19 / 04 / 2024

İstanbul Akvaryum, belediyeye kira ödemeyip icralık olmuş!

İstanbul Akvaryum, belediyeye kira ödemeyip icralık olmuş!

Sayıştay raporlarında ‘kaçak’ olduğu belirtilen İstanbul Akvaryum Kompleksi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne kira ödemediği ortaya çıktı. Yıllık kira 4 milyon 510 bin lira. İBB Akvaryum’u icraya verdi.



Sayıştay raporlarında ‘kaçak’ olduğu belirtilen İstanbul Akvaryum Kompleksi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kira ödemediği ortaya çıktı. Akvaryum Kompleksi’nin aylık kirası için gereken miktar 4 milyon 510 bin lira, İBB Akvaryum’u icraya verdi.


Nazım imar planları açısından 2014 Sayıştay Denetim Raporu’na göre kaçak olduğu ortaya çıkan İstanbul Akvaryum Kompleksi ile ilgili Büyükşehir Belediye ile şirketin davalık olduğu ortaya çıktı. Sayıştay raporuna göre yıllık 4 milyon 510 bin lira kira bedelini şirket belediyeye ödememiş. Üstelik kira ödenmesi uygulaması açılıştan tam 16 ay sonra başlatılmış ve sözleşme gereği enflasyon oranında yapılması gereken artış da uygulanmamış. Belediye’nin icra takibi başlattığı 


Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan İstanbul Akvaryum Kompleksi işi pazarlık ihalesi neticesinde 80 milyon yatırım tutarı ile birlikte 30 sene müddetle yıllık 4 milyon 510 bin lira kira işletme bedeli ile İstanbul Akvaryum Turizm Tic. Ltd. şirketine verildi.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarına göre şirket sahipleri Yusuf Elgörmüş, Nuhoğlu İnşaat, Alt ve Üst Yapı İnşaat, Metal Yapı Konut ve Nas İnşaat görülüyor. Sayıştay’ın tespitine göre kira bedeli, işletme süresinin başladığı ay peşin olarak ödenmesi gerekirken, idareye herhangi bir kira ödemesi yapılmamış. Sayıştay Raporu’nda, “Akvaryum binası 25 Haziran 2011 tarihinde hizmete açılmış ve bu tarihten itibaren ticari faaliyetlerde bulunarak gelir elde etmeye başlamış olmasına rağmen belirtilen sözleşme hükmüne aykırı olarak Büyükşehir Belediyesi’ne kira ödemesinde bulunulmadığı tespit edilmiştir” deniliyor.


16 AY BEDAVA İŞLETMİŞ


Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay’a verdiği savunmada ise İstanbul Akvaryum Turizm şirketi ile davalık oldukları ortaya çıktı. Belediye savunmasında, 2011 Haziran ayında işletmeye açılan İstanbul Akvaryum için geçici kabulün yapıldığı (16 ay sonra) 01.10.2012 tarihinden itibaren kira işletmesini başlattıklarını ve 2013 yılı da dahil olmak üzere toplam 5 milyon 637 bin 500 lira alacaklarının icra yolu ile tahsili için yargı sürecinin başlatıldığını söyledi. İşletmenin 11 aylık kira bedeli tutarı olan 3 milyon 804 bin lirayı icra dairesine ödediğini, ancak 2014 yılı için de şirketin kira bedelini ödemediği ve tüm alacakların tahakkuku için icra takibi başlatıldığı belirtildi. Kira tahakkuku başlatılan tarih ile İstanbul Akvaryum’um hizmete açıldığı tarih arasında ise tam 16 ay var. Bu da işletmenin 16 ay akvaryumu kira bedelsiz işlettiğini ortaya çıkarıyor.


Sayıştay raporunda ayrıca sözleşme gereği kira bedelinin her yıl enflasyon oranında güncellemek suretiyle artırılacağı ifade edilmesine rağmen kira bedelinin 2012 ve 2013 yılları için güncellenmediği tespit edildi. İşletme Hakkı sözleşmesinin de yenilenmesi ve güncellenmesi istendi.


Hürriyet


Sayıştay raporu: İstanbul Akvaryum resmen kaçak!


Haber Nabız'da şu şekilde yer aldı;


İBB, 2014 yılı Sayıştay Denetim Raporu geçtiğimiz ekim ayında hazırlandı. Raporda Florya sahildeki imar değişikliği ve İstanbul Akvaryum'la ilgili ilginç tespitler var. Sayıştay raporuna göre İstanbul Akvaıyum Kompleksi resmen kaçak durumda. Üstelik İBB tarafından arsanın da 2886 sayılı ihale kanununa aykırı biçimde verildiği tespiti yapıldı. Sayıştay denetçilerinin hazırladığı 2014 Denetim Raporu'nda Florya Akvaryum Kompleksi ile ilgili çarpıcı tespitlere yer veriliyor. Raporun 8. Maddesinde. Belediye Meclisi'nin 12.04.2013 tarihli kararı ile söz konusu alan üzerindeki imar planı tadilatı teklifinin kabul edildiği, değişikliğin yapılmasına müteakip imar planı ve yapı ruhsatı eksikliklerinin tamamlanması gerektiği ifade ediliyor. Bu durumun düzeltilmesi gerektiğinin altı çizilerek şöyle deniliyor: "Gerek imar planı değişikliği gerekse ruhsat tadilatı işlemleri ile alakalı prosedür ve işlemlerin tekamül ettirilmemesi nedenleriyle Florya Akvaryum Kompleksi inşaatının yasal zeminden yoksun olduğu görülmektedir."Kompleks içindeki İstanbul Akvaryum 2011 yılı Haziran ayında işletmeye açılırken bir yıl sonra da Akvaryum AVM işletilmeye başlanmıştı. Kompleks içinde yer alan Crowne Plaza Otel ise geçen yıl içinde açıldı. Sayıştay raporu hazırlandığı tarihte inşaatları bilen hatta işletilmeye başlanmış olan Florya Akvaryum Kompleksi'nin tamamen kaçak olduğu ortaya çıktı. SAYIŞTAY ayrıca Florya Akvaryum ile ilgili başka bulgulara da rastladı. Raporda, Akvaryum Kompleksi'nin pazarlık ihalesi neticesinde 80 milyon yatırım tutarı ile birlikte yıllık 4 milyon 510 bin lira işletme bedeli ile İstanbul Akvaryum Tic. Ltd. 

şirketine ihale edildiği belirtilerek 2886 sayılı Devlet İhale Yasasının 51/g maddesine istinaden ihalenin pazarlıkla yapılmasının mümkün olamayacağı ifade edildi. Danıştay içtihat kararları ile açıklanan bu durumla ilgili olarak şöyle denildi: "Belediyelerin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların 'Devletin özel mülkiyetindeki taşınır taşınmaz mallan' ile 'Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler" kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. İhalenin 2886 sayılı kanun hükümlerine aykırı hareket edilmek suretiyle tekemmül ettirildiği kanaatine varılmıştır." 


Nabız



Haber  Ankara  24 Saat'te şu şekilde yer aldı;


Sayıştay 2014 Denetim Raporu'nda Florya Akvaryum Kompleksi hakkında önemli tespitlere yer verildi. Raporda, "Gerek imar planı değişikliği gerekse ruhsat tadilatı ile alakalı prosedür ve işlemlerin tekamül ettirilmemesi nedenleriyle Florya Akvaryum Kompleksi inşaatının yasal zeminden yoksun olduğu görülmektedir" deniliyor. 

Florya Atatürk Köşkü'ne komşu sahildeki parsellere ait İBB'nin imar değişikliği Sayıştay raporuna da girdi. Radikal'den Ömer Eıbil'in haberine göre, geçtiğimiz Ekim ayında hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2014 yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda Florya sahildeki imar değişikliği ve İstanbul Akvaryumla ilgili ilginç tespitler bulunuyor. 

Rapora göre İstanbul Akvaryum Kompleksi kaçak durumda. Ayrıca arsanın da İBB tarafından 2886 sayılı ihale kanununa aykırı biçimde verildiği tespiti yapılıyor. 

AKVARYUM, OTEL, AVM KAÇAK

Haberde, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun da değişikliğin yapıldığı parseldeki İstanbul Akvaryum, AVM ve Florya Crovvne Plaza otelin kaçak olduğunu ve değişikliğin bu binaları yasallaştırmak amacıyla yapıldığını, sahildeki diğer parsellerin de tıpkı Ataköy'deki gibi betonlaşacağını belirttiği hatırlatılıyor. 

Sayıştay Raporu'nun 8. Maddesinde, Belediye Meclisi'nin 12.04.2013 tarihli kararı ile söz konusu alan üzerindeki imar planı tadilatı teklifinin kabul edildiği, değişikliğin yapılmasını müteakip imar planı ve yapı ruhsatı eksikliklerinin tamamlanması gerektiği ifade ediliyor. Bu durumun düzeltilmesi gerektiği belirtilerek, "Gerek imar planı değişikliği gerekse ruhsat tadilatı işlemleri ile alakalı prosedür ve işlemlerin tekamül ettirilmemesi nedenleriyle Florya Akvaryum Kompleksi inşaatının yasal zeminden yoksun olduğu görülmektedir." deniliyor. 

İHALE DE YASAL DEĞİL

Sayıştay Rapor'unda Florya Akvaryum ile ilgili ihale sürecine dair tespitler de yapılıyor. Akvaryum Kompleksi'nin pazarlık ihalesi neticesinde 80 milyon yatırım tutarı ile birlikte yıllık 4 milyon 510 bin lira işletme bedeli ile istanbul Akvaryum Tic. Ltd. şirketine ihale edildiği belirtilerek 2886 sayılı Devlet ihale Yasasının 51/g maddesine istinaden ihalenin pazarlıkla yapılmasının mümkün olamayacağı ifade ediliyor. Danıştay içtihat kararları ile açıklanan bu durumla ilgili olarak şöyle deniliyor: "Belediyelerin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların 'Devletin özel mülkiyetindeki taşınır taşınmaz malları' ile 'Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler' kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. İhalenin 2886 sayılı kanun hükümlerine aykırı hareket edilmek suretiyle tekemmül ettirildiği kanaatine varılmıştır." 


Ankara 24 Saat 


Geri Dön