19 / 04 / 2024

İstanbul finans merkezinin inşaatı için düğmeye basıldı!

İstanbul finans merkezinin inşaatı için düğmeye basıldı!

İstanbul finans merkezi için düğmeye basıldı. Merkezi Ankarada olan kamu bankaları ve kuruluşlarının İstanbulda tek yerde toplanması projesinde ilk adım atıldı



 Finans merkezi için düğmeye basıldı Merkezi Ankarada olan kamu bankaları ve kuruluşlarının İstanbulda tek yerde toplanması
projesinde ilk adım atıldı.

TOKİ ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yetkilileri ile Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, BDDK ve SPK yetkilileri bir araya gelerek konuyu masaya yatırdı. Proje çerçevesinde beş yılda 2-3 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. İstanbulu uluslararası finans merkezi yapacak olan ve strateji belgesi üç yıl önce tamamlanan İstanbul Finans Merkezi projesi inşaatı için düğmeye basıldı.

Arsa temini işlemlerinin tamamlanmasının ardından bina inşaatlarına ilk kazmanın vurulmasına ilişkin yol haritası çiziliyor. İstanbula taşınacak kamu bankalarının yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkilileri ile görüşen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, sürecin kısa sürede tamamlanacağını vurguladı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yetkilileri ile Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbankın yanı sıra BDDK ve SPK yetkilileri birkaç gün önce bir araya geldi. Bakanlık tarafından İstanbula taşınacak kuruluşlara gönderilen yazıda İstanbul Finans Merkezi projesinin en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. aİnşaat çalışmaları henüz başlamasa da kamu kurumları İstanbula taşınmanın ilk adımını attı. Vakıfbank taşınmayı 330 personel ile başlatırken Ziraat Bankası da bazı birimlerini megakentte yeniden yapılandırıyor. Finans merkezi için üç kamu bankasının cebinden çıkacak toplam rakamın 500 milyon lirayı aşacağı hesaplanıyor. Küresel finansal krizden etkilenmeyen ve rekor kârlar eden Türk bankacılık sektörünün, İstanbulu bu konuda bir adım öne taşıdığı belirtiliyor.

Kanun Hükmünde Kararname ile yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevlerinin içerisine finans merkezi projesi de eklendi.

150 bin ek istihdam yaratacak
Merkezi Ankarada bulunan Merkez Bankasının yanısıra Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, BDDK ve SPK da İstanbulda kurulacak olan finans merkezine taşınacak. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023te İstanbulun dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması hedefleniyor. Bu kapsamda yaklaşık beş yıl içerisinde 2-3 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımın on yıl içerisinde ülke ekonomisine sağlayacağı yaklaşık 20 milyar dolar katkının yanı sıra, ilave 150 bin kişilik istihdam oluşturacağı hesaplanıyor.

Yeniçağ


Geri Dön