28 / 03 / 2024

İsrail Batı Şeria'daki Filistinlilere ait 35 yapıyı yıktı!

İsrail Batı Şeria'daki Filistinlilere ait 35 yapıyı yıktı!

Filistin Kuzey Ağvar Bölgesi Sorumlusu Mutez Beşşarat, İsrail güçlerinin, Kuzey Ağvar'da buldozerlerle Filistinlilerin yaşadığı çadır ve barakalar ile hayvanları besledikleri ağılları yıktığını belirtti.



İsrail'in Batı Şeria'nın Kuzey Ağvar bölgesinde Filistinlilerin yaşadığı 35 yapı ve ağılı yıktığı bildirildi. 


Filistin Kuzey Ağvar Bölgesi Sorumlusu Mutez Beşşarat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin, Kuzey Ağvar'da buldozerlerle Filistinlilerin yaşadığı çadır ve barakalar ile hayvanları besledikleri ağılları yıktığını belirtti. 


Beşşarat, 7 çadır ve baraka ile 28 ağılın "İsrail idaresindeki topraklarda ruhsatsız inşa edildiği" gerekçesiyle yıkıldığını, aynı yerlerin daha önce de yıkıldığını ancak sahipleri tarafından yeniden inşa edildiğini aktardı. 


Konuyla alakalı İsrail makamlarından açıklama yapılmadı. 


Ürdün sınırına komşu ve verimli topraklarıyla bilinen Ağvar bölgesinde 10 bin Filistinli yaşıyor. Beş bini Kuzey Ağvar bölgesinde yaşayan bu Filistinlilere ev inşa etme ruhsatı verilmediği için çinko baraka ve çadırlarda barınıyorlar. İsrail, bu bölgenin Batı Şeria'da kendi idaresinde bulunduğu gerekçesiyle ruhsat vermediği Filistinlilerin yapılarını sık sık yıkıyor. Ağvar'daki Filistinlilerin sayısı 1967 yılı öncesinde 320 bin iken, İsrail'in uygulamaları sonucunda bu sayının bugün 60 bine düştüğü belirtiliyor. 


Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idari ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.


AA



Geri Dön