17 / 04 / 2024

İstanbul-İzmir otoyol projesinde iki ay içinde temel atılacak

İstanbul-İzmir otoyol projesinde iki ay içinde temel atılacak

Türkiye'nin en büyük otoyol inşaatı tamamlandığında, İzmir-İstanbul arası 3-3,5 saatte seyahat edilecek. İzmit'e yapılacak 3 bin metrelik köprüyle bir saat süren Körfez geçişi 6 dakikaya inecek

 



Kamulaştırmalarla beraber 11 milyar lira büyüklüğündeki İstanbul-İzmir otoyolu projesi hayata geçiyor. Türkiye'nin en büyük otoyol inşaatı tamamlandığında, İzmir-İstanbul arası 3-3,5 saatte seyahat edilecek. İzmit'e yapılacak 3 bin metrelik köprüyle bir saat süren Körfez geçişi 6 dakikaya inecek. 
 
Toplam 6,5 milyar dolar ile Türkiye'nin en büyük yap-işlet-devret (YİD) projesi olan İstanbul-İzmir otoyolunun yapımı için proje sözleşmesi imzalandı. Gebze-Orhangazi-İzmir, İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil otoyolu YİD projesi sözleşmesi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ile Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay'dan oluşan Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ temsilcilerinin katıldığı törenle imzalandı. Törende konuşan Yıldırım, projenin YİD modeliyle bir seferde gerçekleştirilen en büyük proje olduğunu belirterek, "Kamulaştırmalarla beraber 11 milyar lira büyüklüğündeki proje tamamlandığında, İzmir-İstanbul arası 3-3,5 saatte seyahat edilecek. Proje 10-11 yıl içinde kendi kendini amorti edebilecek." dedi.

Azami 7 yıllık yapım süresi dahil 22 yıl 4 aylık işletme süresi olan projenin temelinin en geç iki ay içinde atılacağını bildiren Yıldırım, "İzmit'e yapılacak 3.000 metrelik geçiş köprüsü dünyada ikinci büyük asma köprü olacak, şu anda Körfez geçişi yaklaşık bir saat sürüyor, 6 dakikaya inecek." diye konuştu. Proje kapsamında yapılacak köprüden geçiş ücretinin ise KDV hariç en fazla 35 dolar olacağını bildiren Ulaştırma Bakanı, projenin sadece bir noktadan başlamayacağını, ilerleyen tarihlerde  İzmir  tarafından, hatta birkaç yerde birden başlayarak çalışmaların eşzamanlı olarak gerçekleştirileceğini aktardı. Yeni projenin mevcut devlet yoluna göre 140 km civarında kısalması ile yılda 870 milyon TL'lik tasarruf sağlanacak. Proje 377 kilometresi otoyol ve 44 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğunda. Proje kapsamında yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir asma köprü, 18.212 metre uzunluğunda 30 viyadük, 7. 395 metre uzunluğunda 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis alanı ve 7 park alanı yer alıyor. 20 ayda 7 şantiye kurulacak; 10 bin kişi doğrudan istihdam edilecek, dolaylı istihdam sayısı ise 50 bini bulacak.

TRAFİK AKIŞI RAHATLAYACAK, KAZALAR AZALACAK

Otoyol projesinin hizmete açılmasıyla; geçtiği güzergah üzerinde yer alan İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa illeri ile çevresindeki illerin ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ve bölgede yeni yatırımların önünün açılacağını vurgulayan Yıldırım, kapasitesinin üzerinde trafik yükü olan mevcut Gebze-İzmit Otoyolu ve yollardaki trafik yükünün yüzde 30'luk kısmının bu yola aktarılmasıyla trafik akışında rahatlık sağlanacağını ifade etti. Yıldırım, "Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu İzmir-Aydın Otoyolu ile birleşerek, Marmara ve Ege bölgeleri otoyol ağıyla bağlanacak." diye konuştu. Trafik sıkışıklığının sebep olduğu emisyon artışları ve gürültü kirliliği gibi çevresel faktörlerin en aza ineceğini ifade eden Yıldırım, "Her şeyden önemlisi mevcut yolun yetersizliğinden kaynaklanan trafik kaza sayısında azalma sağlanacak." şeklinde konuştu.
Zaman

 


Geri Dön