10 / 05 / 2024

İsrail'den 700 yeni konut inşası

İsrail'den 700 yeni konut inşası

Filistinlileri ikna edemeyen İsrail, 700 yeni konut inşa edecek



İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te bulunan Yahudi yerleşimleri inşaatlarını yeni müzakere sürecinin önünü açacağı iddiasıyla bu ay başında 10 aylığına dondurduğunu açıklayan ancak Filistinlileri ikna edemeyen İsrail, 700 yeni konut inşa edecek. İsrail İskân Bakanlığı, Yahudi yerleşimlerini dondurmaya dair moratoryumun kapsama alanı dışında bulunduğunu iddia ettiği Batı Şeria'daki Pisgat Zeev'de 198, Neve Yaakov'da 377 ve Har Homa'da da 117 yeni konutun inşaası için ihale açtıklarını duyurdu.
Yeni iskân planının hükümetin binlerce konut inşaasını içeren daha geniş bir yerleşim planının ilk parçası olduğu belirtilirken, 1967'de işgal ettiği Kudüs'ün tamamınına `bölünmez başkent' iddiası koyan İsrail, Kudüs yakınlarındaki Pisgat Zeev, Neve Yaakov ve Har Homa'yı da bu iddiasının sınırları içine katıyor.

`Büyük darbe vurur'
Hükümet sözcüsü Mark Regev de dün yeni yerleşimleri haklı çıkarmak için "Batı Şeria ile Kudüs arasındaki farkı vurgulamamız gerek. Kudüs bizim başkentimiz ve hep öyle kalacak" diye konuştu. Ancak plana ABD ve Filistin'den büyük tepkiler var. Filistinli başmüzakereci Saib Erakat Netanyahu hükümetinin bu hamlesini kınarken, "Umarız ABD ve uluslararası toplum bunları görüyordur" tepkisini gösterdi. İsrail hükümetinden bir yetkili yerleşim inşaatları için ABD'yi bilgilendirdiklerini söylese de, planın `barışa büyük bir darbe' vuracağını belirten ABD'li bir yetkili "Tek taraflı hareketler insanları barış için masaya oturtmayı zorlaştırıyor" dedi. İsrail geçen ay da uluslrarası tepkilere hiç kulak asmadan 40 bin Yahudi'nin yaşadığı Gilo'ya 900 yeni konut inşaatına onay vermişti.
Radikal


Geri Dön