24 / 04 / 2024

İşsizlik maaşı yoksa kira devletten olsun!

İşsizlik maaşı yoksa kira devletten olsun!

İşsizlik maaşı alamayanlara kira ve faturalarını devlet mi ödeyecek?



Türk-İş, Başbakan Erdoğan'a sunduğu istihdam raporunda, işsiz kalıp işsizlik maaşı alamayanların kira, elektrik, su ve yakacak gibi giderlerini devletin ödemesini istedi.

Küresel kriz nedeniyle tırmanışa geçen işsizlik, işçi sendikalarını da harekete geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "istihdam" gündemiyle toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısına katılan işçi sendikaları, işsizliği azaltmaya yönelik tedbir listesi sundu.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, ESK'da işten çıkarılan ancak işsizlik maaşı alamayanların zorunlu giderlerini karşılamak üzere "dayanışma geliri" oluşturulması önerisi getirdi. Kumlu ayrıca işsizlerin elektrik, su, doğalgaz, yakacak, kira gibi ödemelerinin belirli bir süre kamu bütçesinden karşılanmasını talep etti.

DEVLET İŞÇİ ALSIN

ESK toplantısına geniş bir öneri listesiyle katılan Türk-İş Başkanı Kumlu, kriz bahanesiyle işten çıkarmaların önlenmesini istedi. Halen çalışmakta olan işçilerin dışında ilave istihdam yaratan işletmelerin sosyal güvenlik prim ödemelerinin belli bir süre Hazine tarafından üstlenilmesi önerisini de getiren Kumlu, iş güvencesinin, işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzenlenmesi gerektiğine işaret etti.

ASGARİ ÜCRET ARTSIN

Kumlu'nun istihdama yönelik listesinde yer alan diğer öneriler şöyle: "Kamunun personel ihtiyacı bekletmeksizin karşılamalı. Kriz döneminde fazla mesai uygulanmamalı; bunun yerine yeni istihdam sağlanmalı. Esnek çalışma yaygınlaştırılmamalı. Sanayide üretimi ve özellikle ara malı üretimi teşvik edilmeli.

Özelleştirme ve yabancılaştırma uygulamaları derhal durdurulmalı. Kıdem tazminatına yönelik hiçbir talep gündeme getirilmemeli. Asgari ücret yükseltilmeli ve vergi dışı bırakılmalı. Bu yıl bağıtlanacak kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri, çalışanların satın alma gücünü geliştirmek, talebi artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için araç olarak görülmeli."

HAK-iŞ AiLE YARDIMI SiGORTASI iSTEDi

Hak-İş Başkanı Salim Uslu da ESK'da, sosyal devlet olmanın gereklerinin yerine getirilmesini isterken, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının iyileştirilmesi ve işsizlik ödeneğinin artırılması talebinde bulundu. Avrupa'da işsiz kalmanın sadece gelirden mahrum kalmak, ülkemizde ise aç kalmak anlamına geldiğini ifade eden Uslu, "İşsizliğin yakıcı etkilerini azaltmak için AB'nin benimsediği `aile yardımı sigortası' uygulanmalı. Düzenli Asgari Gelir Desteği de uygulamalı" dedi.

Bugün

Geri Dön