18 / 04 / 2024

İstanbul depreme nasıl hazırlanıyor

İstanbul depreme nasıl hazırlanıyor

CHPli Erdoğan Toprakın, olası İstanbul depremi konusunda alınan tedbirlerle ilgili soru önergesi, bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bilgi alınmasını da sağladı



Soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktarın açıklamalarına göre, toplam 11 bin personelle yürütülen çalışmalar özetle şöyle:

OKULLAR

212 okul yıkılıp yeniden yapıldı

932 okulumuz güçlendirme fizibilite çalışması kapsamına alındı. 84 okul güçlendirildi, 175 okul binası yıkılarak yeniden yapıldı. İSMEP Projesi kapsamında da 315 okul güçlendirildi ve 37 okul binası yıkılarak yeniden yapıldı. 8 okulun yapım çalışması devam ediyor. Güçlendirilmesi ekonomik bulunmayan okulların yıkılıp yeniden yapılması için 136 proje hazırlandı.

YURTLAR

12 yurtta işlem tamam

Toplam 7 sosyal hizmet binası, 2 yurt binasının yanı sıra, İSMEP Projesi kapsamında da 3 öğrenci yurdumuz depreme karşı güçlendirildi. 4 yurdun da güçlendirme çalışmaları devam ediyor. 5 Sosyal Hizmet Binasının güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. 2 sosyal hizmet binası için ise yeniden yapım projeleri hazırlanıyor.

HASTANELER

48 hastane güçlendirildi

48 hastane ve poliklinikte güçlendirme fizibilite çalışması gerçekleşti. Pendik Devlet, İstanbul Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları AMATEM ve Nevroz Blokları ile Beykoz Devlet Hastanesi güçlendirildi. Yıkılmasına karar verilen Koşuyolu Kalp Ve Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yerine yapılması planlanan Koşuyolu Pediatrik Hastanesinin ihalesi sonuçlandı. Zeytinburnu Hıfzıssıhha Enstitüsü, Bayrampaşa Topçular Semt Polikliniği, Şile Devlet Hastanesi, Bayrampaşa Sağmalcılar Devlet Hastanesi, Sait Çiftçi ve Sultanahmet Semt polikliniklerinin ise güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

KÖPRÜ-ViYADUKLER

Birinde çalışma sürüyor

Boğaziçi Köprüsü ve yaklaşım viyadükleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Eski Haliç ve Yeni Haliç köp-rüleri, Yeni Haliç Köprüsü Yaklaşım Viyadükleri, Ortaköy Viyadüğü, Japon Uluslararası İşbirliği Bankasından (JBIC) sağlanan krediyle güçlendirildi. Mecidiyeköy Viyadüğündeki çalışma devam ediyor. Çevre yolları, yan ve bağlantı yollar üzerindeki köprü ve viya-dükler, güçlendiriliyor.

TARiHi ESERLER

Ayasofyada hazırlık var

26 tarihi ve kültürel varlığın (176 adet bina) çoklu afet ve deprem performans değerlendirmesi tamamlandı. Topkapı Sarayı 4üncü Avlu, Mecidiye Köşkü, Arkeoloji Müzesi Ek ve Klasik Bina ve Ayasofya Müzesi Müdürlüğü ve Aya İrininin deprem performansı değerlendirilerek, yapısal güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmalarına hız verildi.
Hürriyet


Geri Dön