19 / 03 / 2024

Ispartakule mega projelerle yeni bir şehir olacak!

Ispartakule mega projelerle yeni bir şehir olacak!

Markalı konut projelerinin birbiri ardına yükseldiği Ispartakule'ye yakın bir mesafede konumlandırılan Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı ve metro planlarıyla Bahçeşehir–Ispartakule aksına büyük değer kazandırıyor.




Ispartakule, İstanbul'un planlanan mega projeleriyle yeni şehir olacak. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı ve metro planlarıyla yatırımcının gözdesi olacak Ispartakule bölgesi  TOKİ ve Emlak Konut tarafından nitelikli konut bölgesi olarak değerlendirildi.


Markalı konut projelerinin birbiri ardına yükseldiği Ispartakule'ye yakın bir mesafede konumlandırılan  3.Havaalanı ile 3 köprü güzergahı Bahçeşehir–Ispartakule aksına büyük değer kazandırıyor. 



Kanal İstanbul nereden geçiyor?


Açıklamalara göre, resmî adıyla Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda hayata geçirilecek. Hâlihazırda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulması planlanıyor.



453 milyon metrekarelik şehir


453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrıldı.


Harfiyatı işe yarayacak


Projenin etüt çalışması iki yıl sürdü. Oluşan hafriyat, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taş ocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulmasında yararlanılacak. 


İlk etapta 20 milyar lira


Projenin toplam maliyetinin 20 milyar lira olması bekleniyor. Köprü ve havalimanları gibi yatırımlar da hesaba katıldığında toplam maliye- tin 50 milyar liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. 



3. Havalimanı arsa fiyatlarını uçurdu!


İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının yeri belli olduk- tan sonra, proje çalışmalarının yapıldığı bölgedeki arazi fiyatları uçuşa geçti. Ispartakule, Arnavutköy, Çatalca, Yeniköy, Silivri, Bahçeşehir, Başakşehir, Hadımköy gibi bölgelerde arsa fiyatları 5 misli değer kazandı. Havalimanına en yakın bölgede yer alan Arnavutköy’de arsa fiyatları 70-80 bin liradan 500 bin liraya kadar fırladı. 


Son 1 ayda hızlandı


Ancak Üçüncü Havalimanı projesi, bölgeye hareket sağladı. Havalimanının sınırları açıklandıktan sonra gayrimenkul yatırımcısı arasında kıyasıya rekabet başladı. 3.Havalimanı’na yakın bölgelerde, metrekare fiyatlarının daha büyük bir hızla artacağı iddia ediliyor. 3. Havalimanı’na ek olarak, Kanal İstanbul, 


Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü projeleriyle bölgede emlak piyasasının daha da kızışacağı ve küçük ve büyük yatırımcıların, kurumsal firmaların da bölgede arazi arayışına yöneldiği belirtiliyor. Şehre bağlantılı olarak Metro planlamasının yapılması sebe- biyle, hat üzerinde yer alacak bütün bölgelerdeki arsa fiyatları da normalin üzerinde seyrediyor. 


Üçüncü havalimanına komşu ilçeler arasında yer alan Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Hadımköy, Ispar- takule, Başakşehir, Esenyurt, Beylikdüzü gibi bölgelerde arsaların fiyatı büyük ölçüde değer kazandı. Havalimanı’nın hizmete girmesiyle çevre ilçelerde, emlak fiyatlarının da büyük oranda artması bekleniyor.


Mecidiyeköy Ispartakule Metro Hattı Bölgeye Değer Kattı


Ispartakule sakinlerini heyecanlandıran Metro projesi start alıyor. Mecidiyeköy - Mahmutbey - Halkalı - Bahçeşehir Metro Hattı çalışmaları başlıyor. Metro projesi; toplam 12,5 kilometre mesafeyi 19 dakikaya indirecek. 


Ispartakule’de ulaşım çok rahatlayacak. 4,5 kilometrelik trafiği by-pass edecek


İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalar; Mecidiyeköy - Mahmutbey - Halkalı - Bahçeşehir Metro Hattı çalışmalarının hızla yapıldığı yönünde... Metro projesi; toplam 12,5 kilometre mesafeyi 19 dakikaya kadar indirecek. Projenin hayata geçmesiyle TEM üzerinde oluşan 4.5 kilometrelik trafiği by-pass edecek. Mecidiyeköy - Mahmutbey - Halkalı - Bahçeşehir Metro Hattı üzerindeki durak-istasyonlar şöyle sıralanıyor. Mecidiyeköy-Mahmutbey-Mimar Sinan, Mehmet Akif-Halkalı/Atakent, Halkalı Toplu Konut-TEMA, Hastane-Altınşehir, Resneli-Ispartakule/Bahçeşehir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistemler Daire Başkanlığı, Avrupa Yakası Raylı Sistemler Müdürlüğü'nün bu bölgede ‘iki raylı sistem projesi’ var. “Peki bu çalışma metro hattı için mi yoksa banliyö hattı mı?” sorusu netleşmeye başladı. Projelerin birincisi 2019'a kadar hizmete açılması planlanan metro hattı. İkincisi ise Marmaray'a da bağlanacak olan banliyö hattı olarak gösteriliyor. Sirkeci-Halkalı- Bahçeşehir arasındaki demiryolunda çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. İstanbul Bahçeşehir (Ispartakule) yönüne gidecek raylı sistem için hat çalışması başladı. Bahçeşehir yan yoldan seyreden Ispartakuleliler'i heyecanlandıran hat, sağda göl tarafında Halkalı'dan gelen tren yolunda devam ediyor. TCDD yetkililerinden alınan bilgilere göre banliyö hattının Şubat ayında açılması planlanıyor.





Geri Dön