19 / 03 / 2024

İstanbul 3.havaalanı proje detayları!

İstanbul 3.havaalanı proje detayları!

İstanbul 3.havaalanı proje detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte İstanbul'un 3. havalimanı ve ayrıntıları...



İstanbul 3.havaalanı proje detayları!

Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nın artan kapasite taleplerine yanıt verememesi nedeni gerekçe gösterilerek, İstanbul'da 3. havaalanı yapılması planlanıyor. 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olması planlanan bu proje ile uçak seferlerinin artışı ve gecikmelerin azalması gelirlerin artması amaçlanıyor. İstanbul 3.havaalanı proje detayları haberimizin içerisinde yer alıyor.


3. havalimanı nerede?

3. havaalanının yeri, Karadeniz sahiline ve Terkos gölüne yakın mesafede bulunan Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 ha'lık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasındaki bölgede yapılacak. 


3. havalimanı ulaşım..

Taksim ile mesafesi 15 dakika olan 3. havalimanı karayolu taşımacalığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı olacak. Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren ile havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim'e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Böylece, toplu taşıma aracılığıyla İstanbul'un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. 


3. havalimanı ihalesi sonucu..

3. havalimanı ile ilgili merak edilenlerden biri de, 3. havalimanı ihalesini kimin kazandığı olarak karşımıza çıkıyor. "3. havalimanı ihalesini kim kazandı?" sorusunun yanıtı; İhaleyi kazanan şirket; 22 milyar 152 milyon Avro'luk teklifle Cengiz- Kolin- Limak- Kalyon- Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu).


3. havalimanı inşaat süreci.. 

İstanbul'un 3. havalimanı için inşaat süreci 3 ayrı etap halinde gerçekleşecek.


- İnşaatın 1. etabında 2 adet bağımsız paralel pist (3750 metre*60 metre), 1 adet cross pist (3750 metre*60 metre), 3 adet parelel taksirut (3750 metre*45 metre), Yüksek hız ve bağlantı taksirutları, Apron, Terminal binası, Hava trafik, Haberleşme ve meteroloji sistemleri diğer hizmet binaları ve sistemlerinin inşaası yapılması planlanıyor.


- İnşaatın 2. etabında Akpınar yerleşimi tarafına 1 adet bağımsız pist (3750 metre*60 metre), 1 adet paralel taksirut (3750 metre*45 metre) yapılması planlanıyor.


- İnşaatın 3. etabında ise, Tayakadın-Yeniköy tarafına 1 adet bağımsız pist (3750 metre*60 metre), 1 adet paralel taksirut (3750 metre*45 metre), Mevcut yerleşkenin güneyine 1 adet cross pist (3750m*60 metre), 1 adet paralel taksirut (3750 metre*45 metre) yapılarak, 3. havaalanı için inşaat süreci tamamlanmış olacak.


3. havalimanı özellikleri..

5 kilometre x 7 kilometre boyutunda toplam 3 bin 500 hektarlık alana sahip 3. havalimanı ile bağlantılı 1.100 hektarlık ileri teknoloji endüstri ve ticaret alanı bulunacak.


Terminal binası yeşil bina olarak tasarlanan 3. havalimanı Cam zarf kullanımı, terminal binasının ortasında maksimum gün ışığı girişi sağlayarak yapay aydınlatma ihtiyacını azaltıcı özellik taşıyor.


Havalimanı 5 önemli tesise sahip olacak; terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesisleri.


Yapımında 100 bin kişilik istihdam oluşturacak 3. havaalanında 350 metre x 1.500 metrelik bir kullanım alanıyla asma katı da olan 6 katlı bir bina, düşük seviyede varış ve ikinci bir seviye de havalanma seviyesi olmak üzere toplam 4 terminal, yetkililer ve yönetimin kullanımı için asma kata yer verilecek.


Projede, 6 pist bulunacak; bunlardan 4'ü büyük uçakların iniş ve kalkışlarına uygun 3,5–4 km uzunluğunda Karadeniz'e paralel olarak uzanıyor ve 2 pisti ise Karadeniz'e dik uzanıyor.


3. havalimanı haritası..


İstanbul 3.havaalanı proje detayları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön