24 / 04 / 2024

İstanbul Barosu'nu yeşil alana inşaat istemi karıştırdı!

İstanbul Barosu'nu yeşil alana inşaat istemi karıştırdı!

İstanbul Barosu'nun yeşil alan kapsamındaki Esentepe'deki arsa üzerinde hizmet binası yapmak istemesi üye avukatların karşı çıkmasına neden oldu



Olayın perde arkası, 3 yıl önceye uzanıyor. İstanbul Barosu, Şişli Esentepe'de boş bulunan 2 bin 836 metrekare yüzölçümlü yeşil alan kapsamındaki arazi için 2006'da Milli Emlak Dairesi ile 'irtifak Hakkı Ön izin Sözleşmesi' imzaladı. Baro, yeşil alan kapsamındaki bu arsa üzerinde hizmet binası yapmak istediklerini belirterek plan değişikliği istemiyle iBB'ye başvurdu.

Ancak Ulaşım Planlama Müdürlüğü ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü, "Yönetmelik hükümlerine aykırıdır, yapı ve trafik yoğunluğunu arttırıcı ve yeşil alan donatısını azaltıcı niteliktedir" diyerek olumsuz görüş bildirdi.

MAHKEMEDEN DÖNDÜ
IBB buna rağmen, 16 Eylül 2007'de meclis kararıyla, plan değişikliğini onayladı. Buna karşı çıkan Mimarlar Odası, "şehircilik ilkelerine aykırı olduğu, emsal teşkil edip yeşil alanların tamamen yok edileceği" gibi gerekçelerle idare Mahkemesi'ne başvurdu.
7. idare Mahkemesi, 22 Haziran 2009'da verdiği kararla plan değişikliğini iptal etti. Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin kararına itiraz etmek yerine bu karar doğrultusunda konuyu meclise taşıdı. Mahkeme, Mimarlar Odası ve Esentepe Muhtarlığı'nın itirazı doğrultusunda 18 Eylül 2009'da plan değişikliğini iptal ederek, söz konusu araziyi yeniden yeşil alana dönüştürdü.

AVUKATLAR ÖFKELİ
Ancak bu arada İstanbul Barosu, mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi ise, "Davalı taraf olmadığınız için kararın yürütmesini durduramazsanız" diyerek istemi reddetti. Böylece Danıştay, İstanbul Barosu'na "Taraf olmadığını, katılan olarak talepte bulunamayacağını" hatırlatmış oldu.

Bundan sonra da baroda kıyamet koptu. Baro yönetimini hukuksuz istem nedeniyle suçlayan avukatlar, "Biz, yeşil alanda inşaat yapmak isteyenlere, yani hukuksuz taleplere karşı hizmet veren, doğrunun yanında olması gereken bir kurumuz. Baro, hem böylesi bir itirazla hem de yeşil alam talan etmek istemekle, şerefimizi iki paralık etti" diyerek kazan kaldırdı. Avukatlar, Baro'nun 400 bin lirasının da plan ve Milli Emlak kirası olarak boşuna harcandığını ileri sürdüler.

IBB imar gündemiyle toplanıyor
BÜYÜKŞEHIR Belediyesi Meclisi ocak ayı toplantıları önümüzdeki pazartesi günü başlıyor. Oturumların en önemli gündem maddesini imar konuları oluşturuyor. İlk oturumda, Tuzla, Sancaktepe, Üsküdar, Esenler, Beyoğlu ve Silivri ilçelerindeki imar durumları ile bazı belediyelerin kaynak istemi görüşülecek.

UZUN SURE MEZBELEYDİ
Tartışma konusu olan arazi, Esentepe'de, E-5 çıkışında köşede bulunuyor. Adı 'yeşil alan' ama bakımsızlıktan mezbeleye dönen arazi, HT İstanbul'un konuyu gündeme getirmesiyle temizlendi. Araziye giriş kapısı yapıldı, bekçiler görevlendirildi ve tinercilerin girmesi engellendi.

Şükran Özçakmak/Habertürk
 

 

 


Geri Dön