19 / 03 / 2024

İstanbul Avrupa Yakası gayrimenkul satışlarında hangi ilçe öne çıkıyor?

İstanbul Avrupa Yakası gayrimenkul satışlarında hangi ilçe öne çıkıyor?

İstanbul için söylenen taşı toprağı altın' sözü gerçek oluyor. Metro ve metrobüs projeleri, 3. köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul gibi projeler İstanbul'un değerine değer kattı.



Kentsel dönüşüm hamlesiyle hareketlenen gayrimenkul sektöründe hem kullanıcı hem de yatırımcı için seçenekler artıyor. İstanbul Avrupa yakasında Başakşehir Kayabaşı bölgesi, Ispartakule. Beylikdüzü gibi şehir gelişim bölgeleri ile Karaköy, Kağıthane, Seyrantepe, Maslak, Bomonti, Güneşli bölgeleri öne çıkıyor. 




BOMONTİ - ŞİŞLİ 

Bomonti belgesi yalan zamana kadar İstanbul'un sanayi alanlarından bili iken. zamanla şehir dinamikleri ve gelişimi hızlanmış, istanbul'un en merkezi noktalarından biri haline gelmiştir. Unlu tekstil markalarının imalathane, ofis. depo ve fabrika satış mağazaları halen bölgede yer alıyor. Bölgede yeni ofis binaları, otel yatırımlar ve lüks konut projeleri görmek mümkün. Yenigün inşaat ve Sinpaş GYO bölgeye yatırım yapan firmaların başında geliyor. 




BEYLİKDÜZÜ 

Esenyurt, İstanbul ulaşım sisteminin omurgasını oluşturan E-5 Karayolu ve TEM Otoyolunun orta aksında kolay erişilebilir bir noktada konumlanıyor. Ulaşım alternatiflerinin çoğaltılması ile bölgenin daha cazip hale gelmesini bekleniyor. Beylikdüzü ve Esenyurt'a gelmesi planlanan ve halen çalışmaları devam eden metro. Bakırköy Avcılar - Esenyurt - Beylikduzu - Büyükçekmece Tüyap güzergahında ve hat uzunluğu 25 kilometre civarında. 2019 sonrası gündemde olacak olan 17 kilometre uzunluğundaki Esenyurt Beylikduzü Avcılar raylı sistem hattı tamamlandığında ise. 2 semt arası ulaşım suresinin 20 - 25 dakika gibi bir süreye düşecek. Bu yatırımlar ile bölgenin daha fazla gelişim göstereceği öngörülüyor. 




KARAKÖY

Denize yakınlığı, tarihi binaları ve ulaşım olanaklarıyla şehrin en merkezi noktalarından biri olmasına rağmen uzun bir sure büyük yatırımcıların ilgisini çekemeyen Karaköy'de kuçuk yap-satçılarla başlayan emlak hareketleri giderek buyuk yatırımcılann radarına girmeye başladı. Bölgenin eğlence ve kültürel aktivitelerin yoğunlaştığı bir merkeze yürüme mesafesinde olması, erişilebilirliğinin yuksek olması. Tarihi Yarımada ve Boğaza yakınlığı gibi faktörler dolayısıyla yerli ve yabancı turistler tarafından konaklama amaçlı olarak tercih ediliyor. Bölgede mevcut durumda çok sayıda boş bina ve ticarethaneler yer almakta olup. söz konusu durum özellikle akşam mesai saatleri dışında bölgenin canlılığını yitirmesine sebep oluyor. Ancak son donem de bölgenin bu çehresinin yavaş yavaş değişim göstermeye başladığı görülüyor. Mevcut durumda bölgede çok sayıda otel projesinin geliştirilmesi planlanıyor. Salıpazarı Kruvaziyer projesinin de geliştirilmesi ile beraber bölgede önemli bir turizm potansiyelinin oluşması bekleniyor 2013 yılında hızlı bir şekilde başlayan otel yatırımları, 2014 yılında da devam etmiş ve etkilerinin yoğunlukla Kaıakoy. Kabataş. Gala ta. Beyoğlu bölgelerinde olduğu görülüyor. Son dönemde alınan ruhsatlar dikkate alındığında, inşaaüar.n tamamlanması ile tahmini yaklaşık 2 bin oda kapasiteli yeni konakla ma tesisleri yer alacak. Beyoğlu Eelediyesi'nden alınan bilgilere göre; aıalannda Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanesi, Turabi Baba Kütüphanesi ve Karakoy Voyvoda Karakolu gibi yapılann bulunduğu yaklaşık 5 bin yapı yenilendi. Önceki yıllarda ortalama metrekare birim fiyatlar ortalama 4 bin - 5 bin TL'ken. son bir yılda Salıpazaeı Kruvaziyer projesi ve bölgedeki otel gelişimi ile birlikte metrekare birim fiyatları 7 bin-9 bin TL'ye ulaştı. 




ISPARTAKULE 

Önceleri daha çok sanayi tesislerinin yer seçtiği Başakşehir İkiteli bölgesi, yapılan nitelikli konut projeleri ve Atatürk Olimpiyat stad: gibi kamu yatmmlarıın ardından hastane projesiyle de gelişim gösteren bolgeleıden olmaya devam ediyor. Eolgeye metro bağlantısının da entegre edilmiş olması, aynı zamanda Avrupa'nın en büyük şehir hastanesi olan Başakşehir Şehir Hastanesi projesine de bu hattın uzatılacak olması bölge gelişimini etkileyecek.2014 yılında Hira inşaat. Oyak inşaat. Makıo inşaat. Akyap:, Bio City Development gibi projelerin satışa çıktığı Başakşehir'de konut birim satış fiyatları bin 350- 2 bin dolar aralığında değişiyor 2005 yılından itibaren TOKI ve Emlak Konut GYO hasılat paylaşımı yolu ile gelişen bölge Kuzey Marmara Otoyolu. Başakşehir gelişi-Ispartakule bağlanüsımn da güzergâhı olması sebebiyle hareketli günler yaşanıyor. Bölgede aısa stoğunun fazla olması, imar koşullan ve Jeoloık yapının uygun olması dolayısıyla: modern konut olarak tanımlanan, güvenlikli siteler şeklinde gelişim hızla devam ediyor. 




KAYABAŞI

3. Havalimanı ile gelişime hız katan Kayabaşı bölgesi Başakşehir ilçesi'nin de en hızlı gelişen bölgesi haline geldi. Bölgedeki konut projelerinde metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500- 4 bin 500 Tl aralığına ulaştığı, ge çen yıla gore yaklaşık yüzde 15'lik bir artışın olduğu goruluyor 3. Havalimanı Avrupa yakasındaki, Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki alana yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli, birbirinden bağımsız 6 pisti olacak şekilde yapılacak 3. Havalimanı projesi inşaat ve işletim aşamalarında kullanılması planlanan yollardan Hasdal - Kemerburgaz Karayolu. Kayaşehir merkezine yakın, işletme aşamasında,söz konu su yolun mevcut taşıt hacminin yüzde 120 oranında artacağı talimin ediliyor. Öncelikle havalimanı çevresinde havza sınırlarının izin verdıği uygun bölgelerde sanayileşmenin gelişmesi, enerji kaynaklarının tüketiminde artış yaşanması, yerleşim alanlarının büyümesi ve nüfusta artış bekleniyor. Bu açıdan bakıldığında. havalimanlan çevresinde otel ofis. alışveriş merkezi. konut sanayi, lojistik, depolama, hastane, eğlence, teknokent, üniversite, üretim fonksiyonlarının bölgeye çekilmesine kaçınılmaz olarak bakılıyor. 3. Havalimanı ve 3. Köpru yoluna yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda Kayabaşı bölgesinin, belirli bir istihdam ve yerleşimi bölgeye çekeceği düşünülüyor. 





GÜNEŞLİ - BASIN EKSPRES 

Atatürk Havalimanı'nı TEM Otoyolu'na bağlayan aks olan Basın Ekspres Yolunun çevresi, son yıllarda hızla değişiyor. "Presti; Yolu" olarak da anılmaya başlayan yol boyunca pek çok yeni proje, önemli markaların adı altında hayata geçirilmeye başlamıştır. Belgenin gelişmesindeki en önemli nedenlerden biri konumu. Atatürk Havalimanına oldukça yakın bulunan aks üzerindeki imar durumunun da değişmesiyle, eskiden imalat ve satış mağazalarından oluşan bölge, bugünlerde bir Merkezi İş Alanına alanına dönüşme yoluna girdi. İnşaat şirketleri bölgedeki eski sanayi fabrikalarının arsasında markalı konut projeleri geliştirmek için yansıyor. 




ZEKARİYAKÖY - USKUMRUKÖY 

Zekeriyakoy-Uskumrukoy bölgesi, ulaşım yatırımlarının artmasıyla yatınmcılann daha çok dikkatini çeken bir bölge oldu. Bölgeye erişimde tek ana arter olan sahil yolunun trafik yükünden kurtaran Çayubaşı Tünelinin de kullanıma açılması, güvenlik ve lüksü bir arada isteyenler için istanbul'da tercih edilen en önemli bölgelerden olan Zekeriyakoy-Uskumrukoy bölgesinin popülaritesini daha da arttırdı. Bu bölgede özellikle villa tipi konut projelerine yatırımın yoğunlukta olduğu söylenebilir. 




KAĞITHANE 

Cendere Vadisi projesinin planlama çalışmalar inin hız kazanması, dönüşüm projesi kapsamında ilçeye yeni bir sosyokültürel kimlik kazandırılmasının hedeflenmesi. Piyalepaşa Tünelinin 2010 yılında faaliyete geçmesi ve bölgeye ulaşım alternatiflerinin çeşitlik kazanması ile Kağıthane bölgesindeki gayrimenkul yatınmlan da artış gösterdi. Kağıthane bölgesinin en buyuk avantajı mevcutta belirli bir doluluk ve doygunluk düzeyine ulaşmış olan Levent Buyukdere Caddesi merkezi iş alam aksına alternatif bir bölge olarak gelişim göstermesi. Bunun en buyuk yansı masını, bölgedeki ofis pro;esi yatırımlarının hızlanmasında görebiliriz Bölgedeki fiyat ortalamasına bakıldığında ofisler için metrekare satış rakamlarının 3 bin 500 4 bin dolar aralığında seyrettiği, kira rakamlarının ise 20-22 dolar mertebelerinde olduğu söylenebilir. 




SEYRANTEPE 

Geliştirilen ve AVM, otel, rezidans ve ofis gibi karma kullanımlar içeren Skyland projesi. Artaş Grup. Aydınlı Grup ve Invest inşaat tarafından. Evyap'ın Maslak Ayazağa'daki arazisi üzerin de geliştirilen ve karma fonksiyonlardan oluşan Vadi istanbul projesi, Nurol Gayrimenkulun Seyrantepe Stadı' nın arkasında konumlu par selde geliştirdiği, tek bloktan ve 50 kattan oluşacak olan Nurol Life projesi, Tahi.ncioğlu Gayrimenkul tarafından geliştirilen ve inşai çalışmalan devam eden Nidapark Seyrantepe konut projesi gibi projeler bölgedeki önemli yaürımlardan bazıları. Bölgedeki projelerde, konutların ortalama metrekare satış fiyatı 3 bin 4 bin 500 dolar, ofislerin ise 3 bin 500 4 bin 500 dolar aralığında Bölgedeki bir diğer önemli yatırım, 600 yatak kapasiteli Şişli Etfal Hastanesi inşaatı, inşaatı devam eden tesisin 2015 yılı sonunda tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. 



ARNAVUTKÖY 

Arnavutköy ilçesinin, İstanbul'un son dönemlerdeki en buyuk projelerinin kesiştiği noktalardan olduğu söylenebilir. 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul projesinin açık lanmasıyla çevre ilçelerdeki ve bağlantı yolları üzerindeki arsalann değerleri birkaç misline katlandı. Birkaç sene once buralarda yatırım yapanlar buyuk rant sağladı. Arnavutkoy, Eyüp. Çatalca ve hatta Başakşehir 3. havalimanı projesinden en çok etkilenen ilçeler arasında. Arnavutkoy ve Eyüp ilçeleri havalimanı projesine birebir komşu olmalarından oruni projenin net yeri açıklanmadan once de arsa fiyatlan katlanmışa. Bu bölgede fiyatların pahalılığından yakınan yatırımcılar Çatalca ilçesine yönelmişti. Proje netleşip, bağlantı yollan da açıklanınca arsa fiyatlarında yüzde 40'tan yüzde 150'lere varan artışlar yaşandı. Özellikle inşaatına başlanan 3. Havalimanı yakın çevresindeki köylerdeki tarlalara olan talebin çok yüksek bir ivme ile arttığı ve pro)eler açıklanmadan tarla metreka re fiyatı 30 - 50 TLseviyelerir.de olan bölgelerde buğun 300 - 350 TL fiyatlara satışları gerçekleştiği biliniyor. 





ATAKÖY - BAKIRKÖY VE ZEYTİNBURNU 

2013'te konut fiyatlarının 2012'ye göre yüzde 34 değerlendiği Zeytinburnu, Bakırköy sahil yolu aksında konut fiyatlar kentsel dönüşümün de etkisiyle 2014'te yüzde 28 artış gösterdi. Avrupa yakasındaki önemli merkezlerinden olan Bakırköy, Zeytinburnu ve Bakırköy-Atakoy sahil şeridinde yıllardır atıl duran arazilere farklı konseptlerde lüks projeler geliştiriliyor. Zeytin burnu, Kazlıçeşme ve Veliefendi bölgeler indeki rezidans tarzındaki deniz manzaralı projeler fiyatlarından dolayı üst gelir grubundan talep göruyor. Kentsel dönüşüm ile birlikte  Marmaray  bağlantısının ilçeye ulaşması ve 500 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan kent parkı projesi ile Zeytinburnu'na olan talep arttı. Zeytinburnu bölgesindeki yeni ve nitelikli projelerdeki konut metrekare fiyatının 4 bin 500-7 bin TL aralığında olduğu, sahildeki lüks konut projelerinde ise, İstanbul ortalamasının üzerinde yaklaşık 12 bin TL civannda seyretüği belirtilebilir. 




En hızlı ev satışı Halkalı'da yapılıyor...

Eva Gayrimenkul Değerleme, İstanbul'da en hızlı ve en yavaş satış yapılan ilçeleri araştırdı. Bölgelerin ortalama konut satış hızları başlıklı analizine göre İstanbul da konut satıs hızı, bölgelerdeki dairelerin satıs fiyatlarına, talep edilen daire tiplerinin at zina ve dairelerin büyüklüklerine göre değişiklik gösteriyor. 



Yapılan araştırma sonuçlarına göre en hızlı satış, Küçükcekmece ve Halkalı bölgesinde yapılıyor Markalı konut üreten inşaat şirketlerinin projelerinin devam ettiği gölgede bir ev 1.3 günde sahibini buluyor Sırasıyla en hızlı satış, Ispartakule-Başakşehir, Kağıthane-Seyrantepe, Tuzla ve Sancaktepe Sultanbeyli ilçelerinde gerçekleşiyor.



 

Hızlı satış olan ilçeler incelendiğinde büyük alt yapı projelerine komşu olmaları ya da kentsel dönüşüm kapsamında olmaları dikkat çekiyor. Bu bölgelerde daha çok orta gelir grubuna göre konut üretiliyor. 


En zor satış Kemerburgaz'da...

En yavaş satış ise Kemerburgaz bölgesinde gerçekleşiyor. Bölgede bir ev 25.6 günde satılıyor. İstanbul genelinde en yavaş konut salısı yapılan ilçelerde Zekeriyaköy, Taşdelen, Çekmeköy, Şişli ve Fulya bölgeleri geliyor. Konut satış hızında fiyatlar da etkili oluyor. Konut talebi ağırklık olarak alt ve orta gelirli kesimden geldiği için 100-250 bin TL bandındakı evler daha çabuk sahibini buluyor. Lükste ise satış hızı düşüyor.


Hürriyet


Geri Dön