25 / 04 / 2024

İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür Expo’su başlıyor!

İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür Expo’su başlıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Güney Kore Eyalet Valiliği ve Gyeongju Belediyesi ile birlikle geçen yıl ilkini İstanbul’da gerçekleştirdiği İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür Expo’sunun ikincisi Gyeongju’da başlıyor.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Güney Kore Eyalet Valiliği ve Gyeongju Belediyesi ile Gyeongju’da gerçekleştireceği İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür Expo’su başlıyor.


“Yeni bir yolculuk başlıyor” sloganıyla düzenlenen Expo’nun açılışını 12 Eylül Cuma günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güney Kore Gyeongsangbuk-do Valisi Kim Kwan Yong ve Gyeongju Belediye Başkanı ile birlikte gerçekleştirecek.


İstanbul’un kültür ve sanatı bu Expo’da…


Organizasyona Gyeongju’nun yanı sıra Busan ve Seul şehirleri de ev sahipliği yapacak. Medeniyetler beşiği İstanbul’un kültürünün yanı sıra edebiyatı, geleneksel ve modern sanatları, el sanatları, müziği, folkloru, tiyatrosu ve sineması 10 günlük yoğun bir programla Güney Korelilere tanıtılacak. Gyeongju’da etkinliğin yapılacağı alanın yanı sıra şehrin tamamı Türk ve Güney Kore bayrakları ile tanıtım flamalarıyla donatıldı.  İstanbul ve Türk kültürünün her yönüyle yansıtılacağı Expo’ya Korelilerin büyük ilgi göstermesi bekleniyor.


Ziyaretçiler Expo’da Türk gösteri sanatlarına ait her şeyi bulabilecekler. Mehter Takımı’nın ihtişamından Türk Halk ve Türk Sanat Müziği eşliğinde Türk kültürüne dair bilgiler edinecekler. İBB Kent Orkestrası’nın seslendireceği seçme eserler, dinleyicilere Türk kültürünün kapılarını açacak.


Expo alanında Kapalıçarşı’dan esinlenerek kurulan Kapalıçarşı’da çini, rölyef, tezhip, ebru, nakış, örme, iğne oyası, kırkyama, gümüş hasır örme ve cam eserleri gibi Türk el sanatlarını yakından tanıma imkanı sunulacak. İBB Kadın Koordinasyon Merkezi’nin kursiyerleri tarafından hazırlanmış el sanatları da Expo boyunca Kapalıçarşı’da sergilenecek.


Bunun yanı sıra eski ve günümüz İstanbul’unun fotoğraflarından oluşan sergi ile Güney Koreli değerli bir ipek sanatçısının gerçekleştireceği İstanbul portrelerinden oluşan ipek tablosu sergisi de Expo boyunca ziyaretçilerle buluşacak. Bu sene 100. yılın kutlayan İBB Şehir Tiyatroları da ‘Oyun’ isimli modern tiyatro eserini Koreli sanatseverlerin beğenisine sunacak. Expo’da yine 100. yılını kutlayan Türk sinemasını anlatan “Türk Sineması Tarihi” belgeseli ve konferansı da yer alacak.


Hazırlıklar tamamlandı


Exponun son hazırlıklarını Gyeongju’da sürdüren ekibin başında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, geçen yıl ilkini İstanbul’da gerçekleştirilen İstanbul - Güney Kore Gyeongju Dünya Kültür Expo’sunun ikincisi Gyeongju’da yarın başlayacağını açıkladı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu boyutta bir yurtdışı etkinliğini ilk defa gerçekleştirdiğini vurgulayan Abdurrahman Şen, 2013 yılında İstanbul’da yapılan Expo’nun karşılığı olarak12-22 Eylül tarihleri arasında Gyeognju’da yapılacak Kültür EXPO'su ile İstanbul’u Güney Kore’de tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Şen, “Güney Kore’de İstanbul ve Türk kültürünü tanıtacak bu özel günlere çok büyük katılım bekliyoruz. Sinemamızdan tiyatromuza, edebiyatımızdan halk oyunlarımıza kadar birçok farklı sanat dalında programlar yapılacak” dedi.


Geçen yıl ilkini yapılan Kültür Exposu’nun Güney Korelilerin Türkiye’ye ve İstanbul’a olan ilgisini oldukça arttırdığına dikkat çeken Şen, “Bu yılki Expo ile Güney Korelilerin kültür ajandasında ülkemizin daha çok yer tutmasını bekliyoruz. Geçen yılki Expo ile Türkiye’ye gelen Güney Koreli turistler 20. Sıradan 16. sıraya yükseldi. Bu yıl ilk 10’a girmesini umuyoruz” diye konuştu.


İBB


Geri Dön