19 / 04 / 2024

İstanbul, 2010'da 200 milyon dolarlık otel yatırımı çekti!

İstanbul, 2010'da 200 milyon dolarlık otel yatırımı çekti!

Uluslararası kuruluşların ve saygın yabancı yayınların 'Yılın en iyi destinasyonu' olarak gösterdiği İstanbul, turizm yatırımlarının gözdesi oldu



Uluslararası kuruluşların ve saygın yabancı yayınların 'Yılın en iyi destinasyonu' olarak gösterdiği İstanbul, turizm yatırımlarının gözdesi oldu. Kent 2010'da yaklaşık 200 milyon dolarlık otel yatırımı çekti, 20 yeni tesiste 2 bin 500 yatak işletmeye açıldı. Le Meridien, Wyndham ve Mandarin gibi global devler sıraya girdi. 85 otelin inşası ise devam ediyor.

Yurtdışında pek çok uluslararası kuruluş ve yayının' Yılın en iyi turizm destinasyonu' olarak gösterdiği İstanbul, otel yatırımlarının merkezi oldu. 2010 yılı içinde İstanbul'da 20 yeni tesiste 2 bin 500 yatak işletmeye açıldı. Son bir yılda yatırımlar patlarken hem doluluk oranları arttı, hem oda fiyatları yükseldi. İstanbul'da 2010 yılında inşa edilen yeni oteller için 200 milyon dolar yatırıma imza atıldı. Doluluk oranlarının yüzde 75'lerin üzerine çıktığı kentteki otellerin gecelik konaklama fiyatları da Avrupa fiyatlarını yakaladı. Sayıları sürekli artan alışveriş merkezleri, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi, birçok ülke ile vizelerin kaldırılması ve dizilerin etkisi ile İstanbul turist akınına uğrarken bu durum arka arkaya birçok yatırımın hayata geçmesine yol açtı.

Yabancıları doluluk ve değer artısı cezbediyor

İstanbul'daki otellerin bazı Avrupa şehirlerine göre daha yüksek doluluk oranları ile çalışması ve yatınmın varlık değerinin hızlı artması yabancı otel zincirlerine cazip geliyor. Bu nedenle 2011'de İstanbul'a ya-tırım akınının devam edeceği belirtiliyor. 201 l'den itibaren İstanbul'a gelecek bazı yabancı işletmeciler arasında Le Meridien, Wyndham gibi markalar bulunuyor. Bunun yanı sıra Mandarin gibi lüks otel markalarının da görüşmelerinin devam ettiği belirtilirken kente gelecek yıl açılacak otel sayısının 25'in üzerine çıkacağına dikkat çekiliyor.

Yeni yatırımlar Anadolu yakasında yoğunlaşıyor

2010 yılı içerisinde İstanbul dahil Marmara bölgesinde çok fazla yatırım yapıldığını anlatan Türkiye Turizm Yatırımcıları Demeği (TYD) Başkanı Turgut Gür, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2010 sonu itibariyle İstanbul'un toplam konaklama kapasitesinin 110 bine çıktığım söyledi. Bunun 65 bininin Bakanlık, 45 bini ise Belediye belgeli olduğunu belirten Gür, yıl içerisinde buna 2 bin 500 yeni yatak kapasitesinin eklendiğini aktardı.

2010'da açılan oteller arasında 4 ve 5 yıldızlı otellerin yanı sıra butik otel sayısında da hızlı bir artış görüldüğünü aktaran Gür, '2010'da İstanbul'da 200 milyon dolarlık konaklama yatırımı gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir' dedi. İstanbul'da şu anda işletmede bulunan Bakanlık belgeli 65 bin yatağın 5 bini Anadolu yakasında olduğuna dikkat çeken Gür, 'Ancak Anadolu yakasına yapılan otel yatırımları giderek artıyor. Yeni yatırımlann dörtte biri Anadolu yakasına kaydı. Örneğin Bakanlıktan yatırım belgesi almış olan 32 bin yeni yatağın 8 bini Anadolu yakasında inşa ediliyor' dedi.

Londra ve Paris'ten daha fazla yatırım aldı

Londra ve Roma gibi büyük Avrupa kentleri ile kıyaslandığında İstanbul'un çok daha fazla otel yatırımı aldığını dile getiren Gür, 'İstanbul'un bu kadar yatırım çekmesinde sanayi ve ticaret merkezi olması, uluslararası finans harekederinin de isin içine girmesi hatta sağlık turizmi ve kültür başkenti olması da etkili oldu' dedi.

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da krize rağmen 2010 yılı içinde İstanbul'da birçok otel açıldığını söyledi. şžu anda 85 tesisin inşasının sürdüğünü kaydeden Bayındır, inşaat malzemelerinin ucuzlamasının da yatırımlarda etkili olduğunu kaydetti. Ancak sayının fazla artmasından endişe duyduklarını dile getiren Bayındır, 'Talepten fazla arz olursa fiyatın eskisinden daha kötü duruma gelme riski var. Bu nedenle iyi yapılmış fizibiliteye göre hareket etmek lazım. Yoksa illa 5yıldızlı 4 yıldızlı yapın diye bir kaide yok. Herkes 5 yıldızlı yapayım düşüncesi ile hareket ediyor. Kongre merkezlerine yakın olan bölgelerde lüks otellere ihtiyaç var. çünkü kongre müşterisi çok para harcadığı için daha iyi otellerde kalmayı düşünür. Ama gidip bir sanayi bölgesi için de 5 yıldızlı otel yapmaya gerek yok. şžu anda biraz yanlış gidiyor. İyi bir fizibilite yapmıyorlar.'

TÜROFED: İstanbul popüler bir destinasyon

Krizin etkili olduğu son üç yılda Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkeler pazar kaybederken, Türkiye'nin yüzde 16'lık büyüme kaydettiğini dile getiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TROFED) Başkanı Ahmet Barut, bu durumun turizme olan güveni yükselttiğini söyledi. Türkiye'nin son yıllarda pazar çeşitliliği konusunda önemli aşama kaydettiğini belirten Barut, klasik batı Avrupa pazarındaki potansiyelini korurken, yükselen pazarlar olan BDT, Balkan ve Ortadoğu ülkelerinden de Türkiye'ye talep patlaması yaşandığını söyledi. Bu ülkelerin bir çoğunun en fazla turist gönderdiği ülkenin Türkiye olduğunu ileten Barut, 'Komşularımızla vizenin kalkması da bu yükselişe olumlu katkı yapü. Suriye ve Lübnan'dan hem geliş hem de bizden onlara gidiş trafiği arttı' dedi.

Akdeniz'de turizmde liderlik hedefi olan Türkiye'nin yeni otel yatınmlanna ihtiyaç duyduğunu dile getiren Barut, son dönemde çok popüler olan İstanbul'un önümüzdeki yıllar içinde 20 milyon turist hedeflediğini kaydetti. Bu nedenle birçok firmanın proje arayışı içinde olduğunu belirten Barut, 2009'a göre 2010'da İstanbul'daki doluluk oranlarının yüzde 10 seviyesinde artarak yüzde 80'leri zorlamaya başladığını söyledi. Barut, yeni yatırımların ise Sabiha Gökçen Havaalanı ve Silivri'ye yakın akslar üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

İstanbul'da fiyatlar 8 yılda 3'e katlandı

Ekin Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu ise, İstanbul'un hem iş turizmi hem de gezip görme, eğlenme açısından dünyanın önemli şehirleri haline geldiğini belirterek, '2002 yılında terörden olumsuz etkilendi. Gelen turist sayısı bir anda 3.5 milyondan 2.5 milyona düştü. Ancak daha sonra terör bütün dünyada kanıksanan bir olay olunca İstanbul gelen turist sayısı yükselişe geçti. Gelen ziyaretçi sayısı 8 yılda 3 kat artarak 2.5 milyonda 7.5 milyona çıktı. Aynı artış fiyatlarda da oldu. 2002'de ortalam 70 Euro olan fiyatlar bugün 200 Euro'lann üzerine çıkü. Hiçbir şehirde böyle bir artış gözlenmiyor. Bu daha da artacak'dedi.

AVM'ler İstanbul'un potansiyelini cilaladı

İstanbul'a gelenlerin büyük bölümünün iş için geldiğini ifade eden Mudu, ayrıca son dönemde Ortadoğu'dan haftasonu için gelenler tarafından tercih edilen bir lokasyon olduğunu belirterek, 'İstanbul'da ortalama konaklama gece sayısı eskiden 1,5-2 gün iken bu sayı artamaya başladı' dedi.

Son dönemlerde AVM'lerin açılmasının, her şeyi bulunur hale getirmesi ve eğlence imkanları sunmasının da İstanbul'un bu potansiyelini daha cilalı bir hale getirdiğini kaydeden Bulut, 'Ayrıca kongreler de etkili oldu. Habitat'la başlayan süreç arkasından yeni zirveleri getirdi. Su zirvesi 5 bin kişiyi ağırladı' dedi. Bu nedenle beş yıldızlı otellerin yanında özel belgeli otellerin sayısında çok fazla artış yaşandığını dile getiren Bulut, Sultanahmet, Talimhane bölgesinde aşanan bu yoğunluğun artık Anadolu yama da yansıdığını söyledi. Anadolu yakasında yatırımların Sabiha Gökçen Hava-limanı bölgesinde yoğunlaştığını aktaran Bulut, Avrupa yakasında ise Beylikdüzü'den Esenlefe kadar olan bölgelerde yoğun otel yatırımları yaşandığını ifade etti.
4 yıldızlı otel oda fiyatı bile 200 Euro oldu Bütün bunların aynı zamanda her kesime uygun dengeli bir konaklama arzını ortaya koyduğunu ileten Bulut, 2011 yılında yeni otel yatırımlarını süreceğini bu yıl içinde 25-26 otelin daha açılacağım söyledi. Otel fiyatlarının önceki yıla yüzde 10 oranında artış yaşandığını ifade eden Bulut, artık 4 yıldızlı bir otelin bile odasını 200 Euro'ya sattığını kaydetti. 8 yıllık dönem içinde ise fiyatların 3 kat artış yaşandığını anlatan Bulut, 2002'de fiyatlann 70 Euro'lardan başladığını söyledi.
Dünya


Geri Dön