29 / 03 / 2024

İstanbul, 2013'te dev proje ve açılış hamlesine sahne oldu!

İstanbul, 2013'te dev proje ve açılış hamlesine sahne oldu!

Faaliyete geçen Marmaray, temeli atılan 3.Boğaz Köprüsü ve ihalesi yapılan 3. Havalimanı gibi uluslararası çapta projelerin yanı sıra istanbullu'nun yaşamını kolaylaştıran dev yatırımlar hizmete girdi ya da temelleri atıldı.



İETT, teknoloji ve konforlu yolculuk için seferber olurken, son iki yılda 1705 yeni otobüs aldı. Gazla çalışan çevreci otobüsler aynı zamanda engelli, yaşlı ve çocukların kolay binebileceği özelliklere sahip. Güvenlik kameralı otobüsler bazılarında son olarak internet kullanımıyla bisiklet aparatları da yer alıyor. 


Megakent İstanbul mega projelerle rayına oturuyor FİKİR projesi Başbakan Tayyip Erdoğan'a ait olan Çamlıca Camii'nin temeli 6 Ağustos 2013'te atıldı. İstanbul'un seyir terası özelliğine sahip Çamlıca Tepesi'ndeki cami aynı anda 37 bin 500 kişinin namaz kılabileceği kapasitede olacak. 131 milyon TL'ye mal olacak caminin 2015'te ibadete açılması hedefleniyor. İnşaat çalışmasının sürdüğü cami inşaatının fiziki gerçekleşmesi yüzde 20'nin üzerine çıkmış durumda. ^ Sultanahmet ve  Adana  Sabancı Camii'nden sonra Türkiye'nin 6 minareli üçüncü camisi Çamlıca'nın 3 bin 400 araç kapasiteli otoparkı da olacak. 


EYÜP'TE yapımı tamamlanan Türkiye'nin ilk Disneyland'ı Vialand Tema Parkı ve Eğlence Merkezi 26 Mayıs 2013'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 1.15 milyar lira maliyetli Vialand'la İstanbul uluslararası seviyede bir eğlence merkezine ev sahipliği yapıyor. Eyüp ve Gaziosmanpaşa Belediyesi sınırlarında 600 bin m2'lik arazi üzerinde hayata geçirilen Vialand, içerisinde 100 bin metrekare büyüklüğündeki Gösteri Merkezi ise içinde; 10 bin kişilik konser alanı, geniş yeşil alan ve büyük ölçekli kitlelere hitap edecek daha birçok aktivite alanını barındırıyor. 


Uluslararası çaptaki bu kezi İstanbul 2013 yılında mega projelerden büyük yatırım ve proje İstanbullunun yaşar ev sahipliği yaptı. Özel- mim kolaylaştıracak ulaşım yatırımlarının diğer projeler bakımından çıktığı megakentin yer dan da megekent verim altı ve yer üstü inşaat şanlı bir yıl geçirdi. "Her Yerde Metro, Her Metro'  sloganıyla hizmete girerken 29 lı sisteme ağırlık verildi.


Mayıs'ta temeli atılan 3. Bir başka ifadeyle İstanbul Boğaz Köprüsü'nün Poy- mega projelerle her gerazköy ve Garipçe'de- çeıı gün rayına oturmaya ki ayakları hızla yükseldi. başladı. İşte Megakent'te İhalesi yapılan 3. Hava- 2013'te ilk akla gelen yatırım için de start verildi, projelerden birkaçı:


ÇAMLICA CAMİ TAKSİM MEYDANI HALİÇ METRO KOPRÜSÜ

 Avrasya Tüneli 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tünel ile birlikte toplam 14.6 km boyunca uzanan bir güzergaha sahip. 

Metrosu da 17.5 km uzunluğunda olacak Levent- Rumelihisarüstü arasında yapımı devam eden metro hattıyla da Etiler ve İSTANBUL Boğazı Karayolu Geçiş Projesi de denilen tüp geçit tüneli, Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul Boğazı'nın altından karayolu ile birleştirecek. Temeli 26 Şubat 2011'de atılan tünelin yapımına 2013'te hız verildi. Cankurtaran-Haydarpaşa arasında inşa edilen tünelin 2015'te hizmete girmesiyle Kazlıçeşme- Göztepe arasında 100 dakikaya varan seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek. Marmaray'ın 1.8 kilometre güneyinde inşa edildi.


RAYLI ULAŞIM YATIRIMLARI: Kent yatırımlarının başında raylı ulaşım geliyor. 

Bu kapsamda Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy 7 Temmuz 15 Haziran'da hizmete girdi. 2 milyar 865 milyon TL'ye mal olan Bağcılar Metrosu, 21.7 kilometre uzunluğa sahip. 20 Aralık'ta sözleşmesi imzalanan Mecidiyeköy-Mahmutbey Levent'in trafik yükü hafifleyecek. 


ZORLU CENTER: 'Türkiye'nin en pahalı arazisi"ne 'Türkiye'nin ilk 5 Fonksiyonlu (rezidans.AVM, otel, performans sanatları merkezi ve ofis) Karma Kullanım Projesi' Zorlu Center faaliyete geçti. 2.5 milyar dolalık maliyetle gerçekleştirilen Zorlu Center 'daki AV M 10 Ekim'de açıldı. 


TAKSİM Meydanı'ndaki trafik yer altına alınarak, meydan yayalara açıldı. Tarlabaşı Bulvarı, Cumhuriyet Caddesi araç trafiği yer altına alınarak anıt çevresi, metro giriş-çıkışı ve Gezi Parkı, proje kapsamında birleştirilerek toplamda 98.000 m2'lik yayalaştırılmış alan 13 Eylül 2013 tarihinde hizmete açıldı. 


HACI OSMAN-TAKSİ METROSU: Metrosu'nu Yenikapı'ya bağlayarak İstanbul trafiğine önemli ölçüde nefes aldıracak projede sona gelindi. Halen test sürüşleri devam eden Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün şubat ayında hizmete girmesi bekleniyor. Türkiye'nin ilk metro köprüsü olma özelliğini de taşıyan Haliç Metro Köprüsü'nün maliyeti 180 milyon TL. Köprüyü günde 1 milyon kişinin kullanması bekleniyor. 


Akşam


Geri Dön