29 / 03 / 2024

İsrailliler Hamursuz Bayramı'nı kutlamak için İstanbul ve Antalya'ya akın etti!

İsrailliler Hamursuz Bayramı'nı kutlamak için İstanbul ve Antalya'ya akın etti!

Ankara- Tel Aviv ilişkilerindeki yumuşama ve martta kaldırılan turizm ambargosu Türkiye'ye yaradı. 107 bin İsrailli, Hamursuz Bayramı' nı kutlamak için İstanbul ve Antalya'ya akın etti...



Ankara-Tel Aviv ilişkilerindeki yumuşama ve martta kaldırılan turizm ambargosu Türkiye'ye yaradı. 107 bin İsrailli, Hamursuz Bayramı'nı kutlamak için İstanbul ve Antalya'ya akın etti.


Türkiye-İsrail arasında 'One Minute' ile başlayan, Mavi Marmara'yla derinleşen siyasi krizin yumuşaması, turizm sektörüne doping etkisi yaptı. Geçtiğimiz ay ülkedeki turizm sendikalarının Türkiye'ye karşı 4 yıldır uyguladıkları tatil boykotuna son vermesi, İsrailli turistin tercihleri üzerinde etkili oldu. Ülkeler arasında oluşan iyimser atmosferin katkısıyla İsrailliler 15 Nisan'da kutlanan ve bir hafta süren en önemli dini bayramları Hamursuz'da Türkiye'ye akın etti. 


ABD'Yİ GERİDE BIRAKTIK 

İsrail Havayolu Otoritesi'nin (IAA) verilerine göre 7 milyonluk ülkede 1.3 milyon kişi bayram boyunca havayoluyla tatile çıktı. Verilere göre Türkiye turistlerin bayramını kutlamak için tercih ettikleri ilk ülke oldu. IAA'nın açıkladığı rakamlara göre Hamursuz Bayramı'nda Türkiye, 107 bin 464 İsrailli'yi ağırladı. Türkiye'yi 82 bin 538 turistle ABD takip ederken, üçüncü sırada yer alan İtalya'yı 68 bin 7 kişi tercih etti. 67 bin 587 kişi Almanya'ya giderken, 65 bin 590 kişi ise bayramını Fransa'da kutladı. 


THY'Yİ TER CİH ETİLER 

İsrailli turistler en fazla tercih ettiği havayolu şirketi ise ülkenin en büyüğü El Al Israel Airlines oldu. Şirket bayram boyunca 374 bin 371 kişi taşıdı. Türk Hava Yolları ise bir haftada 51 bin 627 yolcuyu taşıyarak ikinci sırada yer aldı. 


İSTANBUL İLK SIRADA 

IAA'nın açıkladığı verilerde en dikkat çeken nokta ise İsrailli turistlerin tatillerini geçirdikleri şehir oldu. İsrailliler'in 7 günlük tatil boyunca en fazla tercih ettiği şehir ise İstanbul. 73 bin 595 kişiyi ağırlayan İstanbul'u 33 bin 812 kişiyle gözde tatil merkezi Antalya takip etti. 


30 milyon yumurta istediler

İsrailliler Hamursuz Bayramı'nda yumurta ihtiyacını Türkiye'den karşılama kararı almıştı. Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bayramda ülkenin yumurta ihtiyacının oldukça yüksek olduğu belirtilerek, Türkiye'den 30 milyon adet yumurta ithal edileceği belirtilmişti. Boyalı yumurtalar, Hamursuz Bayramı'nda dini bir anlam taşıyor.


Bir haftada 2010'u yakaladı

İsraili sendikaların ekonomik ve sosyal durumlarını araştıran Vaadim'e göre boykot kaldırma kararı Türkiye'ye olan ilgiyi yeniden artıracak. Kurum, 250 binin üzerinde İsrailli'nin bu yaz tatilini Türkiye'de geçireceği tahmininde bulundu. Ancak 1 haftalık Hamursuz Bayramı'nda bile bu rakamın yarısına ulaşıldı. Turizm Bakanlığı verilerine göre İsrail'den gelen turist sayısı Mavi Marmara'nın ardından büyük düşüş gösterdi. 2009'da Türkiye'yi ziyaret eden İsrailli sayısı 331 bin iken, bu sayı Mavi Marmara baskınının yapıldığı 2010 sonu itibarıyla 109 bine geriledi. 2011'de 79 bine kadar düşen ziyaretçi sayısı, 2012'de de 83 bin olarak gerçekleşti. Geçen yıl ise İsrailli turist sayısı önceki yıla göre yüzde 96.9 artarak 164 bin seviyesine çıktı.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön