29 / 03 / 2024

İstanbul Boğazı'nda yapılaşma yasağı kalkıyor!

 İstanbul Boğazı'nda yapılaşma yasağı kalkıyor!

İstanbul Boğazı'nın yapılaşmasını yeniden düzenleyecek olan Boğaziçi İmar Yasası yönetmeliğini, sona gelinen binlerce dava açısından Gayrimenkul Hukuku Avukatı Emre Alcan değerlendirdi



2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanununun geçici 4. maddesine göre, Boğaziçi öngörünümde 1983 yılına kadar yapı yapılmamış tüm arsaların 1/1000 ölçekli planda yeşil alan olarak kabul edilerek, yapı yapma yasaklı hale getirildiğini belirten Av. Emre Alcan sözlerine şöyle devam etti;


Böylece, Boğaziçi öngörümünde 1983 yılına kadar arsasına inşaat yapmış olan kişiler büyük ekonomik değer ve gelir elde ederken, hemen yanındaki hatta komşu parselde bu tarihe kadar inşaata başlamamış olan arsa sahipleri ise yapı yapma yasaklı hale gelmesi sebebiyle çok ciddi bir ekonomik gelirden mahrum kaldılar. 


Kimisinin, imarlı olarak büyük değerlere satın aldığı arsa, 1983 yılında çıkarılan yapı yapma yasağı sonrası, büyük değer kaybına uğradı. 


Boğaz'ın nezih bir yerinde, çok iyi manzaralı 1 dönüm arsa üzerine yapılmış bir villa 5 milyon Usd değer ederken, yapı yapma yasağı sonrası üzerine villa yapılamayan komşu arsaya 500 bin Usd’ye dahi alıcı çıkmaz hale geldi.


Halbuki; gerek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, gerekse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin son yıllardaki kararlarına göre; "mülkiyet hakkının kullanımının belirsizliğe itildiği, dolayısıyla kamu yararının gerekleri ile mülkiyet hakkı arasında gözetilmesi gereken adil dengenin bozulduğu durumlarda, geciktirilmeksizin kamulaştırılması zorunludur."


Bu sebeple; öngörünümde tasarruf hakkı kısıtlanan arsa sahiplerinin binlerce dava açtığını ve bu davalarda alınan bilirkişi raporlarına göre milyarlarca TL. tazminat ödemek zorunda kalacak olan idarenin bu yeni düzenleme ile tazminat ödemek yerine mülkiyet hakkı gasp edilmiş vatandaşa taşınmazında tasarruf edebilme imkanı tanıyacağını belirten Gayrimenkul Hukukçusu Av. Emre Alcan, idarenin bu adımın da mağduriyetlerin giderimi açısından önemli olduğunu ancak devamının gelmesi gerektiğinin altını çizdi.


Yeni düzenlemeye göre; Boğaz gören alanlarda arsanın yüzde 30'una inşaat yapılacak, yüzde 70'i ise yeşil alan kalacak. Yapılacak yapının yüksekliği ise 3 katı geçemeyecek. Boğaz siluetinin korunması amacıyla emsalin düşük tutulduğu plana göre taban emsali 0.40 olacak. Yapılaşma yasağı nedeniyle hiçbir değişiklik yapılamayan Boğaziçi Öngörünüm Alanı'ndaki mevcut yapıların da yenilenmesi mümkün olacak. Bakanlığın hazırladığı taslak, yıl sonuna kadar Bakanlar Kurulu onayına sunulacak.



Geri Dön