olurken meslek etiği gereği bir doktorun Hipokrat yemini etmesi gibi mühendislik yemini ediyoruz. Tüketici de bir emlak alırken bilinçli olmalı. Emlak projesine, imalatı yapan firmaya özellikle dikkat etmeli. Emlak danışmanlığı bu noktada hem emlak alan kişiler hem de emlakı üreten firma açısından önemli. Eyfa yapı olarak biz denetlenmeyi seviyoruz. Denetlenmeyi özellikle istiyoruz. bu nedenle emlak danışmanı ile çalışmayı tercih ediyoruz. Emlak danışmanı bizi denetliyor, çünkü konutu pazarladığı insanlara karşı sorumlulukları var. Ayrıca emlak danışmanını bir komisyoncu gibi düşünmemek gerek. Emlak danışmanı müşterinin ihtiyaçlarını anlar ve bütçesine göre en uygun önerileri yapar. Bence artık hiçbir müteahhit firma ürettiği konutu kendisi pazarlamamalı. Güvenilir Emlak danışmanları bu işi üstlenmeliler” diye konuştu. 


Geri Dön