25 / 04 / 2024

İstanbul için 2011, lüks konutta rekabet yılı olacak!

İstanbul için 2011, lüks konutta rekabet yılı olacak!

Gayrimenkul yatırımlarının yüzde 15’inin lüks konutlardan oluştuğu İstanbul için 2011, iddialı lüks konut projelerinin birbiriyle yarıştığı bir yıl olacak



Lüks konutların m2 fiyatlarının 4-5 bin dolar ile 20-25 bin dolar arasında değiştiği, Londra, Paris ve New York gibi şehirleri yakaladığı İstanbul’da temizlikten yemeğe, sekreteryadan vale hizmetlerine kadar yaşamı kolaylaştıracak bütünlüğü sunan ve şehir merkezine yakın 30’a yakın proje dikkati çekiyor

2011’de arsa maliyetlerinin düşmeyeceğinden hareketle firmaların farklılık yaratmak için lükste ‘abartıya’ kaçabileceği belirtiliyor. 5 yılda değişime uğrayan lüks konut kavramının en çarpıcı noktası ise tasarımın ön planda olduğu yeni projelerde evlerin küçülerek, parti odası, misafir ve yemek salonlarının ortak alanlara taşınması oldu. Bugün projelerde otel, uçak, konser rezervasyonları, limuzin ve tekne, saatlik aşçı, garson ile bahçıvan hizmeti bile sunuluyor

Gayrimenkul sektöründe 10 yıl önce yabancı markalı malzemelerin kullanıldığı, içerisinde havuz, sauna, spor tesisleri olan, kapalı otoparkı ve güvenlik personeli olan siteleri ifade eden lüks konut kavramı, son 5-6 yıl için kuru temizleme, oda temizliği, kuaför ve resepsiyon gibi hizmetleri sunan projeleri de ifade etmeye başladı.

Bugün bu özelliklerin tamamına yakını pek çok projede yerini alırken, şehir merkezine yakın konumlanan 30’a yakın lüks projede 4-5 bin dolardan başlayan metrekare fiyatları 20-25 bin dolara kadar dayanarak Londra, Paris ve New York gibi şehirleri yakaladı. Gayrimenkul yatırımlarının yüzde 15’inin lüks konutlardan oluştuğu İstanbul için 2011’in ise iddialı lüks konut projelerinin birbiriyle yarıştığı bir yıl olması bekleniyor. İnsanların evlerine gittiklerinde kendilerine zaman kazandıracak; temizlikten yemeğe, sekreteryadan vale hizmetlerine kadar yaşam kolaylaştıracak bütünlüğü sunan projeleri lüks olarak tanımlayan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Bölgelere ve hedef kitleye göre de lüks tanımını yapmak gerekir. Gerçekleştirilen projede hedef alınan kitle orta gelir grubu olduğunda veya projenin lokasyonuna gerçek anlamda lüks projeler bulunmadığında, havuz, otopark, sınırlı sosyal tesislere sahip olan projeler bile lüks tanımına girer” değerlendirmesini yaptı.

Lüks konut sektörünün 2011’de büyüyeceğini kaydeden Durbakayım, “Hatta bazı projelerde lüks hizmet ve tesislerin ‘sadece var olması için’ projelendirilmesine, lüksün abartılmasına bile şahit olabiliriz. Çünkü arsa maliyetlerinin geri gitmesinin söz konusu olmadığı bugünlerde, farklılık yaratmak isteyen bazı firmalar abartıya kaçabilir” dedi.

Evler küçüldü, parti odaları çıktı

Daire büyüklüğündeki değişimin son beş yılda değişime uğrayan lüks konut kavramının en çarpıcı noktası olduğunu ifade eden Durbakayım, “Havuz, parti odası, misafir odası, büyük yemek salonları gibi her lüks konut içinde yer alan ekstra özellikli odalar, proje içindeki ortak alanlara taşındı. Böylece, büyüklüğü küçülen lüks dairelerde, sadece yaşam alanları yer almaya başladı. Müşterilerin lüks olarak aradığı ilk iki şey ise kapalı otopark ve daha fazla yeşil alan olacak. Lüks konutlar arasında tercihleri belirleyecek bir diğer kriter ise kullanılan hizmetlere ve sosyal tesislere göre aidat ödenmesi” dedi.

Teknik Yapı Ataşehir’e saray konsepti getirdi

Batı Ataşehir’de Teknik Yapı’nın başlattığı 482 dairelik Deluxia Palace ve 220 dairelik Deluxia Suites’den oluşan Deluxia saray konseptiyle tasarlanıyor. Site güvenliğinden çamaşırhanesine, lobi hizmetinden her türlü spor faaliyetlerine, kat hizmetlilerinden kişisel bakım ünitelerine kadar 5 yıldızlı otellerde yer alan hizmetleri sunacak Deluxia’da Palace, tek bloktan oluşan 19 katlı ihtişamlı bir bina ve 8 ticari birimden olacak. 37 m2 stüdyolar 163 bin 400 TL ile 195 bin 300 TL arasında, 131 m2 3+1‘ler ise 525 bin 800 TL ile 586 bin 800 TL arasında fiyatlardan satılıyor.
Vatan/Nihal YUVACAN


Geri Dön