20 / 04 / 2024

İstanbul emlak vergisi sorgulama!

İstanbul emlak vergisi sorgulama!

Bir taşınmaz malın emlak vergisi borcu olup olmadığı, ilgili belediyeye gidilerek sorgulanabileceği gibi, internetten üzerinden de sorgulanabiliyor. İşte İstanbul emlak vergisi sorgulama işlemleri..



İstanbul emlak vergisi sorgulama!

Bir taşınmazın emlak vergisi borcu olup olmadığı, ilgili belediyeye gidilerek sorgulanabileceği gibi, internetten üzerinden de sorgulanabiliyor.


Ancak, internetten sorgulama yapılabilmesi için bağlı olunan belediyenin bu "e-belediye" sistemini kullanıyor olması gerekiyor. Bu sistem ile sorgulama yapılarak ödemeler de internet üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor. 


Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabildiği e-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise henüz bu sisteme dahil olmadı.


İstanbul emlak vergisi sorgulama..

E-belediye sistemini kullanan belediyeler arasında İstanbul ilçe belediyeleri de bulunuyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sayfasından da bu sorgulama yapılabiliyor.


Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer şehirlere oranla yüzde 100 zamlı oluyor. Buna göre İstanbul'da emlak vergisi ne kadar?


İstanbul emlak vergisi oranları

İstanbul Büyükşehir olması nedeni ile burada vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Buna göre İstanbul'daki evler için binde 2, işyerleri için binde 4; arsalar için binde 6, araziler için ise binde 2 oranında vergi ödemesi yapılıyor.


Senede iki taksitte ödenebilen emlak vergisi ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.



Emlak vergisi ödememe cezası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön