20 / 04 / 2024

İstanbul Ankara hızlı tren hattı ve Marmaray 29 Ekim'de açılıyor!

İstanbul Ankara hızlı tren hattı ve Marmaray 29 Ekim'de açılıyor!

İstanbul Ankara hızlı tren hattı ve Marmaray 29 Ekim'de açılıyor. Söz konusu tren hattının Marmaray projesiyle bağlantısı sağlanacak...




533 kilometre uzunluğunda olan İstanbul –  Ankara  Hızlı Tren projesinin tamamlanmasıyla iki nokta arasındaki mesafe kısalacak. Söz konusu tren hattının  Marmaray  projesiyle bağlantısı sağlanacak. Her iki proje de 29 Ekim 2013'de faaliyete geçecek. 


Toplamda 2 etaptan oluşan İstanbul Ankara hızlı tren hattının ilk etabı yani Ankara – Eskişehir hattı 2009 yılında hizmete sunulmuştu. Hızlı tren projesinin 2. etabı olan Eskişehir – İstanbul hattının inşaatı ise hala devam ediyor. Bu etapta belirtilmesi gereken nokta ise Gebze – Haydarpaşa güzergahı. Söz konusu bölüm Marmaray ile birleştirileceğinden Marmaray dahilinde inşa edilecek. 


Hizmete açılan etap: 


*Ankara – Sincan: 24 km 

*Ankara Hızlı Tren Garı 

*Sincan – Esenkent: 15 km

*Esenkent – Eskişehir: 206 km 


Yapımı devam eden 2. etap:  


*Eskişehir Gar Geçişi 

*Eskişehir – İnönü: 30 km 

*İnönü – Vezirhan: 54 km

*Vezirhan – Köseköy:104 km

*Köseköy – Gebze: 56 km 

*Gebze – Haydarpaşa: 44 km 


Marmaray'ın temeli 2004'te atılmıştı... 

Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak nitelendirilen Marmaray, Anadolu ve Avrupa Yakası’nı boğaz altından birleştirecek, bir demiryolu hatları projesidir. Proje dahilinde bu hatlar demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlanıyor. Yaklaşık 76 kilometre uzunluğundaki hattın yeraltına giriş yeri ise Kazlıçeşme. Girişten sonra İstanbul Boğazı’nın altından ilerleyen hat Üsküdar’a bağlanıyor ve Söğütlüçeşme’de de yer üstüne çıkıyor. 


Boğazı tüp tünellerle birleştiren Marmaray’ın temeli 2004 yılında atıldı. Şu an hala yapım aşamasında olan proje 29 Ekim 2013’te şehrin hizmetine sunulacak. Boğaz geçişini 2 dakikaya indirecek Marmaray ile Halkalı – Gebze arası da 105 dakika olacak. 


Rakamlarla Marmaray 

Marmaray uzunluğu – 76.3 km

Gebze – Ayrılıkçeşme ve Halkalı – Kazlıçeşme hat sayısı – 3 

Ayrılıkçeşme – Kazlıçeşme hat sayısı – 2

Yer üstü istasyon sayısı – 37

Yer altı istasyon sayısı – 3 

Tren / sefer sayısı – 2 ile 10 dakika 

Araç sayısı – 440 


Geri Dön