28 / 03 / 2024

Ispartakule’de tedbir şoku yaşanıyor!

Ispartakule’de tedbir şoku yaşanıyor!

Hayattayken konutzedeler yaratan Banker Kastelli lakaplı Abidin Cevher Özden, bu kez Ispartakule’deki binlerce ev sahibinin kâbusu oldu. Şimdi bu arazilerdeki konutlar ne alınabiliyor ne de satılabiliyor



İstanbul’un gelişen konut bölgelerinden olan ve binlerce markalı yeni konutun inşa edildiği Ispartakule’de ‘tedbir şoku’ yaşanıyor.


Banker Kastelli olarak tanınan ve 2008’de intihar eden Abidin Cevher Özden’in oğlunun, iş adamı Korkmaz Yiğit’ten olan alacaklarına karşılık açtığı dava sonucunda İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararı, Ispartakule’de yer alan bazı konutlarda alım-satımın önünü kesti. Avcılar’ın Tahtakale Mahallesi’nde yer alan yaklaşık 60 parsel üzerine konulan tedbir, yalnızca boş arsa ve tarlaları değil bölgede son yıllarda inşa edilen markalı konut projelerini de etkiledi. Tedbir kararı bulunan projeler arasında MÜSİAD Yeni Hayat Evleri, Nissa İnşaat’ın O2 Residence, Zincir Yapı’nın Innovia Ispartakule, Hasanoğlu İnşaat’ın Banu Evleri ve Garanti Koza’nın Garanti Koza Ispartakule Evleri yer aldı.


Tapuda işlem yok

Ispartakule, son yıllarda İstanbul’un en çok gelişen bölgelerinden birisi oldu. Bu bölgede, önde gelen inşaat firmaları projelerini inşa edip, satışlarını tamamladı. Projelerin büyük bir çoğunluğunda yaşam da başladı. Ancak, müteahhitlerin de bu projelerden ev alanların da bilmediği bir gelişme yaşandı. Banker Kastelli’nin oğlu Süleyman Cemil Bahadır, Korkmaz Yiğit’in Avcılar Tahtakale Mahallesi’nde yüzlerce dönüm arazisinin olduğunu, Yiğit’in söz konusu arazileri üçüncü kişiler aracılığı ile sattığını öne sürüp zararının tahsili için dava açtı. İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi de dava sonuçlanıncaya kadar satışı yapılan yüzlerce dönüm arazi üzerine tedbir konulmasını istedi.


60 parseli etkiledi

Bu karar, tedbir konulan 60 parselde, dava sonuçlanıp karar verilene kadar tapu devrini engelliyor. Yani, belirlenen parsellerde ev ya da arsa sahibi olanlar, tedbir kalkana kadar herhangi bir satış işlemi gerçekleştiremeyecek. Avcılar Tapu Dairesi yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, mahkeme kararında geçerli olan parsellerde şu anda herhangi bir işlem yapılamıyor. Tedbir kararı verilen parsellerde, markalı konut projelerinin yanı sıra boş arsalar ve tarlalar da yer alıyor. Tapu yetkilileri, belirlenen parsellerde işlem yapılabilmesi için yeni mahkeme kararını bekleyeceklerini, karar olmadan işlem yapılamayacağını söylüyor.


Ispartakule değer kaybeder mi?

ISPARTAKULE, İstanbul’un en hızlı değer kazanan bölgelerinden birisi. Hemen hemen her kesime hitap eden yeni konut projeleriyle gelişimini sürdüren bölge, 2005 yılından itibaren değer kazandı.  TOKİ  ve Emlak Konut GYO’nun hasılat paylaşımı ile birçok projeye başladığı bölgeye tanınmış inşaat firmaları da giriş yaptı. Planlı bir gelişim gösteren Ispartakule’de metrekare fiyatları 3 bin lira ile 4 bin lira arasında değişiyor. Planlanan Yenişehir’in içinde yer alan Ispartakule, böylesine planlı bir gelişim gösterirken, yaşanan tedbir krizinin yatırımcıların bölgeye olan bakışını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Tedbir konulan projelerin yanı sıra bölgede satışı süren projelere karşı da bir tereddüt oluşmasından korkuluyor.


UZMANLAR KARARI DEĞERLENDİRDİ:

3. şahıslar mağdur oldu

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, kararın hukuken uygulanabilir olduğunu ancak 3. şahıslar açısından adil olmadığını vurguladı. Çelik, “Tedbir kararıyla, ev alan 3. şahıslar mağdur edildi, bu mağduriyetin kısa sürede giderilmesi gerekiyor” dedi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Bu kararla, 3. kişilerin hakkına müdahale edilmiş oldu. Eğer dava ‘yolsuz tescil’ davası olsaydı, burada tapular iptal edilebilirdi ancak hileli satış iddiasıyla açılan davada, davalının mal varlığına tedbir konulur, 3. kişilere değil” diye konuştu. Kiraz, mağdur olan ev sahiplerinin tedbire itiraz etme haklarının olduğunu da belirtti.


Hangi projeler etkilendi?

- YENİ HAYAT EVLERİ

- O2 RESİDENCE

- INNOVIA ISPARTAKULE

- BANU EVLERİ

- KOZA EVLERİ


EMLAK KONUT GYO:

Satışımızı engelleyen durum bulunmuyor

EMLAK Konut GYO, tedbir kararından etkilenmediğine ilişkin bir açıklama yaptı. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi: “Avcılar Ispartakule bölgesinde şirketimiz mülkiyetindeki; üzerinde proje geliştirilmemiş taşınmazlar ile üzerinde proje geliştirilmiş Ispartakule, Bizimevler-2, Avrupa Konutları Ispartakule-1, Avrupa Konutları Ispartakule-2, My Town Ispartakule, Bizimevler-3, Bizimevler-4, Avrupa Konutları Ispartakule-3, Unikonut, 1stanbul, Stüdyo24, Emlak Konut Ispartakule Evleri projeleri kapsamındaki taşınmazların satış ve devrini kısıtlayıcı veya engelleyici bir durum bulunmamaktadır.”


BİZİMEVLER:

Bizde sorun yok

ISPARTAKULE’de Bizimevler markalı 7 projeye imza atan İhlas Yapı, kararın ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İstanbul ili Avcılar ilçesi Ispartakule bölgesindeki gayrimenkul satışlarına ilişkin tedbir amaçlı satış durdurma uygulaması, Bizim Evler markalı projelerin tamamının dışında kalmaktadır. Teslimleri tamamlanan Bizim Evler 1, Bizim Evler 2, Bizim Evler 3, Bizim Evler 4 ve Bizim Evler 5’te tapu devir işlemleriyle ilgili herhangi bir problem yaşanmazken, satışı devam eden Bizim Evler 6 ile Bizim Evler 7 projelerinde de aynı şekilde satış ve tapu devir işlemleri sorunsuz bir şekilde yapılmaktadır” denildi.


Vatan 


Geri Dön