17 / 04 / 2024

İstanbul Boğazı'nın son 10 yılda el değiştiren yalıları!

İstanbul Boğazı'nın son 10 yılda el değiştiren yalıları!

Son 10 yılda İstanbul Boğazı'nın Anadolu ve Avrupa yakasında yer alan yaklaşık 45 yalı sessiz sedasız el değiştirdi. Boğaz'da yalı alım operasyonuna imza atan son isim ise Altınbaş Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş oldu



Altınbaş, Beykoz'daki yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip Hamlacıbaşı Yalısı'nı 7 milyon TL'ye satın aldı.

Boğaziçi yalılarından biri daha geçtiğimiz hafta gerçekleşen sürpriz satışa ev sahipliği yaptı. Başta mücevherat olmak üzere, enerji, finans, lojistik ve gayrimenkul yatırımı konusunda faaliyet gösteren Altınbaş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Boğaziçi'nin yeni sakinleri arasına katıldı.

Yalı haberlerini ilk önce ve en iyi duyuran yayın olarak öne çıkan Ekonomist'in ulaştığı bilgilere göre bir süredir satış masasında olan Beykoz'daki yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip Hamlacı Halil Ağa Yalısı, bilinen adıyla Hamlacıbaşı Yalısı, geçtiğimiz hafta İmam Altınbaş tarafından satın alındı. Altınbaş'ın tapuya bildirilen rakama göre bu yalıyı 7 milyon TL'ye satın aldığı ifade ediliyor. Ne var ki; emlakçılar yalının değerinin 10 milyon doların altında olmadığı görüşünde birleşiyor.

Yalı kime aitti

Hamlacıbaşı Yalısı'nın çoğunluk hissesi, ev ihtiyaç maddeleri üretim ve dağının alanında faaliyet gösteren Sultanlar Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Yıldız'ın çocukları Faruk ve Nimet Yıldız'a aitti.

Sultanlar Grubu, Camsil, Arı Mama, Ernet, Kenton gibi bir kuşağın çok iyi bildiği markaların sahibi. Sultanlar Grup'un temelleri 1945 yılında Sultan Yıldız tarafından Rize'de atıldı. Sultan Yıldız, giderek kuruluşun faaliyet alanlarını genişletti ve oğulları Selahattin ve Şeref Yıldız ile birlikte yönetim merkezini Rize'den İstanbul'a taşıdı. Sultan Yıldız'ın 1979 vefat etmesi üzerine şirket yönetimini Selahattin ve Şeref Yıldız devraldı.

Selahattin ve Şeref Yıldız ise Sultanlar'ı Türkiye'nin hızlı tüketimde önemli dağıtıcılarından biri haline getirdi. Ayrıca Tibet ve Hayat Gıdayı kurarak gruba sanayici kimliği kazandırdı. Selahattin Yıldız'ın 2001 yılında vefat etmesi ile birlikte Şeref Yıldız, Sultanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devraldı. Sultanlar Grubu'nda, üçüncü kuşağı temsilen Şeref Yıldız'm yeğeni olan Mücahit Yıldız yönetim kurulu başkan yardımcılığı, oğlu Faruk Yıldız ise yönetim kurulu üyeliği görevini yürütüyor.

Hamlacı Halil Ağa tarafından 1820 yılında yaptırılan Hamlacıbaşı Yalısı, 1981-1986 yılları arasında yeniden inşa edildi. 250 metrekare taban oturumlu bin metrekare kullanım alanına sahip üç katlı Hamlacıbaşı Yalısı, dört ayrı bağımsız bölümden oluşuyor. 753 metrekare bahçe alanına sahip olan yalının bir de kayıkhanesi yer alıyor.

Prestij sembolü

Osmanlı döneminden beri Türkiye'nin en prestijli gayrimenkulleri olma özelliğini sürdüren Boğaziçi'ndeki yalılar, çoğu zaman kimsenin ruhu duymadan el değiştiriyor. Çünkü; her biri çok ünlü olan yalı sahipleri, "Yalı satıyor" dedirtmemek için satışın çok gizli kalmasını istiyor. İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu Yakasında bir mücevher gibi sıralanan yalıların satışında son dönemde adeta patlama yaşanıyor.

Son 10 yılda tespit ettiğimiz kadarıyla İstanbul Boğazı'nda sessiz sedasız 45 yalı el değiştirdi. Bunun dışında birçok ünlü işadamının da yine el altından yalısını satışa çıkardığı bildiriliyor 2009-2010 aralığı yalı satışlarının en yoğun olduğu dönem olarak göze çarpıyor. Bu dönemde ayda ortalama iki yalının el değiştirdiği ifade ediliyor.

Yalı piyasasındaki bu hareketlilik yabancı gayrimenkul yatırımcısının gözünden kaçmadı. Türkiye'de geçen aralık ayında faaliyetlerine başlayan ABD merkezli lüks emlak danışmanlık şirketi Sotheby's İnternatinal Realty, portföyüne Boğaziçi yalılarını da aldı. Öyle ki; şirketin Türkiye ofisinin yalı portföyü, ABD'de büyük ilgi gördü.

Sotheby's İnternatinal Realty'nin Türkiye ofisinin portföyündeki bu anlamdaki en değerli gayrimenkul Baltalimanı'ndaki Zeki Paşa Yalısı. Osmanlı döneminde Sultan İkinci Abdülhamit'in nazırlarından Zeki Paşa için yaptırılan halen de aynı soydan gelen akrabaları tarafından kullanılan yalı için ünlü bir otel zincirinin görüşmede olduğunu kaydedildi. Yalıya 100 milyon dolar değer biçiliyor.

SON 10 YILDA YAPILAN ÖNELMLİ YALI SATIŞLARI

Yılanlı Yalı (Bebek):
İşadamı Aydın Bolak'a ait olan yalı, borçları dolayısıyla 2001'de 10 milyon dolar değer üzerinden Albaraka Türk'e devredildi.

Vedat Durusel Yalısı (Anadolu Hisarı):
Vedat Durusel'e ait olan yalı 2003 yılında Hayrettin Özaltın tarafından 5 milyon 300 bin dolara satın alındı.

Sadıkoğlu Yalısı (Bebek):
Sadıkoğlu Ailesi'ne ait yalıyı 2006 yılında 20 milyon dolara Teknoloji Holding'in patronu Mehmet Emin Hitay satın aldı.

Tahsin Bey Yalısı (Yeniköy):
Yalının son dönemdeki ünlü sahiplerinden biri Tercüman Gazetesi'nin sahibi Kemal llıcak'tı. Ilıcak'tan İktisat Bankası'nın patronu Erol Aksoy'a geçen Tahsin Bey Yalısı'nda şu anda ikamet eden Haluk Dinçer ve Suzan Sabancı Dinçer çifti yalıyı, 2004 yılında TMSF'den 22.2 milyon TL'ye satın almıştı.

Afif Ahmet Paşa Yalısı (Yeniköy):
Uzanlar'ın 1983 yılında satın aldığı Yeniköy'deki yalı, TMSF tarafından defalarca satışa çıkarılmıştı. 13 Nisan 2009'da Suzan Sabancı Dinçer tarafından 58 milyon TL'ye satın alındı.

Hazım Atıf Kuyucak Yalısı (Kanlıca):
Kanlıca Koyu'nda el değiştiren bir başka yalı da ünlü Körfez Restoran'a ev sahipliği yapan Hazım Atıf Kuyucak Yalısı oldu. Ömer ve Suna Salur Çifti ile Alinur Salur'a ait olan bu yalı, Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ'nin (ERBOSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas tarafından 2009 yılında 27 milyon TL karşılığında satın alındı.

Tevfik Ercan Yalısı (Bebek):
Küçük Bebek'te yer alan ve Çınar Otel'in kurucusu Tevfik Ercan'ın ismiyle anılan yalı, 18 milyon dolar karşılığında el değiştirdi. Yalıyı Orsan Tekstil'in sahibi olan Osman Ör satın aldı.

Ferhan Baras Yalısı (Rumelihisarı):
Ferhan Baras'a ait yalıyı, Dünya Göz Hastaneleri'nin sahibi Eray Kapıcıoğlu 2007 yılında 25 milyon dolara satın aldı.

İkiz Yalılar (Kandilli):
Sabancı Holding'in kurucusu merhum Hacı Ömer Sabancı'nın kardeşi merhum Hacı Mehmet Sabancı'nın oğlu Kaya Sabancı'nın Kandilli'de İkiz Yalı' olarak geçen yalısı, geçtiğimiz haziran ayının başında Erikli Su markasını yaratan' ve bu markanın hali hazırdaki ortaklarından Hasan Aslanoba tarafından 16 milyon Euro'ya satın alındı.

Köseleciler Yalısı (Anadolu Hisarı):
Anadolu Hisarı Iskelesi'nin hemen yanı bşşında yer alan Köseleciler Yalısı da el değiştiren tarihi yalılar kervanına katıldı. Evgin Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin sahibi olan Pamir Sezener'e ait olan bu yalı 5 milyon 500 bin TL karşılığında tekstil ve turizm alanında faaliyet gösteren Akkanat Holding'in sahibi Ali Akkant tarafından satın alındı.

Yüzüklü Yalısı-Alemdar Yalısı (Beykoz):
Birsen Alemdar'ın varisi olduğu bu yalı 13 milyon TL karşılığında tekstil sektöründe faaliyet gösteren Dalkıran Grup'un 2009 patronu Yaşar Dalkıran tarafından satın alındı.

Manas Efendi Yalısı (Tarabya):
Tarabya'da yer alan ve miras davası 16 yıl süren 131 yıllık 2010 Manas Efendi Yalısı icradan satışa çıkarılmıştı. Manas Efendi Yalısı'nı, geçtiğimiz günlerde 2 milyon 300 bin TL karşılığında Erdal Aslan Menemenlioğlu satın aldı.

Zarif Mustafa Paşa Yalısı Mehtabiye Köşkü:
Bir süredir aile içi anlaşmazlık nedeniyle satış masasında olan Anadoluhisarı'nda yer alan Zarif Mustafa Paşa Yalısı Mehtabiye Köşkü, 4 Şubat 2011 tarihinde Murat Karamancı tarafından satın alındı. Karamancı'nın bu köşkü 18 milyon 64 bin TL'ye (11.3 milyon dolar) aldığı belirtiliyor.

Fuat Paşa Yalısı (Anadolu Hisarı):
Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle geçtiğimiz yılın son ayında yaşamını yitiren Melek Ceyla Gölcüklü'nün eski eşinin armağan ettiği ve oturamadan 2006 yılında sattığı Anadoluhisarı'ndaki Fuat Paşa Yalısı, 3 Aralık 2010 tarihinde 5.9 milyon dolar karşılığında yeniden el değiştirdi. Yalının yeni sahibi; Türkiye Jokey Kulübü(TJK) Muhasip Üyesi işadamı Cüneyt Çalıcıoğlu.
 
Clifton Yalısı(Kandilli):
Kandilli'deki görkemli Clifton Yalısı, 14 Ekim 2010 tarihi itibari ile Torunlar Grubu Yönetim Başkanı Aziz Torun'a geçti. 19'uncu yüzyılın sonlarında inşa edilen tarihi Clifton Yalısı için Torun'un 11.5 milyon dolar ödeme yaptığı belirtiliyor.

Aksu Yol Yalısı(Bebek):
Boğaz'da yalı operasyonuna imza atan bir diğer isim de Koza-ipek Holding'in patronu Akın ipek oldu. İpek, 2010'un Ekim ayında İstanbul'un gözde semti Bebek'te bulunan Handan Aksu ve kızı Suzan Aksu'ya yol yalısını 21 milyon 500 bin dolara satın aldı.

Veysel Midil Yalısı(Anadolu Hisarı):
Bursa kökenli Türkün Holding'in patronu Erol Türkün, Anadolu Hisarı'nda Ömer Veysel Midil ile Veysel Dursun'un hissedarı olduğu yalıyı geçtiğimiz 2010'un Ekim ayında 6 milyon 200 bin dolara satın aldı.

Yedisekiz Hasan Paşa Yalısı (Kanlıca):
TMSF'nin 2009'un Nisan ayında satışa çıkardığı yalıyı Abdi İbrahim ilaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut 20 milyon dolara satın aldı.
Ekonomist/Okhan ŞENTÜRK


Geri Dön