19 / 04 / 2024

İstanbul Belediye Meclisi, Ali Sami Yen'e vize verdi

İstanbul Belediye Meclisi, Ali Sami Yen'e vize verdi

İstanbul Belediye Meclisi, Ali Sami Yen'e 'zorunlu vize' verdi

 



Galatasaray'a Seyrantepe'de modern bir stat yaptıran Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadı'nın imar planlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Alışveriş ve iş merkezi olarak tasarlanan inşaat için 2009 Kasım ayında onaya gönderilen planlar üç ay içinde onaylanmadığı için re'sen kabul edilmiş sayılarak onandı. CHP'li Mehmet Yıldız, İmar Komisyonu'nun, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca re'sen onaylandığı görülmüş olup yapılacak işlem kalmadığından komisyonumuzca müdürlüğüne iadesi uygun görülmüştür" görüşünde yer alan "Yapılacak işlem kalmadığından" ibaresinin İBB Meclisi'nin çaresizliğinin ve teslimiyetinin ifadesi olacağım belirtip bu ibarenin kaldırılmasını istedi. Öneri, AK Partili üyelerden de destek buldu. İmar Komisyonu Başkam Sefer Kocabaş da İstanbul'la ilgili planların Büyükşehir ve ilçe belediyelerince yapılmasında fayda olduğunu, Bayındırlık, Turizm Bakanlığı ve  TOKİ  gibi kurumların plan yapma yetkisi olmasından kendisinin de şikâyetçi olduğunu belirtti. Teklif, sözkonusu ibare kaldırıldıktan sonra oy çokluğuyla kabul edildi.

Neler olacak
Plan tadilatına göre 36 bin metrekare araziye sahip Ali Sami Yen Stadı'nın yerinde yükseklik serbest olmak üzere, yer üstünde 92 bin metrekare inşaat öneriliyor. Stadın yerinde otel, iş merkezi, rezidans, ofis, büro, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, eğlence merkezi, çok katlı mağaza, müze, kütüphane sergi salonu, kültür tesisleri, lokanta, restoran, gazino, yönetim binaları, banka ve finans kurumlan gibi ticari fonksiyonlar yer alabilecek. Zemin altında 5 kat bodrum ve otopark olarak planlanan binanın 30 bin metrekarelik bir bodrum katı metro transfer merkezi olarak kullanılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bırakılıyor. Plan tadilatının kabul edilmesi durumunda satılması düşünülen arsayla ilgili TOKİ başkanı Erdoğan Bayraktar, cumhuriyet tarihinin en yüksek bedelli satışı olacağını, 1.2 milyar lira gelir beklediklerini belirtmişti.
 
İnönü Stadı'na onay yok
İstanbul'un ilk stadı olan Beşiktaş İnönü Stadı'nın planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayına sunulmak üzere komisyonda görüşüldü. Stadın bulunduğu bölge planlarının Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndaki sürecin tamamlanmadığı gerekçesiyle iadesine karar verildi. Teklif plana göre 26 bin metrekare olan stadın alam 57 bin metrekareye çıkarılıyor. Kompleks içerisinde İnönü Stadı'nın yanı sıra helikopter pisti, zemin altında katlı otopark, konaklama tesisleri, idari bürolar, alışveriş merkezi, restoran, kafe, açık ve kapalı yüzme havuzu, sauna, fitness ile jimnastik salonu ve kültür amaçlı tesisler de bulunuyor. Stat aynı zamanda sergi ve konser alam olarak da kullanılacak.
Fatma AKSU/Hürriyet


Geri Dön