19 / 03 / 2024

İstanbul Emlakçılar Odası'nda başkanlık yarışı!

İstanbul Emlakçılar Odası'nda başkanlık yarışı!

Emlak komisyoncuları İstanbul'daki başkanını 7 Şubat'ta seçecek.



 26 yıldır başkanlık yapan Sabri Ateş'in yanı sıra bir de sürpriz bir isim var. Adaylığını koyan Güngör Ataç, başkanla ilgili çarpıcı iddiaları da ortaya koydu

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası, 7 Şubat'ta gerçekleştireceği genel kurulla seçime gidiyor. Gelecek 4 yıl boyunca başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği görevlerini yürütecek isimlerin belirleneceği seçimler için 2 aday var. Biri 1984 yılında dernek olarak yola çıkan, 1999 yılında ise odaya dönüşen oluşumun başkanlığını 26 yıldır sürdüren Sabri Ateş. Diğeri, `Emlakta yeni oluşum' hareketini başlatan inşaat mühendisi Güngör Ataç.
Sabri Ateş'in başkanlığını yaptığı İstanbul Emlakçılar Odası'nın yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Nizameddin Aşa, Abit Yıldırım, Ali Oğuz, Alev Mübeccel Yaman, Mehmet Kamil Ataoğlanlar, Metin Biçkioğlu, Adem Kırıştı, Hilmi Coşkun, Kemal Tecimen ve Salih Yılmaz. Ateş'in muhtemelen bu listeyle seçime girmesi bekleniyor. Güngör Ataç ise yönetim kurulu listesinin henüz hazır olmadığını aday adayı olmayı düşünenleri listeye almayı düşündüklerini söyledi.
Seçime 1 hafta kala çeyrek asırdan fazla başkanlık yapan Sabri Ateş ile ilgili iddialar da ortaya atılmaya başladı. Başkan adayı Ataç, odanın kurduğu Wec Gayrimenkul isimli şirkette üyelere ne söz ne yönetim hakkı verildiğini öne sürerken, Ateş, ortaya konulan hiçbir iddianın doğru olmadığını ifade etti.

BAŞKAN VE BAŞKAN ADAYI KARŞI KARŞIYA

Ataç, Ateş'i neyle suçluyor?

www.emlaktayeniolusum.biz adresiyle web sitesi kuran Ataç, sitede Sabri Ateş ve hissedarı olduğu Wec Gayrimenkul ile ilgili bir dizi iddialara yer veriyor. Wec Gayrimenkul, franchising yöntemiyle çalışan ve şu anda 32 ofisi olan bir emlak zinciri.
1- Sabri Ateş, yönetimde birlikte hareket ettiği arkadaşlarıyla oda seçimlerinden sonra 2006'da, biz emlakçıların aidat, eğitim ve benzeri ödemelerimizle biriken 950 bin lirayı Wec adıyla bilinen `Dünya Emlak Merkezi İnşaat Geliştirme ve Pazarlama A.Ş.' adlı şirkete aktardılar.
2- Bu şirket kurulurken Sabri Ateş, biz meslektaşlarına İstanbul Emlakçılar Odası'nın biriken bu fonlarını en iyi şekilde değerlendirmek olduğunu söylüyordu; ama, Wec'in kuruluşundan bugüne aradan geçen 3 yılda, bırakın nemayı, şirkete aktarılan 950 bin TL'den bile elde bir şey kalmadı.
3- WEC'in anasözleşmesinde Sabri Ateş, Nizamettin Aşa, Mehmet Kamil Ataoğlanlar ve Nurşen Öner'den oluşan 4 kişinin, koymuş göründükleri 50 bin TL ve yüzde 5'lik toplam hisseleriyle 99 yıl boyunca şirketin imtiyazlı ve değişmez yöneticiler olarak kalacaklarını hayretle görmekteyiz. Hatta, her birine hak vaki olduğunda yerine geçen çocukları Wec'i yönetmeye devam edecek.
4- Anasözleşmeye göre, Wec'in 1 milyon TL'lik sermayesinden Sabri Ateş 20 bin TL'lik payla tek başına (A) grubu hissedarı ve şirketin devamlı yönetim kurulu başkanı ve murahhası; her biri 10'ar bin TL'lik hisselerle Nizamettin Aşa, Mehmet Kamil Ataoğlanlar ve Nurşen Öner (B) grubu hissedarları ve bunlar da şirketin devamlı değişemez yönetim kurulu üyeleri.
Geriye kalan ve İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası'ndan aktarılan 950 bin TL'nin 100 bin TL'sı (C) grubu, 850 bin TL'si de (D) grubu hisseler diye adlandırılmış. Bu hisselerden sadece (C) grubundan hisse alacakların tamamına yönetimde sadece 1 kişilik temsil hakkı verildi, ama D grubundaki biz üyelerin 850 bin TL'lik hissesine karşın yönetimde hiçbir temsil hakkı yok.



SABRİ ATEŞ, İDDİALARI YANITLADI

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, Ataç'ın hiçbir iddiasında doğruluk payı olmadığını söyledi.
- Wec, odanın da olduğu ortak bir şirket. Zararı ve karı 7 Şubat'ta gerçekleştireceğimiz genel kurulda konuşulacak.
- Oda para verdi, ama fazlasını alacak. Şirket değerleniyor. Uluslararası arenada İstanbul'daki emlakçıları temsil ediyor.
- Şirketi 1 milyon dolara yabancılara satma kararı aldık. Bu paranın 1 milyon 166 bin doları odanın kasasına girecek.

- Oda başkanlığını kaybedersem sadece hissem kalacak. Yönetim kurulu görevinden ayrılayacağım. Karşı iddia yalan.

İstanbul Emlakçılar Odası'ndaki diğer detaylar için www.emlaktayeniolusum.biz adresine bakılabilir.

Tebernüş Kireçci


Geri Dön