26 / 04 / 2024

İstanbul bu yıl 10 milyon turist bekliyor!

İstanbul bu yıl 10 milyon turist bekliyor!

Cevahir Hotel İstanbul Asia’nın açılışında konuşan Başkan Topbaş, “Göreve geldiğimizde kongre turizminde dünya 44’üncüsü olan şehrimizi yatırım ve hizmetlerimizle zirveye taşıdık. Bu yıl 10 milyon turist bekliyoruz” dedi...



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Maltepe’de yapılan Cevahir Hotel İstanbul Asia’nın açılışına katıldı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakan Hayati Yazıcı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı açılışta konuşan Başkan Kadir Topbaş, turizm yatırımlarının ülkelerin geleceğinde büyük yer tuttuğunu belirterek, “Günümüzde sürdürülebilir kalkınma için turizm ön plandadır, direk ve dolaylı yoldan ciddi istihdam sağlamaktadır. Cevahir Hotel İstanbul Asia’nın bu manada çok önemli olduğunu düşünüyorum. İstanbul’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İstanbul Belediye Başkanı olmadan önce Barselona’nın gelişmesini yerinde inceleme imkanı bulduğunu ve turizme büyük destek verdiklerini gördüğünü anlatan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Göreve geldikten sonra ilk yaptığım iş turizm yatırımcılarını ve ilgili STK’ları bir araya getirerek Turizm Geliştirme Platformu’nu kurmak oldu. İstanbul’un turizmini geliştirmek için ciddi dayanışma içine girdik. Belediye Meclisimizde turizm, eğitim ve sağlıkla ilgili imar planlarına destek verdik. Çünkü turizm zor ve ancak 8-10 yılda geri dönen bir yatırım. Turizmcinin önün açmak için destek verdik. İstanbul’da şu anda 120 bin yatak kapasitesi var. 36 bin yatak kapasiteli otel inşaatları da devam ediyor.”

İstanbul bu yıl 10 milyon turist bekliyor

Dünya turizminde 1 trilyon dolarlık çok büyük bir pasta bulunduğunu ve İstanbul’un geçmişte bundan çok çok küçük bir pay aldığını ifade eden Başkan Topbaş, “Roma yılda 54 milyon, Paris 32 milyon turist alırken, o dönemde İstanbul 2 milyon 800 bin turist alıyordu. Bu yıl geldiğimiz noktada 10 milyon turisti yakalayacağımızı görmekteyiz. Ama bu da yeterli değil, daha yukarı taşımak gerekiyor. Bilhassa Anadolu yakası bu konuda nasipsiz kalmıştı. Burada yatırım yapanlara ve Cevahir Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir’e çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İstanbul’un Çevre Düzeni Planları kapsamında turizmi de alarak neler yapılması gerektiğini belirleyerek bir bir hayata geçirdiklerini dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün İstanbul kongre, fuar, kültür, spor turizmi gibi çeşitlenen turizm pastalarından önemli paylar almaya başladı. Şehrimiz Avrupa’da en çok ziyaret edilen 3. kent durumunda. Amacımız İstanbul’u bu alanda da birinci sıraya taşımak. Sayın Başbakanımızla birlikte Türkiye genelinde kurumsal taassup ortadan kalktı ve bütün kamu kurumları, üniversiteler ve STK’lar bir araya gelerek birçok alanda büyük işler başarır hale geldik. Bugün dünya Türkiye’yi ve İstanbul’u konuşuyor. ‘Nasıl başardınız?’ diye sitayişle soruyorlar. Bizler elbirliğiyle gelecek kuşakların modern ve sorunları çözülmüş İstanbul’unu hazırlıyoruz. Dönemimizde İstanbul’a tam 52 milyar TL’lik yatırım yaptık. 2013 yılındaki konsolide bütçemiz ise 23.4 milyar TL. Hedefimiz İstanbul’u daha yukarılara taşımak.”

İstanbul’da kongre salonları 2017’ye kadar dolu

“Göreve geldiğimizde kongre turizminde dünya 44’üncüsü olan İstanbul şu anda zirvede” diyen Başkan Kadir Topbaş, “Bunu İstanbullularla ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte başardık. Salonlarımız 2017 yılına kadar dolu. Zirveye çıkmak zordur, ancak zirvede kalmak daha da zordur. Bu nedenle birinci sırada uzun süre kalmak için çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Açılışı yapılan Cevahir Hotel İstanbul Asia’nın da yer aldığı Maltepe sahilinde çok güzel bir çevre düzenleme çalışması yaptıklarını aktaran Kadir Topbaş, şunları kaydetti; “Maltepe sahilinde 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alanı düzenleyerek vatandaşlarımıza çok güzel mesire ve aktivite alanı oluşturuyoruz. Biz İstanbul’u geliştirdikçe turizm de zaten kendiliğinden gelişiyor. İstanbul yeni kaynaklar bulmamasına rağmen bu kadar yatırımı nasıl yaptı? İstikrarlı bir yönetimle. Dünya bu kadar krizle sarsılırken neden İstanbul ve Türkiye bundan etkilenmiyor? Çünkü milletimizde özgüven duygusu oluştu. Yatırım ve istihdamdan korkmuyoruz.”

Yaklaşık 70 milyon dolara mal olan Cevahir Hotel İstanbul Asia, 30 bin metrekare kapalı alana sahip. 198 odalı otel, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 15 dakika mesafede. Marmara Denizi ve Adalar manzaralı 5 yıldızlı otel, İstanbul'un yeni finans merkezi olacak Anadolu yakasına değer katmak üzere tasarlandı.

İBB


Geri Dön