03 / 05 / 2024

İstanbul Belediyesi binası 3 milyonluk şehre göre inşa edilmiş!

İstanbul Belediyesi binası 3 milyonluk şehre göre inşa edilmiş!

1959 yılında Saraçhane'de inşası devam eden İstanbul Belediye Sarayı, 3 milyonluk şehre göre inşa ediliyormuş. 8 kat olarak inşa edilen Belediye Sarayı, 15 milyon liraya mal olacakmış.



Belediye Sarayı 3 milyonluk bir şehre göre inşa ediliyor.


Meclis salonunda 1.200 aza oturabilecek.


  Uzun zamandan beri inşaatına devam edilmekte olan Belediye Sarayı'nın merasim salonu martta bitirilerek faaliyete geçirilecek, bürolar bloku ise en geç haziranda açılacaktır.

  Asansör, telefon santralı Avusturya'ya sipariş edilmiştir. Yapılan hesaplara göre, yeni Belediye Sarayı 15 milyon liraya mal olacaktır. Meclis salonu 1.200 kişilik olarak inşa edilmektedir. Buna sebep, şehrin nüfusunun artması ve ileride Belediye Meclisi azalarının sayısınında buna göre çoğalması ihtimalidir. Şimdiki vaziyette salonun genişliği şehir nüfusunun 3 milyona çıkacağına göre hesaplanmıştır. 

  Bütün büroların masaları, dolapları çelikten yapılmıştır. Garaj iki katlı ve Belediye'nin her türlü vesaitini alabilecek genişliktedir. 

  Bu arada sarayın kokteyl salonu, bekleme salonu, lokantası da bulunacaktır. 8 katlı binanın Belediye Reisi'ne ayrılan kısmı da bir hayli konforludur. Burada resmi istirahat salonu, banyosu da bulunacak, Reis istediği zaman banyo yapabilecektir. Her kısımda diktafon teşkilatı mevcuttur. Belediye Reisi'nin diktafonu 10 müdür ve 4 reis muavini ile konuşabilecek mükemmeliyettedir. 

  Ayrıca bir fotoğrafhane, matbaa ve müzesi de bulunacak olan Saray'ın bir an evvel bitirilmesine çalışılmaktadır.


Hürriyet Gazetesi 8 Aralık 1959 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön