24 / 04 / 2024

İstanbul Akvaryum Kompleksi, Nisan'da açılacak!

İstanbul Akvaryum Kompleksi, Nisan'da açılacak!

İstanbul, Nisan ayında “İstanbul Akvaryum Kompleksi ”ne kavuşuyor. Avrupa 'nın ikinci en büyük akvaryumu olan kompleks, dünyanın ise ilk beşi arasında...



İstanbul, Nisan ayında “İstanbul Akvaryum Kompleksi ”ne kavuşuyor. Avrupa 'nın ikinci en büyük akvaryumu olan kompleks, dünyanın ise ilk beşi arasında... Mekan sadece Türkiye 'den değil dünyadan da pek çok ziyaretçi ağarlayacak. İstanbul Akvaryum 'u “Burası turizmde önemli bir destinasyon olacak ” diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile beraber gezdik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Florya 'da yaptırılan Türkiye 'nin en büyük akvaryumu, ‘İstanbul Akvaryum 'un yüzde 95 'i tamamlandı, Nisan ayında açılacak. Burası sadece İstanbulluların değil, tüm Türkiye 'nin hatta turistlerin gözbebeği olacak bir yer. çünkü bahsettiğimiz sadece bir akvaryum değil, çok daha fazlası... İki temel ünite var; akvaryum ve yaşam merkezi. Bu bölümde; AVM, çocuk eğlence merkezleri, sinemalar, spor merkezi ve restoranlar bulunuyor. Akvaryum alanı ise hacmiyle, içerisinde bulundurduğu canlı çeşidiyle, gezi güzergahındaki aktiviteleriyle ilginizi hep canlı tutuyor. Mimar Hayri Anamuroğlu dünya çapında bir yer yaratmış. Ortalama olarak 3 saatte gezilen akvaryum toplam 22 bin metrekareden ve 2 kattan oluşuyor. Her gün sabah 10.00 akşam 20.00 saatleri arasında açık olacak. Özel günlerde, bayramlarda da gezilebilecek... PazarVATAN olarak yeni cazibe merkezimizi en iyi bu işin kaptanı bilir dedik ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'a akvaryumun özelliklerini sorduk. O da anlattı:

‘Balıklarla ilgilenen 50 kişi var '

“Akvaryumda her biri 6 bin 800 metreküp su hacmine sahip 64 tank bulunuyor. Canlıların doğal ortamlarına en yakın koşullarda yaşamlarını sürdürmelerine çok dikkat ettik. Toplam eleman sayısı 250 kişi; bunun 50 'si sadece balıklarla ilgileniyor. Ne yedi, ne kadar yedi, ne zaman yedi... Hepsinin notlarını tutuyorlar. Papağan balığı, Sarpa balığı, Papaz balığı gibi daha önce adını bile duymadığınız balıklarla tanışacaksınız burada. ”

‘5 boyutlu sinema salonu bir ilk '

“2 adet 15 kişilik cep sinema salonumuz var. Tabii ki bu salonlar da kompleksimize yakışır nitelikte;
6 akslı ve 5 boyutlu. Bu Türkiye 'de bir ilk. 5 ayrı film gösteriliyor ama özellikle rollercoster 'lı filmi izlerken oldukça heyecanlanacağınız garanti. ”

Sadece bu akvaryum için İstanbul 'a turist gelecek!  
 
‘15 bin deniz ve kara canlısı var '

”Dünyada deniz kentleri var ama denizler kenti olan tek bir yer var; o da İstanbul! Böyle bir kent yok dünyada. İstanbul 'un katmanlarında 8 bin 500 yılı barındırmasında yani yerleşimin bu kadar eski olmasında denizlerin de payı var. Ama maalesef halkımızın balıklarla ilgili fazla bilgisi yok; denizleri tanımıyoruz ve çok fazla kullanmıyoruz. Benimse bir İstanbul çocuğu olarak oldum olası deniz ve balık merakım olmuştur. Balık tutmayı çok severim; dinlenmek için birebir; zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Ancak Başkan olduktan sonra vakitsizlikten balığa hiç çıkamadım. Buraya gelip gezeceğim ben de. Dile kolay 1500 çeşit; toplamda ise 15 bin çeşit deniz ve kara canlısı mevcut. ”

‘Yağmur Ormanları 'ndan şemsiyeyle geçin derim '

“Genel atmosfere kendinizi kaptırmış ilerlerken Yağmur Ormanları tam bir şok oluyor. çünkü burada yağmur yağıyor! şžemsiyeyle geçerseniz iyi edersiniz. Kara hayvanları bu alanda sergileniyor. İguanalar, timsahlar, piranalar, dev canlı bitkiler ve yapay şelaleler var. ”

‘Küresel ısınmaya dikkat çekiyoruz '

“Küresel ısınma alanındaki amacımız, çevre bilincini artırmak. Penguen, kutup ayısı gibi Kuzey Kutbu 'na ait hayvan maketleri ve “Böyle giderse hangi şehirler kaç yıl sonra sular altında kalır ” gibi hayati soruların cevaplarını bulabiliyorsunuz. En önemli sürprizlerimizden biri ise bu alanda gerçek bir buzulun olması. Üstelik dokunmak da serbest! ”

Girişte sizi Nuh 'un Gemisi karşılıyor

“Alanların temalandırılmasında o alanın kültürel, coğrafi, tarihsel ve mimari özellikleri, buna uygun dekoratif unsurlar, interaktif oyunlar, filmler ve alan hakkında detaylı bilgilerin verildiği görsel grafikler yer alıyor. 100 dönümlük bir arazide yer alan akvaryumu gezmeye Karadeniz 'den başlayıp, İstanbul Boğazı, Marmara, çanakkale Boğazı, Ege, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz 'e geliyorsunuz. Başlangıç noktasında sizi Nuh 'un gemisi karşılıyor. Gezinin devamında Akdeniz, Cebelitarık Boğazı, Doğu, Batı ve Orta Atlantik, Panama Kanalı, Pasifik ve Nautilus alanları olmak üzere toplam 16 bölge var. ”

‘Tüm bilgiler kiokslarda! Liberty gemisini kullanın '

“İstanbul Akvaryum eğlenceli olduğu kadar da eğitici. Özellikle öğrenciler için bir bilgi kaynağı. Her bölümün girişinde bulunan ve yabancı dillerde de hizmet veren kiokslarda akvaryumda gördüğünüz her şeyle ilgili bilgi mevcut... Doğu Atlantik alanında bulunan Liberty Batığı oldukça gerçekçi, her ayrıntıyı düşündük. Dümenine geçip çevirmeye başladığınızda ekranda köpek balığı fotoğrafı beliriyor. ”
Vatan/Banu Duran


Geri Dön