25 / 04 / 2024

İsrailli ve Rus milyonerler Kıbrıs'tan yazlık alıyor

İsrailli ve Rus milyonerler Kıbrıs'tan yazlık alıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yazlık ev alan yabancıların sayısında artış görülüyor



Adada konut ve arsa satışları artarken Rus, İsrailli, İranlı ve Suriyeli yatırımcılar ilk sırada yer alıyor. Rus ve İsrailli yatırımcılar daha çok turizm tesisi yapmak için başvuruda bulunuyor.

Küresel krizle dünya genelindeki yatırımlar yön değiştirmeye başladı. Kriz öncesi özellikle Avrupa ülkelerini tercih eden yatırım devleri, krizde Ortadoğu, Afrika, Orta Asya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yöneldi. Turizm potansiyeli yüksek olan KKTC, inşaat, otel ve turizm kompleksleriyle yabancı yatırımcıların ilk tercihleri arasında yer almaya başladı. Ülkede konut ve arsa satışları artarken Rus, İsrailli, İranlı ve Suriyeli yatırımcılar ilk sırada yer alıyor. KKTC Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur en fazla arsa talebinin İsrailli yatırımcıdan geldiğini belirtiyor. Yasalara göre yabancılar 5 dönümden fazla arsa alamıyor. Sungur, ancak Kuzey Kıbrıs'ta ikamet edenler adına kurulan şirketlerle bu sınırın aşıldığını belirtiyor. Türkiye'den giden yatırımcı da yabancı statüsünde değerlendiriliyor.

Uluslararası izolasyon ve özellikle Güney Kıbrıs Rum yönetiminin davaları sebebiyle yabancı yatırımcının uzak durduğu KKTC'ye Türkiye'den sonra en fazla doğrudan yatırımı İsrailli işadamlarının yaptığı kaydediliyor. İsrailli yatırım şirketleri, Ada'da inşaat ve gayrimenkul sektöründe hızla ilerlemeye başladı. Bu kapsamda başkent Lefkoşa ve Girne'nin Esentepe bölgesinde İsrailli yatırımcıların konut ve arsa alımlarını artırdığı dikkat çekiyor. Tahal şirketi, Bafra tatil bölgesi ve Gazimağusa'da devlet ihalesini kazanarak, deniz suyu arıtma tesisi kurdu. İsrail-İngiliz ortaklığında İsrailli işadamları, Karpaz Yarımadası'nda dev bir marina inşa ediyor. Girne bölgesinde İsrailli işadamlarının ortak olduğu 5 inşaat şirketi faaliyet gösteriyor. Karpaz yarımadasının Tatlusu ve Esentepe sahil köylerinde inşa ettiği villaların sayısı binlerle ifade ediliyor. KKTC Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur da konut sektörü için gelenlerin başında Rus ve İsrailli şirketlerin yer aldığını teyit ediyor. Sungur, Girne'nin yabancı alımlarında ilk sırada yer aldığını dile getiriyor.

Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) yetkilileri, doğrudan yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler arasında İsrail ve Rus şirketlerinin ön planda olduğunu ancak şirket ve isimlerin gizli tutulduğunu kaydediyor. Bu arada KKTC'ye İsrail'den 11 büyük yatırımcının gelmeyi planladığı, ancak Rum tarafından gelen baskılar neticesinde gezinin son anda iptal edildiği öğrenildi. Adada önemli yatırımları olan Net Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk'un, Mağusa'da kurmayı planladığı tatil köyü projesi için İsrailli yatırımcılarla görüştüğü ifade ediliyor.
Bayram Kaya-Bilal Şahin/Zaman


Geri Dön