10 / 05 / 2024

İsrail, Kudüs'te bir yerleşim planı daha yapıyor

İsrail, Kudüs'te bir yerleşim planı daha yapıyor

Doğu Kudüs'e 1.600 yeni konut inşa etme kararının gerginliğe yol açmasına karşın İsrail, bildiğini okumaya devam ediyor



Müstakbel Filistin devletinin başkenti olması planlanan Doğu Kudüs'e 1.600 yeni konut inşa etme kararı Tel Aviv-Washington hattında gerginliğe yol açmasına karşın İsrail, bildiğini okumaya devam ediyor.
İsrail Toprak Müdürlüğü, Kudüs'ün kuzeydoğusundaki Neve Yaakov yerleşim birimine 309 yeni konut inşası için ihale açtı.

Filistin ile İsrail arasında dolaylı görüşmelerin başlatılacağının açıklanmasının ardından Tel Aviv yönetiminin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ziyareti sırasında Doğu Kudüs'e 1.600 yeni konut inşa etme kararı iki ülke arasında krize yol açmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu arayarak çeşitli talepler iletirken İsrail'in ABD Büyükelçisi Michael Oren da iki ülke arasında son 35 yıldır bu çapta bir kriz yaşanmadığı yorumunda bulunmuştu. Ancak kriz yorumlarına rağmen İsrail, yerleşim birimi inşa etme ısrarından vazgeçmiyor. New York Times gazetesi, krizin yanı sıra Filistinliler ile İsrailli güvenlik birimleri arasında çatışmaların sürdüğü önceki gün İsrail Toprak Müdürlüğü'nün Neve Yaakov yerleşim birimine 309 yeni konut inşası için ihale açtığını yazdı. Kudüs Belediye Başkanı sözcüsü Stephan Miller, yapılaşmanın ve planlamanın devam ettiğini belirterek, "İşler her zamanki gibi devam ediyor." diye konuştu.

Amerika ile İsrail arasındaki tansiyonun düşürülmesi için ise açıklamalar gelmeye başladı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Amerika'yı "gerçek dost" olarak tanımlarken iki ülkenin de gerilimi düşürmeyi istediğini ileri sürdü. Bir grup İsrailli öğrenciye konuşan Peres, ilişkilerin normale dönmesini istediklerini ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu da Amerikalı Başkan Yardımcısı Biden ile bir telefon görüşmesi yaptı. Ayrıca Netanyahu, 7 kabine üyesi ile bir araya gelerek Clinton'ın taleplerini görüşecek. Bu arada, Clinton tansiyonu düşürmek amacıyla dün yaptığı açıklamada, iki ülkenin birbirine kopmaz bağlarla bağlı olduğunu söyledi.
Zaman


Geri Dön